Περιφέρεια: Δεν έχουμε τεχνογνωσία ούτε εμπειρία,
Δήμος Λεβαδέων: Αναγκαία η άμεση αντιμετώπιση,
Αγρότες: Άμεση παρέμβαση για αποζημιώσεις και αποστράγγιση,
Την άμεση έναρξη των διαδικασιών από την πλευρά της περιφέρειας για την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες που δεν θα καταφέρουν να μπουν στη νέα καλλιεργητική περίοδο λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στην Κωπαΐδα καθώς και την άντληση των νερών ακόμη και με τρακτέρ ώστε οι αγρότες να προλάβουν τη φετινή παραγωγή ήταν τα αποτελέσματα νεότερης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά με πρωτοβουλία της Δημάρχου Γιώτας Πούλουλόγω της καταστροφής που υπέστησαν από τις πλημμύρες αγρότες του Δήμου της και όχι μόνο.
Κοινή δε ήταν η διαπίστωση οτι υπήρξε καθυστέρηση από την Περιφέρεια που για διαφόρους λόγους άργησε να αντιδράσει και να αντιμετωπίσει τις πλημύρες.
«Δεν είναι κακό κάποια στιγμή αν πει οτι πράγματι αν το αντλιοστάσιο είχε δουλέψει νωρίτερα πιθανόν να μη είχαμε αυτό το τόσο μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι κακό να πει οτι δεν μετρήσαμε καλά τον καιρό, είχαμε το θέμα των κλοπών από τις οποίες ήθελε η Περιφέρεια να προστατευθεί και δεν ενήργησε πολύ γρήγορα. Υπάρχει επίσης η αιτιολογία οτι ανέλαβε βεβιασμένα και πολύ καθυστερημένα. Το μεγάλο άγχος είναι πως θα τα βγάλουμε πέρα τη επόμενη καλλιεργητική περίοδο και στο θέμα αυτό έχουμε συνταθεί όλοι οι δήμαρχοι. Και για ατό έχουμε πει οτι θα συμβάλουμε και εμείς με τα μηχανήματα που διαθέτουμε για να βοηθήσουμε την Περιφέρεια να ανταποκριθεί στο θέμα της διαχείρισης Κωπαΐδας», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Πούλου.
Και κατέληξε: «Ο δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια πρέπει να ξεκινήσουν διεκδικήσεις. Πρέπει επίσης άμεσα οι προτάσεις που έγιναν σήμερα από τους αγρότες να εξεταστούν από την Περιφέρεια ώστε να ανακουφιστούν και να μπορέσουν να μπουν στην καλλιεργητική περίοδο».
Μάλιστα όπως έκανε γνωστό στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί και μια συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.
Στην κατάσταση που περιέγραψε η Δήμαρχος αναφέρθηκε ο Διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσία της Περιφέρειας Νικόλαος Μυλωνάς ο οποίος παράλληλα έκανε γνωστο οτι το πρόβλημα είναι εντονότερο στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου.
«Εκείνο που θα πρέπει εκ των προτέρων να σας πω είναι οτι εμείς σαν υπηρεσία και η Περιφέρεια επομένως δεν είχαμε μέχρι τώρα καμία σχέση με αυτό το πράγμα το οποίο λέγεται άρδευση ή αποστράγγιση της Κωπαΐδας. Δεν έχουμε ούτε την τεχνογνωσία γιατί δεν μας παραδόθηκε καμία τεχνική μελέτη ή κάτι αντίστοιχο αλλά δεν έχουμε και την εμπειρία δεδομένου οτι δεν συμμετείχαμε ποτέ στην διαδικασία αυτή», είπε ο κ. Μυλωνάς και συμπλήρωσε: «Από την πρώτη στιγμή όμως που υπήρξε το πρόβλημα αυτό ζητήθηκε από τους παραγωγούς να μπουν μπροστά οι ηλεκτραντλίες. Μπήκαν μπροστά αλλά υπάρχει και η μάστιγα της κλοπής τω υποσταθμών. Οι ηλεκτραντλίες σταμάτησαν, ξαναμπήκαν όμως μπροστά και τώρα δουλεύουν.
Ο πρώην Δήμαρχος Ορχομενού και νυν Δ.Σ. Κώστας Ξηρογιάννης τόνισε οτι «το κύριο πρόβλημα για το οτι πνίγεται η Κωπαΐδα είναι γιατί δεν γίνονται σωστές προετοιμασίες ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος Λιβαδειάς Γιώργος Ζιώγας επεσήμανε οτι «δεν μπορεί υπηρεσία της Περιφέρειας να λειτουργήσει τη Κωπαΐδα» και πως «όλα δείχνουν οτι θέλουν να αναθέσουν την άρδευση σε ιδιώτες» και τάχθηκε υπέρ της πρότασης που υπήρχε για ίδρυση νέου φορέα διαχείρισης των υδάτων.
» Δεν ζητάμε από την περιφέρεια να σταματήσει τον καιρό αλλά να ελέγξει τα νερά με τις κατάλληλες παρεμβάσεις είπε ο αγρότης Μάκης Δημητρόπουλος ενώ ο Βασίλης Κατσικογιάννης πρότεινε να οι αγρότες να βάλουν εθελοντικά 20 τρακτέρ Ο.Κ. δεν έχει πλέον εργαλεία, με την συνδρομή της Περιφέρειας και του Δήμου.
Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νίκος Θηβαίος και Γιάννης Μελισσάρης από την παράταξη «Η Στερεά σε νέα τροχιά», ο Γιώργος Γκικόπουλος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ορχομενού επίσης από τη Λ.Σ. Γιώργος Σκόπας, αγρότες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές Λιβαδειάς, Ορχομενού, Αγίου Γεωργίου και Αλιάρτου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Λεβαδέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος για τον Ο.Κ. Αντώνης Μίτσης. Επίσης οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Λεβαδέων κ.κ. Στυλιανός Θεοδωρόπουλος, Ιωάννης Δημητρόπουλος, Αθανάσιος Φορτώσης, Γεώργιος Κωτσαδάμ
Αιχμές ακούστηκαν για την απουσία των Δημάρχων Αλιάρτου Γιώργου Νατσιώτηκαι Ορχομενού Λουκά Υπερήφανου αλλά και για τη Αντιπεριφερειάρχη Φανή Παπαθωμά παρόλο που οι δύο υπάλληλοι της Περιφέρειας που συμμετείχαν στην σύσκεψη είπαν οτι εκπροσωπούν τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και την κ. Παπαθωμά.
Να σημειωθεί ακόμα οτι η Δήμαρχος Λεβαδέων σήκωσε το «γάντι» που της πέταξε ο Δήμαρχος Αλιάρτου μέσω ανακοίνωσης τύπου στην οποία χαρακτήριζε φαραωνικές και επικοινωνιακού χαρακτήρα τέτοιες συσκέψεις και απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η σύσκεψη σήμερα δεν έρχεται σε καμία περίπτωση σε αντίθεση με τις συσκέψεις της Περιφέρειας και της ΠΕ Βοιωτίας με τους αγρότες του νομού. Δεν γνωρίζω τίποτα παραπάνω, αυτά είναι υπόγειες διαδρομές που δεν θέλω να ακολουθήσω, δεν καταλαβαίνω την δήλωση του κ. Ντασιώτη. Θα περίμενα να ήταν εδώ και να μας διαφωτίσει με τις απόψεις που διότι έχει ασχοληθεί και αυτός με την Κωπαΐδα.
Τέλος η αγρότες συνεχάρησαν την Γ. Πούλου για την πρωτοβουλία που ανέλαβε αφού όπως τόνισε και ο κ. Κατσικογιάννης «Ο Δήμος είναι για τους δημότες οτι και η μάνα για το παιδί».