...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

16.4.15

Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκε στη Λιβαδειά το Ρουμελιώτικο Πάσχα


p7

Χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες που επέλεξαν τη Λιβαδειά για να γιορτάσουν το παραδοσιακό Ρουμελιώτικο Πάσχα.
Ο καιρός μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν καλός και ουσιαστικά το Σαββατοκύριακο ήταν οι πρώτες ανοιξιάτικες μέρες ενώ με μεγάλη επιτυχία στέφθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Λεβαδέων και φορείς της πόλης.
Από νωρίς το πρωί, η Λιβαδειά σκεπάστηκε με τους καπνούς των λάκκων και δημοτικά τραγούδια ακούγονταν παντού, σε μια γιορτή που μόνο η Λιβαδειά, με τη μακρόχρονη παράδοσης της ξεχωρίζει.
Η Λιβαδειά συνεχίζει την παράδοση και όχι μόνο διατηρεί το έθιμο ζωντανό αλλά συμμετέχουν σε αυτό και οι νέοι με ιδιαίτερο μεράκι και κέφι.
Ο Δήμος έψησε δεκάδες αρνιά για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες που τσούγκρισαν τα κόκκινα αυγά και απόλαυσαν τους μεζέδες με εκλεκτό κρασί, υπό τους ήχους του κλαρίνου ενώ το σκηνικό συμπλήρωσαν μουσικά συγκροτήματα, γλέντι και πυροτεχνήματα.
Δεν ήταν όμως μόνο ο Δήμος, μετά την Ανάσταση και πριν καλά ξημερώσει σε κάθε γειτονιά της Λιβαδειάς με τέχνη και προσοχή άναψε στους λάκκους η φωτιά.
Με ραντίσματα νερού, συχνό χτύπημα με ένα μακρύ ξύλο, και λίγη ώρα αργότερα η θράκα ήταν έτοιμη για το ψήσιμο των αρνιών.
Αφού ετοιμάστηκε η φωτιά και είχαν ξυπνήσει οι πιο…. αργοπορημένοι, οι παρέες κάθισαν κοντά στους λάκκους και μαζί με το Χριστός Ανέστη και μέχρι να ψηθούν τα αρνιά και να στρωθεί το Πασχαλινό τραπέζι η ώρα κύλαγε με φαγοπότι, χορό και τραγούδι.
Όσο για τους επισκέπτες έμειναν στη Λιβαδειά μέχρι αργά το απόγευμα αφού στη φιλόξενη πόλη οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ αλλά και την Δευτέρα
Φέτος το ενδιαφέρον δεν περιορίστηκε μόνο στην περιοχή της Κρύας αφού αρνιά ψήθηκαν επίσης στην κεντρική πλατεία αλλά και στην πλατεία Λάμπρου Κατσώνη από τον Εμπορικό Σύλλογο.
Την Κυριακή το πρωί στις πηγές της Κρύας οι επισκέπτες διασκέδασαν με την ορχήστρα του Τάκη Τοπολιάτη, στην Πλατεία Λάμπρου Κατσώνη και την Κεντρική Πλατεία έπαιζαν  νταούλια και κλαρίνα.

Το βράδυ πραγματοποιήθηκαν μουσικές εκδηλώσεις σε δύο σκηνές, η πρώτη στο παλιό ΚΤΕΛ με τους Γιώργο Μάγκα και Plan B όπου η Δήμαρχος Γ. Πούλου τίμησε για τον κ. Μάγκα για την μεγάλη προσφορά του στη μουσική και η δεύτερη στο parking Κρύας με τους Mode Plagal, Flat Out.
Τη Δευτέρα το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς έγινε η βράβευση των μαθητών για τις ζωγραφιές τους για το Πάσχα ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε ακόμα παραδοσιακή μουσική και τραγούδι από την ορχήστρα του Αθανάσιου Λάκκα, παραδοσιακούς χορούς από τις χορευτικές ομάδες των Συλλόγων: Αθλητικού Πολιτιστικού Γυναικών Λιβαδειάς, Ευρυτάνων «ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ», Ποντίων «Ο Ευκλείδης», Χορευτικού και Λαογραφικού Ομίλου Λιβαδειάς, Χορευτικό Τμήμα Γυναικών Αγίου Γεωργίου, Πολιτιστικό Μικρασιατών Λιβαδειάς και Σαρακατσαναίων Βοιωτίας.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με καύση πυροτεχνημάτων ενώ στον διαγωνισμό του καλύτερου λάκκου στις γειτονιές της πόλης το βραβείο έλαβε ο λάκκος του Γεωργίου Νίκαινα και Νεκτάριου Τσαμπή.
p2«Ο Χριστός είναι ο ενσαρκωμένος Θεός Λόγος, η ζωή, η ανάσταση, η αλήθεια και δεν ήταν δυνατό να έχει σαν κατάληξη τη φθορά και το σκοτάδι του τάφου», ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμα του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείαςκ. Γεώργιος ενώ πρόσθεσε: «Η νέα αναστάσιμη πραγματικότητα άλλαξε ριζικά την ατμόσφαιρα του σταυρώσιμου Πάσχα, πού βιώναμε μέχρι χθες. Πρώτα είχαμε ταπεινώσεις, ραπίσματα, εμπαιγμούς, μαστιγώσεις, σταύρωση. Τώρα δόξα, τιμή, ανάσταση, θρίαμβο, ζωή. Οι πληγές γίνονται φωτεινοί αστέρες, η αγωνία γίνεται ελπίδα, οι εχθροί μένουν άναυδοι, οι έντρομοι μαθητές μεταμορφώνονται σε ηρωικούς αποστόλους της μεγάλης Αλήθειας. Ο θρίαμβος είναι σταθερός και μόνιμος. Χριστός εγερθείς εκ νεκρών, ουκέτι αποθνήσκει, θάνατος αυτού ουκέτι κυριεύει».
Και ο κ. Γεώργιος κατέληξε: «Αυτή η αναστάσιμη ελπίδα και χαρά αποτελεί σήμερα, όσο ποτέ, πολύτιμο και αναγκαίο στήριγμα για τον άνθρωπο της εποχής μας, πού δοκιμάζεται μέσα σε ακραίες κοινωνικές αντιξοότητες των πρωτόγνωρων συνθηκών της πολύπλευρης κρίσεως. Μαζί με τόν Αναστημένο Κύριο, το νικητή της αμαρτίας και του θανάτου, πιστεύουμε ακράδαντα και ελπίζουμε οτι θα ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία του παρόντος βίου και ακλουθώντας το δρόμο πού μας επέδειξε θα φτάσουμε εκεί όπου επισκοπεί το ανέσπερο φώς της Αναστάσεως. «Χριστός ανέστη!» «Χρόνια πολλά!» ευλογημένα και ευφρόσυνα».
Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου μαζί με τις ευχές τις εξέφρασε και την ικανοποίησή της για την επιτυχία των εκδηλώσεων και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν σε αυτό. Παρόλο που το διάστημα της προετοιμασίας ήταν ελάχιστο το αποτέλεσμα για την αναβίωση του παραδοσιακού Πάσχα της Λιβαδειάς ήταν εκπληκτικό ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκθέσεις, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις καθώς και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά.
«Ανάσταση των ψυχών, ανάσταση της συνείδησης, ανάσταση πνευματική για να πάρει ο τόπος μας μπροστά. Γιορτάζουμε το παραδοσιακό Πάσχα, το ρουμελιώτικο Πάσχα που είναι και το πιο χαρακτηριστικό έθιμο της πόλης. Ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά σε όλους», σημείωσε σε δηλώσεις της η κ. Πούλου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χάρης Σανιδάς είπε σχετικά: «Με κάθε λαμπρότητα γιορτάζουμε στη Λιβαδειά το πατροπαράδοτο Πάσχα. Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά με υγεία και ευχές για καλύτερες ημέρες».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης αφού επεσήμανε πως «η Λιβαδειά γιορτάζει το Ρουμελιώτικο Πάσχα με τον ωραίο τρόπο που μόνο αυτή γνωρίζει»ευχήθηκε «η ανάσταση του Κυρίου να φέρει και ανάσταση στην κοινωνία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά».
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς Θανάσης Καλογρηάς σημείωσε: «Τα μέλη μας μετά από μια δύσκολη Μεγάλη Εβδομάδα, εβδομάδα αναδουλειάς συμμετέχουν και γιορτάζουν το πατροπαράδοτο έθιμο. Εδώ στην πλατεία Λάμπρου Κατσώνη ο Εμπορικός Σύλλογος και ο δήμος Λεβαδέων αναβιώνουν το παραδοσιακό Πάσχα με τους λάκκους».
Να σημειωθεί τέλος οτι τη Λιβαδειά επέλεξε για να περάσει το Πάσχα ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Ανάσταση για το λαό μας δε μπορεί να έρθει με τροϊκανές διαπραγματεύσεις, με τα επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια των ανταγωνισμών, σε όφελος των συμφερόντων που μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει σε Γολγοθά το λαό μας. Ανάσταση λαών μπορεί να έρθει μόνο σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, με ένα ισχυρό εργατικό – λαϊκό κίνημα που θα βγει στο προσκήνιο, με λαϊκή συμμαχία. Χρόνια πολλά και καλά!».
p1p6p12p13
p11
p10p9p8
p5p4p3
p14
p16
p15