...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

3.4.15

Επετειακή εκδήλωση για την ευλογία της σημαίας της επανάστασης του 1821


epl5

Επετειακή εκδήλωση πραγματοποίησε χθες ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με τα Σχολεία της πόλης, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής και στο χώρο της προτομής του Αθανάσιου Διάκου, με αφορμή την επέτειο ευλογίας της σημαίας της επανάστασης για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό.
«Στην αρχοντοπούλα της Ρούμελης, την όμορφη Λιβαδειά μας γιορτάζουμε σήμερα 1η Απριλίου την επέτειο της απελευθερώσεως με την επανάσταση του 1821 από τον τουρκικό ζυγό, και στέλνουμε μηνύματα και ευχές προς όλους τους συμπατριώτες μας, προς όλους τους Στερεοελλαδίτες και σε όλους εκείνους που τιμούν τους ήρωες που πότισαν με το αίμα, το δάκρυ και τον ιδρώτα τους τον αγώνα και τον τόπο μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και πρόσθεσε: «Η ευγνωμοσύνη μας είναι αΐδια, η παρακαταθήκη τους είναι μεγάλη και σπουδαία και ευχόμαστε όλοι να φερόμαστε αντάξια του αγαθού της ελευθερίας που μας παρέδωσαν. Σε μια εποχή που η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν είναι πάντα όμορφη, καλούμεθα να αγωνιστούμε για ότι όμορφο, ότι ωραίο, για την ζωή. Με την ευκαιρία αυτή να ευχηθούμε για την επικείμενη Αγία Εβδομάδα δύναμη και να είναι το Πάσχα ευφρόσυνο για όλους μας».

Η δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου δήλωσε σχετικά: «Εδώ σε αυτόν τον τόπο πριν από σχεδόν 2 αιώνες ευλογήθηκε η σημαία της επανάστασης, της εξέγερσης του ελληνικού λαού κατά του οθωμανικού ζυγού. Βέβαια η διαδικασία αυτή δεν έγινε μέσα σε μια στιγμή, ήταν πολύχρονη από το 1821 οριστικά απελευθερώθηκε η Λιβαδειά το 1829. Πολλά είναι τα μηνύματα που είναι διαχρονικά μέχρι σήμερα που υπάρχουν θέματα εθνικής ανεξαρτησίας».
Παράλληλα ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης, τα δημοτικά σχολεία, και ιδιαίτερα το 7ο Δημοτικό που ήταν επικεφαλής των εκδηλώσεων καθώς επίσης τους εκπαιδευτικούς και όλους τους δημότες που συμμετείχαν και παραβρέθηκαν.
«Θα αντέξουμε, τα μηνύματα είναι προς κάθε κατεύθυνση, νομίζω ότι όλοι μας έχουμε την αντίστοιχη ευαισθησία και την δύναμη για να πορευτούμε ως έθνος και ως λαός», κατέληξε η κ. Πούλου.

Μορφωτικός Σύλλογος Λεβαδείας: 
Η πόλη μας ήταν από τις πρώτες που ακολούθησαν το επαναστατικό πρόσταγμα

"Η Λιβαδειά ήταν από τις πρώτες πόλεις που ακολούθησαν το επαναστατικό πρόσταγμα του Μωριά και μάλιστα ο αγώνας της έδωσε απτά και σύντομα αποτελέσματα, τα οποία αναπτέρωσαν, έστω και για λίγο, τις καρδιές των υπόδουλων προγόνων μας, αλλά σίγουρα εδραίωσαν μόνιμα σε αυτές την επαναστατική ιδέα και αγωνιστικότητα", αναφέρει σε μήνυμα του ο Μορφωτικός Σύλλογος Λεβαδείας.

Και συνεχίζει: "Από τις 22 Μαρτίου είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται τα επαναστατικά σχέδια, ενσαρκωτές των οποίων ήταν οι προύχοντες Νάκος και Λογοθέτης και οι αγωνιστές Βασίλης Μπούσγος και Αθανάσιος Διάκος.
Ο ξεσηκωμός ευλογήθηκε στον Όσιο Λουκά από τον Ησαΐα Σαλώνων και τον Αταλάντης Νεόφυτο και από εκεί ο Διάκος με τα παλληκάρια του φτάνει στη Λιβαδειά. Ταμπουρώνονται οι Τούρκοι στο Κάστρο και στον Πύργο της Ώρας, στο σαράι του Βοεβόδα και λίγοι στα σπίτια τους. Ακράτητη η επίθεση των Ελλήνων. Οι Τουρκαλβανοί δεν μπορούν να την αναχαιτίσουν κι έτσι την 31η Μαρτίου παραδίδουν το Κάστρο και την 1η Απριλίου τα ξημερώματα και την Ώρα.
Κυματίζουν στην πόλη την 1η Απριλίου οι Ελληνικές σημαίες. Χτυπούν οι καμπάνες και όλη η πόλη γιορτάζει. Γιορταστική πομπή σχηματίζεται από τον λαό, τους άρχοντες και τους αγωνιστές και όλοι κατευθύνονται στην Αγία Παρασκευή, για να ευχαριστήσουν το θεό και να ευχηθούν υπέρ της ευοδώσεως του Αγώνα.
Αυτή τη μνήμη της γιορτής  της 1ης Απριλίου εδώ και μία δεκαετία ξύπνησε ο Μορφωτικός Σύλλογος της πόλης μας (με τη φροντίδα του οποίου άλλωστε κινήθηκε η διαδικασία και βρέθηκαν οι δωρητές της προτομής του Αθανασίου Διάκου, που κοσμεί την Αγία Παρασκευή) και άνοιξε το δρόμο του εορτασμού της για το Δήμο και την πόλη".
Παράλληλα ο Σύλλογος εξέφρασε και την διαμαρτυρία του προς τη Δημοτική Αρχή διότι ενώ όλα τα χρόνια συμπεριλαμβανόταν στην συνδιοργάνωση της τελετής, φέτος "για κάποιο λόγο φαίνεται ότι η προσφορά του σε αυτή δεν υπολογίζεται πλέον και το έργο του θεωρείται ανάξιο λόγου, οπότε και αποκλείστηκε από αυτή". 
Καταλήγοντας σημειώνει: "Εμείς δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τις αποφάσεις των ιθυνόντων, αλλά θέλουμε να θυμίσουμε ότι η γιορτή ανήκει σε όλη την πόλη και ότι ο Μορφωτικός Σύλλογος με την πλέον των 40 χρόνων προσφορά και μάλιστα και σε εθνικά θέματα (αφού δική του δωρεά είναι πλείστες προτομές στην πόλη) δεν πρέπει να αποκλείεται- ούτε αυτός ούτε τα μέλη του-  ελαφρά τη καρδία από δρώμενα, με τα οποία συνδέεται στενά".
Από την πλευρά του ο Δήμος Λεβαδέων "σε απάντηση της διαμαρτυρίας του τέως Προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Γεωργίου Κωσταγιάννη σχετικά με τη μη πρόσκλησή του στον επετειακό εορτασμό για την ευλογία της σημαίας της επανάστασης για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό" σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει: "Η εκδήλωση διοργανώνεται από τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λεβαδέων. Σχετική πρόσκληση, όπως πάντα, έχει αποσταλεί στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, τους Διευθυντές Εκπαίδευσης Βοιωτίας και τους Διευθυντές των Σχολείων και σε κανέναν άλλο σύλλογο ή φορέα της πόλης. Το Γραφείο Δημάρχου εξέδωσε Δελτίο Τύπου το οποίο αναφέρεται στην εκδήλωση και με το οποίο ενημερώνονται οι δημότες ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να παρευρεθεί. Ως εκ τούτου εάν ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδειάς επιθυμεί να συμμετάσχει στην εκδήλωση μπορεί να παρευρεθεί εκπρόσωπος του και να απευθύνει χαιρετισμό".
epl1epl4epl3epl2