...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

3.4.15

Στήριξη εργαζομένων και ομόφωνο όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές από το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς


ergatiko2

Με δύο ομόφωνα ψηφίσματα κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και στήριξης των αιτημάτων εργατικών σωματείων που βρίσκονται ήδη ή ξεκινούν κινητοποιήσεις ολοκληρώθηκε το ετήσιο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη  31 Μαρτίου 2015 στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου.
Πιό συγκεκριμένα με την απόφασή της η Γενική Συνέλευση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λιβαδειάς καταδικάζει την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου  και στηρίζει με την συμμετοχή της την απεργιακή κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς, την Κυριακή 5 Απρίλη, στον πεζόδρομο, στις 11 το πρωί.

"Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω δημιουργία τεράστιων εμπορικών καταστημάτων και ενίσχυση εμπορικών μονοπωλίων, τον πλήρη αφανισμό των αυτοαπασχολούμενων και μικρών καταστημάτων, την περαιτέρω έκρηξη της ανεργίας, θα οδηγήσει στην απόλυτη εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση", τονίζει το Ε.Κ. και προσθέτει: "Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δεν θα αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων ούτε των αυτοαπασχολούμενων, δεν θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, (πείρα υπάρχει από τους χιλιάδες άνεργους στον κλάδο του εμπορίου, των χιλιάδων εργαζόμενων με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιους). 

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δεν θα τονώσει την «αγοραστική κίνηση» και δεν θα εξυπηρετήσει τους «καταναλωτές» που είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι, που μας τσακίζουν με τη μείωση των μισθών, την φοροληστεία και τα χαράτσια".


Αντίθετα όπως υπογραμμίζει "η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας θα αποτελέσει συντριπτικό χτύπημα για τις γυναίκες που αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα" αφού οι καπιταλιστές στην επιδίωξή τους για αύξηση των κερδών τους, "ορθώνουν ένα ακόμα εμπόδιο στη γυναικεία χειραφέτηση, στο ιερό δικαίωμα της μητρότητας και στο θεσμό της οικογένειας, αποδεικνύοντας τον απάνθρωπο χαρακτήρα του συστήματός τους".

Το άλλο ψήφισμα αφορά στους εργάτες της ΒΙΟΜΕ, των Τσιμέντων Χαλκίδας, της ΕΡΤ3, τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, σωματεία, συνδικαλιστικές κινήσεις, πρωτοβουλίες, συλλογικότητες, κινήματα που άνοιξαν ένα νέο γύρο κινητοποιήσεων για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους που αφορούν ολόκληρη την εργατική τάξη.

Το Ε.Κ. Λιβαδειάς στηρίζει τα αιτήματα για επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ κάτω από τον έλεγχο των εργατών και ζητά να ανακοπούν όλες οι δικαστικές απαιτήσεις που οδηγούν στο ξεπούλημα ολόκληρου του εργοστασίου, επίσης να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ στο αυτοδιαχειριστικό μοντέλο που προτείνουν οι εργαζόμενοι, να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις και να επαναλειτουργήσει άμεσα το τσιμεντάδικο στη Χαλκίδα και να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι, διαθέσιμοι στο δημόσιο, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των οι εργολαβικών σχέσεων εργασίας και να υπάρξει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.


"Καλούμε κάθε αγωνιστή να στηρίξει, να ενισχύσει και να συμμετάσχει στην πανελλαδική καμπάνια που ξεκινά από Θεσσαλονίκη και καταλήγει Αθήνα με ενδιάμεσους σταθμούς σε Λάρισα, Βόλο, Άσπρα Σπίτια, Χαλκίδα. Έναν αγώνα ενάντια στην ανεργία, τη φτώχια και τη κοινωνική καταστροφή, για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας που απαιτεί την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων χωρίς καθυστερήσεις, περιστροφές και υποσχέσεις", καταλήγει το ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς.