...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

3.4.15

Εκδηλώσεις από τα σχολεία και κατάθεση στεφάνων για την 25η Μαρτίου


ek1

Επετειακές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη το πρωί στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα Λύκεια καθώς και η κατάθεση των στεφάνων από τους μαθητές των σχολείων στο μνημείο ηρώων ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τετάρτη.
Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν μια γιορτή για την δημοκρατία, μια ευκαιρία υπενθύμισης και προβολής αξιών θεμελιώδους σημασίας, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενώ σχεδόν στο σύνολο τους τα μηνύματα τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει η στράτευση όλων για την διατήρηση της ειρήνης και την εντατικοποίηση των προσπαθειών για το σκοπό αυτό.
Με αναφορές του στην Πρώτη Συνέλευση της Επιδαύρου το 1822 και σε φράσεις του επαναστατικού συντάγματος των ΗΠΑ, ο υπουργός Παιδείας στέλνει το δικό του διαφορετικό μήνυμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ο Υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς στο μήνυμά του, τονίζει μεταξύ άλλων πως η ελληνική επανάσταση δεν αποτελεί γεγονός που μένει μόνο στα σύνορα της χώρας αλλά αποκτά οικουμενική διάσταση, μιας και όπως την χαρακτηρίζει ο υπουργός Παιδείας αποτέλεσε «μια έξοχη στιγμή εκείνης της άνοιξης των λαών».
Ο κ. Μπαλτάς, παράλληλα, υπενθυμίζει πως η δημοκρατία είναι το σύστημα του λαού, από τον λαό για τον λαό, υπογραμμίζοντας πως μπορούμε να πούμε «εμείς ο λαός», όπως οι επαναστάτες.
«Η ελληνική επανάσταση υπήρξε «τέκνο» του Διαφωτισμού, του κινήματος που συνεπήρε τους ανθρώπους όπου Γης, καθώς συνειδητοποιούσαν ότι η καθεστηκυία τάξη δεν είναι γραμμένη στην πέτρα, δια άπαντος καθαγιασμένη και ακλόνητη. Ο κόσμος μπορούσε πλέον να γίνει μέσα από τους αγώνες των ανθρώπων, κόσμος ισότητας, αδελφότητας και ελευθερίας», αναφέρει μεταξύ άλλων και συνεχίζει: «Ο λαός λοιπόν, όλοι εμείς, φτιάχνεται από ελεύθερους και ίσους πολίτες, που αποφασίζουν για την κοινή μοίρα τους, ξεπερνώντας διακρίσεις όπως η φυλή, το γένος, η θρησκεία και η γλώσσα»
Καταλήγοντας τονπίζει: «Και με ανάλογη αφορμή αξίζει να θυμόμαστε εκείνο που εξακολουθούν να μας λένε οι επαναστάτες του παρελθόντος. Γιατί ένας λαός ίσως χρειαστεί ξανά και ξανά να επιβεβαιώσει τον εαυτό του: Κάθε φορά που θα είναι αναγκασμένος να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του, την κυριαρχία του, την αξιοπρέπειά του και την περηφάνια του, τη δημοκρατία του, την πολιτική του ύπαρξη, κάθε φορά που θα χρειαστεί να ξαναπούμε όλοι μαζί: “Εμείς, ο λαός”».
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Ηλίας Τζαμτζής στο μήνυμα του αναφέρει: «Κάθε Εθνική Επέτειος αποτελεί ιδανική αφορμή για την ανάδειξη των Αρχών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Την ημέρα αυτή τιμούμε ιδιαίτερα την ηρωική εκείνη γενιά του 1821, που έκανε πράξη το όνειρο και τις ελπίδες όλων των προηγούμενων γενιών, εξασφαλίζοντας σε μας δύο υπέρτατα αγαθά, την ανεξαρτησία του Έθνους και την ελευθερία του Λαού. Η 25η Μαρτίου αποτελεί την ημερομηνία ορόσημο για την τιμή στην έννοια της «Ελευθερίας» που αποτελεί το υπέρτατο αγαθό για κάθε Πατρίδα, για κάθε Έθνος».
Και καταλήγει: Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο  για τον λόγο ότι αξίες όπως η Δημοκρατία, τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ο αγώνας για την ελευθερία και για την πρόοδο της Πατρίδας συνιστούν ισχυρά θεμέλια
Η Εκπαιδευτική κοινότητα που εφοδιάζει τις νέες γενιές με την πολύτιμη γνώση των Εθνικών ιδεωδών, είναι το πνευματικό επίκεντρο των Εορτασμών.
Το όραμα, η δράση και το έργο των Ηρώων προγόνων μας ας είναι η διαχρονική πυξίδα προσανατολισμού που εν μέσω παγκοσμιοποίησης έχουν μοναδική αξία.
Ας υψώσουμε όλοι σήμερα τη σημαία μας ως ένδειξη ελάχιστης τιμής και ευγνωμοσύνης σ” εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα».


ek9ek4ek7ek6ek5ek3ek8ek2