...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

25.2.15

Η μνήμη του Αγίου Ρηγίνου τιμήθηκε στη Λιβαδειά


rig1

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου η Εσπερίδα με τίτλο: «Κρίση και Ψυχική υγεία», στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων με τις οποίες τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ρηγίνου.
«Στις ζοφερές ημέρες μας όλοι μιλούμε για την «Κρίση» που ενέσκηψε και μας ταλανίζει, τόσο εδώ στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες του κόσμου. Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με το φάσμα της οικονομικής καταστροφής, της ανεργίας και της φτώχειας, ενώ πολλοί έχουν κιόλας φτάσει στο απονενοημένο διάβημα. Ήδη μιλούν για εκατοντάδες αυτοκτονίες την τελευταία διετία στην πατρίδα μας, άμεσα συναρτημένες με την περιλάλητη κρίση.
Δεν είναι κατάλληλη η ώρα να απαριθμήσουμε τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσεως που, δυστυχώς, γευόμαστε όλοι μας τα τελευταία χρόνια. Κυρίως θα επικεντρωθούμε, και μέσω των εισηγήσεων, στις συνέπειες που συνδέονται άμεσα με την ψυχική υγεία του ανθρώπου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο εφημέριος του ναού του Αγίου Ρηγίνου π. Αλέξιος Σαμαρτζής.

Και συνέχισε: «Σίγουρα πολλοί από εσάς θα διερωτάσθε πώς η Εκκλησία ασχολείται με θέματα ψυχολογίας και ψυχικών νοσημάτων, αφού  αυτά αφορούν τους ψυχιάτρους και τους ψυχολόγους.
Θεωρώ ότι οι δύο αυτοί διαφορετικοί χώροι, της θεολογίας και της ψυχολογίας, συνδέονται και μπορούν να συνεργαστούν ειδικά σε θέματα ποιμαντικής στην πράξη της καθημερινότητας του ανθρώπου.
Δεν ζητάει κανείς από τον ποιμένα και τον ψυχοθεραπευτή να ανταλλάξουν ούτε κάν μέρος του ρόλου τους. Ευκταίο είναι να καταρτίζωνται ψυχολογικά όλοι οι ποιμένες, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις ελαφρότερες εκείνες περιπτώσεις που δεν χρήζουν ψυχοθεραπείας, οι δε ψυχοθεραπευτές να λαμβάνουν υπ όψιν την κεντρική σημασία της θρησκευτικής φοράς και του θρησκευτικού βιώματος για τον άνθρωπο. Στα πλαίσια του εφικτού σήμερα, ζητούμενο είναι να αναπτυχθεί αλληλοσεβασμός και κατανόηση μεταξύ των δύο χώρων».
Στο πάνελ προήδρευσε ο αξιόλογος ψυχίατρος κ. Νικόλαος Νικολάκης, ο οποίος παρουσίασε τον πρώτο εισηγητή, τον παιδοψυχίατρο και συστημικό θεραπευτή κ. Φρέρη Γεώργιο.
Αμέσως μετά έλαβε το λόγο ο δεύτερος εισηγητής, ο θεολόγος και ψυχολόγος π. Δημήτριος Θεοφίλου, εφημέριος του Ιερού ναού Αγίου Χαραλάμπους Ιτέας.
Ο π. Δημήτριος στην ἀκρως ενδιαφέρουσα εισήγησή του με θέμα:«Οικογένεια και Ψυχική υγεία», ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι: Κάθε μορφής εξωτερική κρίση, επιτείνει ενδογενή προβλήματα και διαταραχές, που μπορεί να βιώνει μια οικογένεια, οδηγώντας τα μέλη της σε αδιέξοδο, χάος και καταστροφή.
Η έννοια της οικογένειας είναι αλληλένδετη με την ψυχική υγεία ή την ψυχική διαταραχή. Μέσα στην οικογένεια είναι αναπόφευκτες οι συγκρούσεις, το ζήτημα είναι αν αυτές οι συγκρούσεις θα είναι άγονες ή γόνιμες.
Ο θεσμικός αλλά και ουσιαστικός τίτλος του πατέρα, της μητέρας, του/της συζύγου, κάνουν τον άνθρωπο ρεαλιστή. Βάζουν όρια, ένα μέτρο στις επιθυμίες. «Δίνουν μάτια» για να δει κανείς καθαρότερα την ζωή, μακρύτερα από τον εγωισμό του.
Κατά τον Άγιο Γρηγόριο, επίσκοπο Νύσσης, η έγγαμη ζωή έχει δυο όψεις: Μια εξωτερική, αξιοζήλευτη, όπως η περίτεχνη σκαλιστή λαβή ενός σπαθιού: Η θέα του είναι όμορφη. Αλλά η δοκιμή του, δηλαδή το υπόλοιπο μέρος του που βρίσκεται εκτεθειμένο στην πείρα της ζωής, το ψυχρό σίδερο, έχει όψη φοβερή με πείρα από πόνους και κόπους.
Την εσπερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος, λέγοντας ότι οι δύο εμπεριστατωμένες εισηγήσεις που ακούσαμε από τους διακεκριμένους ομιλητές μας προβλημάτισαν αρκετά και μας έδωσαν το εναυσμα να δούμε από άλλη οπτική γωνία το θέμα της κρίσης που ταλανίζει την κοινωνία και τον άνθρωπο, αλλά και όλες τις μορφές των κρίσεων που έχουν αντίκτυπο στην ψυχική υγεία του ανθρώπου και κατ᾿ επέκταση στην εσωτερική του γαλήνη.    Συνεχάρη με θερμά λόγια τον π. Αλέξιο για την πρωτοβουλία αυτή και την άψογη οργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης αλλά και των υπολοίπων εκδηλώσεων που θα επακολουθήσουν, καθώς και τους δύο διακεκριμένους ομιλητές και επιστήμονες για τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους.
riginoss