...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

23.3.15

Με αυτοδιοικητικούς της Στερεάς συναντήθηκε στη Λιβαδειά ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος


ts6

Στη Λιβαδειά βρέθηκε στο πλαίσιο περιοδειών του σε όλη τη Ελλάδα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης συνεχίζοντας τις επαφές του με αυτοδιοικητικούς της Στερεάς για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και για περιβαλλοντικά ζητήματα όπως ο Ασωπός.
Ο Γιάννης Τσιρώνης μίλησε για αλλαγές, όχι όμως θεματικές, στον Εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης, που θα δίνουν το δικαίωμα σε Δήμους που μπορούν, να διαχειριστούν τα απορρίμματα ταυτόχρονα με την προσπάθεια των ΦΟΔΣΑ μέσα όμως στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί η Ελληνική κυβέρνηση στον Καλλικράτη.
Μιλώντας για την διαχείριση των απορριμμάτων τόνισε οτι «σήμερα γυρίζουμε πάλι στην οικονομία του τίποτα δεν πάει χαμένο» και ξεκαθάρισε οτι στον εθνικό σχεδιασμό που εντάσσονται οι περιφερειακοί σχεδιασμοί θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές.
«Αυτό που μπορούμε αυτό που προσλαβαίνουμε τώρα να κάνουμε είναι να αλλάξουμε μερικές πινελιές», είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε οτι σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών «θα κοιτάξουμε οι δήμου που έχουν προχωρήσει να μη φρενάρουν, να κάνουν τη δική τους διαχείριση και εδώ είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε με τους ΦοΔΣΑ, να γίνει αυτό χωρίς να πειραχθεί η συλλογική προσπάθεια και το δεύτερο να μπορούν αν έχουν δικά τους συστήματα διαλογής στην πηγή και να διαχειριστούν οι ίδιοι αυτό το προϊόν που έχει αξία».

Από την πλευρά της η δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου εστίασε στη διαφορά του περιφερειακού σχεδιασμού μέσα από τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων που λήγει αρχές καλοκαιριού από την συγχώνευση σε μια γιγαντιαία περιφερειακή Α.Ε. η οποία μάλιστα επισπεύδεται παρόλο που η προθεσμία υλοποίησης λήγει στα τέλη του 2015.
«Υπάρχουν δύο πράγματα στο νόμο 4075 του 2012, το ένα που είναι ο τοπικός σχεδιασμός όπου ο κάθε Δήμος καλείται να κάνει το δικό του σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και όλα αυτά μαζί συνθέτουν τον περιφερειακό σχεδιασμό με καταληκτική ημερομηνία των Ιούνιο», σημείωσε η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου και πρόσθεσε: «Το άλλο της αναγκαστικής συγχώνευσης σε μια ανώνυμη εταιρία είναι η διοικητική αν θέλετε δομή του περιφερειακού ΦοΔΣΑ με καταληκτική ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2015. Και εκεί είναι που εμείς λέμε οτι πρέπει να υπάρξει αναμονή και όχι βιασύνη διότι μπορεί να υπάρξουν άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις».
Σε οτι αφορά την μεταφορά απορριμμάτων από το Δήμο Δελφών στο ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς η κ Πούλου αφού τόνισε οτι η απόφαση αυτή δεν πραγματοποιείται επεσήμανε οτι ακόμα και με ένα απλό υπόμνημα στην ΕΕ δεν θα υλοποιηθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Τέλος ο κ. Τσιρώνης αναφερόμενος στο θέμα του Ασωπού που έθεσε ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Σκούμας αναφέρθηκε σε τρείς ώριμες δράσεις, την απορρύπανση, τους ελέγχους και τον μεγάλο βιολογικό καθαρισμός μετά τον βιολογικό των βιομηχανιών.
«Με αυτούς τους τρείς πυλώνες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο Ασωπός θα έχει άλλη εικόνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός.
ts5ts4ts3ts1ts2