Στην απόσυρση του άρθρου 31 (πρώην 29) του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας που προέβλεπε τη συνυπευθυνότητα των εταίρων και μελών των Δ.Σ. των επιχειρήσεων για κάθε οφειλή προχώρησε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, με νομοτεχνική βελτίωση, όπως ενημέρωσε την διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.
Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΚΕΕ Κωνσταντίνο Μίχαλος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕΕ Παναγιώτη Αγνιάδη, τον Γενικό Γραμματέα του ΕΒΕΑ Νίκο Σοφιανό και τον Οικονομικό Επόπτη του ΕΒΕΑ Ευάγγελο Τσόγη, επισκέφτηκαν το υπουργείο Εργασίας και είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Στρατούλη και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά.
Η αντιπροσωπεία της ΚΕΕ έθεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τις θέσεις της επιμελητηριακής κοινότητας, τόσο για το νέο νομοσχέδιο όσο γενικότερα και για το ασφαλιστικό σύστημα.
Τόνισαν μεταξύ άλλων ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, σε ότι αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο, θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει κάποιες βελτιώσεις.
Σε ότι αφορά στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής που αποτελεί πραγματική βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας υπογράμμισαν πως είναι σημαντικό να παταχθεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, η οποία δε λειτουργεί μόνο σε βάρος των ταμείων, αλλά και σε βάρος των συνεπών και υπεύθυνων επιχειρήσεων.
Να σημειωθεί πως η επιμελητηριακή κοινότητα, προτείνει την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών κι εργαζομένων, καθώς το μέτρο φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, τόσο για την αύξηση της απασχόλησης, όσο και για τη δημιουργία νέων επενδύσεων.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης, ενημέρωσε ότι απέσυρε το επίμαχο άρθρο που προέβλεπε την αλληλέγγυα ευθύνη, ενώ αναφέρθηκε ακόμη στην αποποινικοποίηση των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που άλλωστε αποτελούσε πάγιο αίτημα της επιμελητηριακής κοινότητας, καθώς και στη διεύρυνση των κριτηρίων για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σε ότι αφορά το αίτημα για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου, ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση σε βάθος χρόνου. Για την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών τόσο ο κ. Στρατούλης όσο και ο κ. Ρωμανιάς ανέφεραν ότι σε αυτή την περίοδο των μεγάλων ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων ένα τέτοιο αίτημα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο οι επιχειρηματίες να έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής στην ασφαλιστική κλάση στον ΟΑΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί αναλογιστική μελέτη για να διαπιστωθεί αν δημιουργείται πρόβλημα εσόδων στο Ταμείο.