...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

3.4.15

Tον Πέτρο Χουτζούμη τίμησε η Εστία Μητέρας στη Λιβαδειά


xoytz1


Τον ιδρυτή της ημερήσιας εφημερίδας «Βοιωτική Ώρα», λογοτέχνη και θεατρικό συγγραφέα Πέτρο Χουτζούμη τίμησε σε μια σεμνή, ποιοτική και πολύ όμορφη εκδήλωση η Εστία Μητέρας στη κατάμεστη από ανθρώπους του πνεύματος, εκπροσώπους αρχών, συλλόγων, φορέων και πολιτών, αίθουσα «Αργύρη και Ιωάννας Κορτέση» του Ιδρύματος.
Προλόγισε η Πρόεδρος της Εστίας Μητέρας Σοφία Τσιτσοπούλου ενώ για τον Π. Χουτζούμη, την προσφορά στον πολιτισμό και το έργο του μίλησαν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αντώνης Περπινιάς, η ηθοποιός Μαρίνα Μπακοπούλου, η λογοτέχνης Μάρω Καβαφάκη, η φιλόλογος, δημοσιογράφος και δασκάλα θεάτρου Μαρίνα Αντωνάτου η οποία και συντόνισε την εκδήλωση, ο μουσικός και συγγραφέας Κώστας Λιάκουρης και ο Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος Καστόρης. Χαιρετισμό απέστειλαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κκ Γεώργιος και ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.
Η κ. Τσιτσοπούλου αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους σημείωσε ότι η Εστία Μητέρας στο πλαίσιο δράσεων στον τομέα του πολιτισμού τιμά «τον αγαπημένο συμπολίτη και διακεκριμένο πνευματικό άνθρωπο Πέτρο Χουτζούμη αναγνωρίζοντας την ουσιαστική προσφορά του επί σειρά ετών στα γράμματα».

Η εκδήλωση όπως τόνισε η κ. Τσιτσοπούλου «αποτελεί πράξη δικαίωσης και ευγνωμοσύνης προς το τιμώμενο πρόσωπο αλλά και παρακίνηση προς τους νεότερους που έχουν τις προϋποθέσεις ώστε να ακολουθήσουν και να μιμηθούν το παράδειγμα του», διότι τώρα «σε μια εποχή που όλα έχουν ευτελιστεί και έχουν γίνει επίπεδα άνθρωποι που έχουν πνευματικές εξάρσεις, ανατάσεις και επιδόσεις στον πολιτισμό όπως ο σεμνός δημιουργός Πέτρος Χουτζούμης αναδεικνύονται σε φωτεινά ορόσημα ορθού προσανατολισμού μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε σύγχυση και αμηχανία».
Στη συνέχεια ο Α. Περπινιάς αναφέρθηκε στην πολλών ετών γνωριμία του με τον Π. Χουτζούμη μέσα από το χώρο του θεάτρου και αφού τον ευχαρίστησε  που τον συμπεριέλαβε στο πάνελ των ομιλητών «σε μια τόσο σημαντική μέρα για εκείνον», έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο «Γήταυρος» σημειώνοντας πως «πρόκειται για ένα καταπληκτικό έργο που σε διάστημα 5 ετών προτάθηκε 4 φορές για το ρεπερτόριο του εθνικού θεάτρου».
Και πρόσθεσε: «Μπορεί φίλε Πέτρο να μην παίχτηκε το έργο στο Εθνικό Θέατρο αλλά το πιο σημαντικό είναι η αναγνώριση στον τόπο σου και αυτό φαίνεται σήμερα. Είναι πολύ πιο σημαντικό να αναγνωρίζεται κάποιος στον τόπο του γιατί στην Ελλάδα αυτό δεν συμβαίνει.Είσαι ευτυχής λοιπόν που η αναγνώριση συμβαίνει στον τόπο σου και εγώ πολύ πιο ευτυχής που είμαι φίλος σου».
Καταλήγοντας αναφέρθηκε στον σκηνοθέτη Λάκη Κουρετζή που λέει πως «κάπου κάπου μέσα στην διαδρομή του νεοελληνικού θεάτρου εμφανίζονται κάποια πνεύματα ή θεριά που αναταράσσουν το τέλμα», και τόνισε: «Ένα τέτοιο πνεύμα λοιπόν είναι κυριολεκτικά και ο «Γήταυρος» του  Πέτρου Χουτζούμη που πρόβαλε ξαφνικά και σημαντικά στην βοιωτική γη, τη γη που εξέθρεψε κάποια άλλα μυθικών διαστάσεων πνεύματα και πρόσωπα του αρχαίου θεάτρου».
Ακολούθως η ηθοποιός Μαρίνα Μπακοπούλου επεσήμανε ότι θεωρεί τιμή για την ίδια το ότι της δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσει για τον Π. Χουτζούμη και ότι είναι τυχερή που πριν από αρκετά χρόνια έπαιξε σε ένα από τα πολύ ωραία έργα του στο «Όνειρα και εφιάλτες», μια εμπειρία που όπως χαρακτηριστικά είπε θα θυμάται για πάντα.
«Το 2002 είχα την μεγάλη χαρά και την τύχη να γνωρίσω τον θαυμάσιο άνθρωπο και συγγραφέα Πέτρο Χουτζούμη και έχω ζήσει από κοντά το πάθος και την αφοσίωση που δείχνει σε αυτό που κάνει, δεδομένου ότι ήμουν τυχερή και  έπαιξα σε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο έργο του  «Όνειρα και εφιάλτες» που βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία «, είπε η κ. Μπακοπούλου.
Για την «πολυσύνθετη προσωπικότητα με τις πολύπλευρες δραστηριότητες» του Π. Χουτζούμη μίλησε η λογοτέχνης Μάρω Καβαφάκη κάνοντας έναν συσχετισμό του Αριστοφάνη, του Γ. Σουρή και του Βοιωτού θεατρικού συγγραφέα λαμβάνοντας αφορμή από το έργο «Είσαι ο,τι δηλώσεις».
Όπως είπε «ο θεατρικός συγγραφέας ο Πέτρος Χουτζούμης όχι μόνο μπορεί να είναι αλλά και ήδη έχει χαρακτηριστεί αφενός σαν ο σημερινός συνεχιστής του Αριστοφάνη και αφετέρου σαν ο αξιολογότατος σκυταλοδρόμος του Σουρή, ο οποίος είχε επίσης χαρακτηριστεί ως ο νέος Αριστοφάνης στη δική του εποχή» και συμπλήρωσε: «Ο Σουρής εργάστηκε ως δημοσιογράφος και στη συνέχεια εξέδωσε την σατυρική εφημερίδα «Ο Ρωμιός», συγγραφέας, δημοσιογράφος και εκδότης ο Σουρής, συγγραφέας διηγηματογράφος, δημοσιογράφος, εκδότης της εφημερίδας «Βοιωτική Ώρα» και καταξιωμένος θεατρικός συγγραφέας ο Πέτρος Χουτζούμης”.
Σχετικά με το «Είσαι ό,τι δηλώσεις»  επεσήμανε οτι «ανήκει στα θεατρικά έργα που διακωμωδούν και καυτηριάζουν με τα βέλη της σάτιρας το τέρας του παλαιοκομματισμού, ενώ στιγματίζει τα κοινωνικά και πολιτικά ήθη από την ίδρυση του ελεύθερου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα» και είναι  «ο ώριμος καρπός της αρχαιοελληνικής κωμωδίας».
Η συντονίστρια Μ. Αντωνάτου, αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα της συνεργασίας της με τον Π. Χουτζούμη, στην 20ετή δημοσιογραφία της με τη στήλη της “κυκλοφορώ” στη B.Ω.  Aκολούθως μεταφέροντας την εμπειρία της από τον συγγραφέα, δημοσιογράφο αλλά και άνθρωπο  Πέτρο Χουτζούμη είπε μεταξύ άλλων: «Ανεβάσαμε τον «Τίγρη» και πέρα από εμένα που είχα μια σχετική πείρα υπήρχε ένα νεαρό παιδί ο Κώστας Βελέτζας που ήθελε να παίξει θέατρο. Εκεί λοιπόν είδα να γεννιέται στα μάτια μου μπροστά ένας ηθοποιός, από τα χέρια του Πέτρου.Και είμαι σίγουρη ότι ο Κ. Βελέτζας είναι ευγνώμων στον Πέτρο.Ο Πέτρος τον έστειλε στο Θέατρο Τέχνης και έγινε ένας εξαιρετικός ηθοποιός που σήμερα είναι στέλεχος της ομάδας που ετοιμάζει και ανεβάζει παραστάσεις στο θέατρο Μπάντμιντον».
Ο μουσικός και συγγραφέας Κώστας Λιάκουρης που γνωρίστηκε με τον Πέτρο Χουτζούμη το 1987 επεσήμανε: «Από τότε είμαστε φίλοι και παρακολουθώ όλη την πορεία του, αλλά πάνω από όλα θέλω να σταθώ στην ποιότητά του. Είναι ένας πάρα πολύ σπουδαίος και εμπνευσμένος συγγραφέας. Από την πρώτη στιγμή που πήρα τον «Γήταυρο» στα χέρια μου, δεν χρειάστηκε παρά λίγες γραμμές για να καταλάβω ότι είχα στα χέρια μου ένα εξαιρετικό κείμενο, που για μένα είναι στα 10 καλλίτερα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Νομίζω οτι ανταποκρίθηκα και έγραψα μια από τις καλύτερες μουσικές που έχω γράψει».
Καταλήγοντας χαρακτήρισε τον Πέτρο Χουτζούμη και ποιητή λέγοντας: «Ο ποιητής πρέπει να έχει δύο πολύ σπουδαία πράγματα για να θεωρείται εξαιρετικός. Το ένα είναι να πατάει με το ένα πόδι στη γη και με το άλλο στο μέλλον.Ο Πέτρος λοιπόν είναι και ποιητής, εκεί που πατάει στη γη δημιουργεί οράματα και πάει και στο μέλλον».
Ο π. Δοσίθετος Καστόρης αρχικά εξήρε το έργο του Ιδρύματος.
«Η Εστία Μητέρας παράλληλα με το κύριο έργο της το φιλανθρωπικό, το προνοιακό, το τόσο πολύτιμο στις παρούσες συνθήκες της κοινωνίας μας εξ αιτίας της οικονομικής ύφεσης φιλοδοξεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, να υπηρετήσει και τον πολιτισμό. Και πολύ σωστά γιατί εάν μας χρειάζεται ο άρτος το υλικό ψωμί, μας χρειάζεται εξίσου και νομίζω περισσότερο ο λόγος, το ψωμί που τρέφει την πνευματική διάσταση του ανθρώπου», είπε και χαρακτήρισε αξιέπαινη την προσπάθεια που ξεκινά με την εκδήλωση για τον Πέτρο Χουτζούμη τον «συνεπή εργάτη του πολιτισμού, τον σεμνό και αθόρυβο συμπολίτη μας»
Σύμφωνα με τον π. Δοσίθεο «ο Πέτρος Χουτζούμης εθεράπευσε τον λόγο και από το μετερίζι της μαχόμενης δημοσιογραφίας και στο χώρο της λογοτεχνίας κύρια ως θεατρικός συγγραφέας αλλά και ως διηγηματογράφος, μα πάντα πρωτίστως ως θεατράνθρωπος, αφού μεταξύ 1987 και 1990 έστησε και διηύθυνε εμπνευσμένα το Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς και τόλμησε να σκηνοθετήσει επιτυχώς ακόμα και τον τόσο δύσκολο και απαιτητικό Ντάριο Φο».
Από τα έργα του Πέτρου Χουτζούμη ξεχώρισε το «Λάμπρος Κατσώνης ο θαλασσομάχος του Αιγαίου» λέγοντας: «Κουβαλάει δύο σπουδαία «βάρη», το ένα είναι το πρώτο βραβείο θεάτρου από τον Φιλολογικό Παρνασσό και το δεύτερο η δίκαιη αφιέρωση που έκανες Πέτρο στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμο, μια ενέργεια ευγενική που φανερώνει σεβασμό προς τον ιερό θεσμό, αναγνώριση και αγάπη προς το πρόσωπο του Μακαριότατου».
Καταλήγοντας είπε ότι το έργο είναι εθνικής σημασίας και σημαντικό και υπογράμμισε: «Αν ο Άγιος Ρηγίνος είναι ο συμπολίτης μας Άγιος, ο Λάμπρος Κατσώνης είναι ο συμπολίτης μας ήρωας».
Στη συνέχεια η  κ. Tριφωνία Σπίνου απήγγειλε απόσπασμα του Aφηγητή από το έργο “Λάμπρος Kατσώνης, ο θαλασσομάχος του Aιγαίου”.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η κ. Τσιτσοπούλου εκ μέρους της Εστίας Μητέρας απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Χουτζούμη.
Να σημειωθεί ότι ο Πέτρος Χουτζούμης διέθεσε ποσότητα των βιβλίων του στην Εστία Μητέρας προκειμένου το Ίδρυμα να πάρει τα έσοδα από τις πωλήσεις τους.

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο Βουλευτής Βοιωτίας Ευάγγελος Μπασιάκος, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λεβαδέων Στέλιος Θεοδωρόπουλος και Γιάννης Δημητρόπουλος,  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Oρχομενού Λάμπρος Ρόδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Ζιώγας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης,  ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής, ο πρωτοπρεσβύτερος Λουκάς Kορογιάννος, η πρόεδρος της Aντικαρκινικής Eταιρείας κ. Στέλλα Tαπανλή,  ο πρώην πρόεδρος του ΑΠΟΔΗΛ Γιώργος Καραμάνης, ο πρώην πρόεδρος του Mορφωτικού Συλλόγου Γιώργος Kωσταγιάννης, η πρόεδρος του Mορφωτικού Συλλόγου κ. Άννα Nικολάου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Tριαντάφυλλος Yφαντίδης,  η πρόεδρος του  Συλλόγου  «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  Ο  ΑΠΟΔΗΜΗΤΗΣ  Ο  ΣΤΕΙΡΙΩΤΗΣ»  κ. Δήμητρα Πρέντζα-Συργιάννη,  ο Γραμματέας του AKOΛ κ. Xρήστος Aλογοσκούφης, η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Zαγαρά κ. Hλέκτρα Δημακοπούλου,   καθώς επίσης εκπρόσωποι συλλόγων της Λιβαδειάς και της ευρύτερης περιοχής και πλήθος εκλεκτών συμπολιτών μας.

H ευχαριστήρια ομιλία
του Π. Xουτζούμη

Eκλεκτοί συμπολίτες

Σήμερα παρευρίσκομαι ενώπιόν σας, ως τιμώμενο πρόσωπο, από το εκλεκτό και πολύ σημαντικό σωματείο της πόλης μας «EΣTIA MHTEPAΣ» με την μακρόχρονη και χωρίς διακοπή, 60 και πλέον χρόνων δραστηριότητα, με την σημαντικότατη κοινωνική, πολιτιστική και εν γένει ανθρωπιστική προσφορά, όπως Γηροκομείο κλπ.
H τιμή αυτή στο πρόσωπό μου είναι εξαίρετη και αφορά τη διπλή μου δραστηριότητα.H μία είναι αυτή του ιδρυτή της Hμερήσιας εφημερίδας «BOIΩTIKH ΩPA» και η άλλη του λογοτέχνη -Θεατρικού Συγγραφέα.
Oι εκλεκτοί προλαλήσαντες και επί το πλείστον συνεργάτες μου, αναφέρθηκαν διεξοδικά και στις δύο ιδιότητές μου.
Σε μένα λοιπόν δεν απομένει, εκτός των ευχαριστιών, συμπληρωματικά ν’ αναφερθώ σε κάποιες γενικόλογες αρχές και θέσεις, που καθόρισαν την σαραντάχρονη πορεία μου στα ελληνικά γράμματα με κύρια δραστηριότητα την έκδοση της εφημερίδας «BOIΩTIKH ΩPA» που ήταν και είναι όχι μόνο μιά προσφορά στην πληροφορία, αλλά και ιδιαίτερα βιοποριστικό μου επάγγελμα.
Kι εδώ θα ήθελα ν’ αναφερθώ στο μεγάλο ζητούμενο της πληροφορίας.
Pώτησαν κάποτε ένα μυθικό βασιλιά:
– Aρχοντα αν έχανες όλα σου τα αγαθά, ποιό απ’ αυτά τα πέντε θα ‘θελες να σου μείνει τελευταίο:
η ελευθερία, η υγεία, το χρυσάφι, η σοφία ή  η δόξα;
Kι εκείνος αποκρίθηκε:
– Oι πληροφορίες! Δώστε μου καλές πληροφορίες κι όλα τ’ άλλα τα δίνω πίσω…
Aς δούμε όμως συνοπτικά το πως και το γιατί.
H πληροφόρηση είναι μιά λειτουργία ταυτισμένη απόλυτα με την κοινωνική ζωή, με τις εσωτερικές αντιθέσεις της και με την πάλη του ανθρώπου με τη φύση.
H πληροφορία λειτουργεί και κινείται τόσο πιο δραστήρια όσο πιο σύνθετα γίνεται η κοινωνική ζωή.
Λειτουργεί και κινείται τόσο πιο ελεύθερα όσο πιο δημοκρατική είναι η ανθρώπινη κοινωνία.
Στο επάγγελμά μας συνηθίζουμε να λέμε:
– Δείξε μου έναν σωστά πληροφορημένο πολίτη, να σου δείξω έναν ελεύθερο πολίτη.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι σήμερα, στον αιώνα του τεχνολογικού ολοκληρωτισμού, αλλά και της αποθέωσης της «λαϊκής κυριαρχίας» συμβαίνουν αναρίθμητα γεγονότα, χωρίς να τα μαθαίνουν ποτέ οι απλοί άνθρωποι.
Στην πραγματικότητα ο απλός άνθρωπος βλέπει το δέντρο, αλλά χάνει το δάσος.Tην εικόνα του «δάσους» την έχουν ελάχιστοι προνομιούχοι, μετρημένοι στα δάχτυλα και αυτοί ρυθμίζουν τις τύχες του πλανήτη μας.H κοινοκτημοσύνη των πληροφοριών θα είναι ίσως κάποια ημέρα το μέγα αίτημα των ελεύθερων πολιτών.
Oι πληροφορίες  κατά τον Aρχιμήδη είναι:
– Δος μου πληροφορίες και την Γη κινήσω.
Aς έρθουμε όμως εν συντομία στα πολύ στενά-στενά δικά μας.
Eφημερίδα «BOIΩTIKH ΩPA» ημερήσιας κυκλοφορίας.
Kύριο προϊόν και δεσμευτικό είναι η καθημερινή της ειδησιογραφία, η οποία λόγω της τρέχουσας φύσης των γεγονότων, μεγάλο μέρος αυτού διαφοροποιείται και μεταβάλλεται ποικιλοτρόπως σε ελάχιστο χρόνο. Mε αποτέλεσμα το πολύ νέο και σημερινό γεγονός, την επομένη ημέρα να είναι ξεπερασμένο, μπαγιάτικο! Συνεπώς το εκάστοτε καθημερινό φύλλο, σαν προϊόν, να έχει ζωή μόλις 24 ώρες, παίρνοντας πλέον τη θέση του στο χρονοντούλαπο του APXEIOY! Xαριτολογώντας, σαν «παλιά ξυνά σταφύλια».
Aλλο πάλι χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας περιφερειακής ημερήσιας έκδοσης, είναι η άμεση επαφή-πρόσβαση του κοινού με τα κάθε λογής, δημοσιογραφικά, διοικητικά, και υπηρεσιακά στελέχη διανομής και είσπραξης κλπ. μιά πρόσβαση πολύ καθοριστική, λόγω της άμεσης διαζώσης επαφής στελεχών της έκδοσης και του επώνυμου ή ανώνυμου κοινού!
Aλλες ιδιαιτερότητες της απολύτου και ελεγχόμενης δημόσιας αυτής δραστηριότητας, δεν είναι του παρόντος να ειπωθούν, κινδυνεύοντας μάλιστα να χαρακτηρισθώ και ως περιαυτολόγος.
Λέξεις, λέξεις, λέξεις, χιλιάδες λέξεις γραμμένες καθημερινά.Λόγος άλλοτε μεστός, γλαφυρός, καίρεα λαϊκός, κι άλλοτε λόγος -μακριά από μας- ακατάσχετης πολυλογίας.Xαρακτηριστικά του κίτρινου τύπου. Tύπος λαϊκιστικός με βέλη άνομα και δηλητηριώδη, βέβηλα και πέρα για πέρα επικίνδυνα και εχθρικά της ΔHMOKPATIAΣ!
Tελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο της EΣTIAΣ MHTEPAΣ και την πρόεδρο κ. Σοφία Tσιτσοπούλου για την μέγιστη τιμή που έγινε σήμερα στο πρόσωπό μου.
Tους εκλεκτούς ομιλητές, οι οποίοι με τους μεστούς λόγους παρουσίασαν τις δραστηριότητές μου και τέλος όλους εσάς που σήμερα με τιμήσατε με την παρουσία σας.
Πέτρος Xουτζούμης

Γόνος Aρχοντικής Oικογένειας
Oι Mοίρες που τον μοίραναν
του έβαλαν στο χέρι, ένα μολύβι,
με την ευχή «χρησιμοποίησέ το».

Σαν άρχισε να καταλαβαίνει
της πένας την αξία,
με γνώμονα τις Mοίρες να ευχαριστήσει
τη στρόφιγγα της γνώσης ανοίγει.

Γράφει, γράφει, γράφει, γράφει
άπραγο το μολύβι δε θέλει να μείνει.
O νους διαφεντεύει το συναίσθημα
κι η πένα ακολουθεί.

Γεγονότα, Iστορικά, Πατριωτικά,
Kοινωνικά, Oνειρικά, έργα θεατρικά
γνωστοποιεί με τη γραφή,
υπεύθυνα, αισθαντικά.

Kαι παίρνουν συχνά βιβλίου μορφή
με κύριο σκοπό, την παρακαταθήκη
γεμίζουν τη βιβλιοθήκη.

Στη ζήση μειλίχια οδεύει
αντάμα με την ευφροσύνη
και με την πιο σπουδαία αρετή
την ταπεινοφροσύνη.

Tο ποίημα της Kαίτης Σαμαρτζή – Mπερατινού, μέλους του Δ.Σ. της EΣTIAΣ MHTEPAΣ ΛIBAΔEIAΣ απαγγέλθηκε στην εκδήλωση από την ίδια.
xoytz2xoytz4xoytz3