...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

23.3.15

Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων θέτει και η Λιβαδειά


dimotikoliv

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και τυχόν διεκδικήσεις που μπορεί να έχει η Λιβαδειά συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αριστείδη Ρούσσαρη.
Η πρόταση βρήκε ανταπόκριση από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων που χαρακτήρισαν το θέμα σοβαρό και άμεσα θα ασχοληθεί ο δήμος Λεβαδέων συστηματικά και οργανωμένα
«Όλες οι πτέρυγες του Ελληνικού Κοινοβουλίου μιλώντας για τις γερμανικές αποζημιώσεις είχαν σαφέστατα θετική στάση και είναι ευτύχημα που η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την εκτέλεση της απόφασης του πρωτοδικείου Λιβαδειάς που δικαιώνει τα θύματα της σφαγής ου Διστόμου, μέσα από ενέργειες του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη», είπε ο κ. Ρούσσαρης και πρόσθεσε: «Η Λιβαδειά και συνολικά ο δήμος Λεβαδέων ιστορικά και αναλογικά με τον πληθυσμό έχει περισσότερα θύματα απ΄ όλες τις πόλεις. Είναι περισσότερα απο 350 που γνωρίζουμε τις συνθήκες που σκοτώθηκαν αλλά και ποιοι γερμανοί και ιταλοί έδωσαν τις εντολές».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις καταστροφές στο Ζερίκι, την Αγία Άννα και το Κυριάκι ενώ έδωσε έμφαση τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που καταστράφηκαν ή κλάπηκαν από την Λιβαδειά, την Χαιρώνεια και την Κωπαΐδα που έχουν καταγραφεί από αρχαιολόγους σε μελέτες που έχουν συνταχθεί και σήμερα βρίσκονται σε συγκεκριμένους χώρους στη Γερμανία και κατέληξε λέγοντας οτι η Λιβαδειά πρέπει να διεκδικήσει οτι δικαιούται.
«Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και οι πολύ μεγάλες καταστροφές που έχουν κάνει τα ναζιστικά στρατεύματα στην περιοχή μας στα όρια του διευρυμένου Δήμου Λιβαδειάς, το οποίο τέθηκε από την πλευρά του κ. Ρούσσαρη με την αφορμή της συζήτησης στην Βουλή και την σχετική απόφαση που εκεί ελήφθη», σημείωσε ο Νώντας Κοτσικώνας και πρόσθεσε: «Σαφώς είμαστε  υπέρ, οργανωμένα, αξιοποιώντας όλους τους φορείς της περιοχής να δούμε πως θα διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει, αυτό που δικαιούνται αυτοί που υπέστησαν τις καταστροφές και οι οικογένειές τους. Δυστυχώς όμως η αίσθηση που έχουμε εμείς είναι ότι η σημερινή συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ χρησιμοποιεί το  θέμα αυτό ως διαπραγματευτικό τρικ σε σχέση με την διαπραγμάτευση που γίνεται με τους εταίρους, τους θεσμούς, την Τρόικα κι αυτό δεν προμηνύει θετικά αποτελέσματα για το ζήτημα που θέτουμε».
Την σύμφωνη γνώμη της παράταξης του διατύπωσε ο Γιώργος Ζιώγας σημειώνοντας οτι «πρέπει να γίνει μια ειδική συνεδρίαση και να υπάρχει από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό και από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου μια επιτροπή που θα ασχοληθεί και θα καταγράψει τις πληροφορίες που υπάρχουν γιατί όπως ξέρετε όλη η Βοιωτία έχει πάθει πάρα πολλές καταστροφές από τους Γερμανούς από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και πάρα πολλοί συνάνθρωποι μας είχαν δολοφονηθεί και είχαν βασανιστεί». Καταλήγοντας σημείωσε: «Επομένως πρέπει οργανωμένα όπως έγινε με το Δίστομο και με οτι υλικό υπάρχει στο αρχείο του πρώην Νομάρχη του Γιάννη Σταμούλη να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα για να φτιάξουμε ένα σωστό φάκελο που θα έχει αξία και δεν θα είναι για εντυπώσεις».
Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου αφού επεσήμανε οτι το θέμα θα έπρεπε από χρόνια από την εποχή του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη να είχε ξεκινήσει δήλωσε μεταξύ άλλων: «Προτείναμε λοιπόν την δημιουργία μιας επιτροπής στο πλαίσιο του Δημοτικού συμβουλίου για να μπορέσουμε σε συνεργασία με άλλους φορείς και προσωπικότητες(ιστορικούς, κ.ά) να έχουμε μια ολοκληρωμένη εισήγηση στο ΔΣ και να δούμε σε πιο βαθμό προκύπτει το ζήτημα ώστε ο Δήμος Λεβαδέων να προβεί σε διεκδικήσεις. Η πρόταση είναι σε θετική κατεύθυνση σύντομα θα ασχοληθούμε πάλι με το θέμα».