...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

3.4.15

Συγκέντρωση σιωπηρής διαμαρτυρίας κατά του σχολικού εκφοβισμού (Bullying) στην Λιβαδειά


sx1

Συγκέντρωση σιωπηρής διαμαρτυρίας κατά του σχολικού εκφοβισμού (BULLYING) πραγματοποιήθηκε στην Λιβαδειά με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Γονείς, μαθητές και δάσκαλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική Πλατεία για να μιλήσουν, να συζητήσουν, να ενημερώσουν τα παιδιά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού που το τελευταίο καιρό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Με τρία σημαντικά μηνύματα «Μη φοβάσαι – Μίλα», «Όχι στην βία, ναι στην φιλία», «Αν δεις κάτι, πες κάτι!!!», οι διοργανωτές  θέλησαν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά, να μην συμμετέχουν σε τέτοια κρούσματα βίας, αλλά και να μη διστάσουν να συζητήσουν για το πρόβλημα, όταν το εντοπίσουν.

«Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι κάτι που μας αφορά όλους. Το bullying δεν αφορά έναν τσακωμό μεταξύ «τσαμπουκάδων». Κλείνει μέσα του μια ασυμμετρία δύναμης – οι δυνατοί εκφοβίζουν εκείνους που θεωρούν πιο αδύναμους. Και πρέπει να δείχνουμε μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, καθώς μπορεί να κοστίσουν πολύ σοβαρά στην ψυχική υγεία των θυμάτων στο μέλλον», επεσήμαναν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και απεύθυναν έκκληση για ενιαία γραμμή στην αντιμετώπιση της βίας, δίνοντας έμφαση στην ενθάρρυνση των νέων για συμμετοχή τους στα κοινά και στον αθλητισμό, την προβολή σωστών προτύπων συμπεριφοράς, αλλά και την συνεργασία με φορείς που αγωνίζονται για την εξάλειψη της νεανικής παραβατικότητας.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού σχολείου Λιβαδειάς, Ντίνα Πούλου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Μετά τα τελευταία γεγονότα, ως γονείς πρωτίστως θορυβηθήκαμε ιδιαίτερα. Η συγκέντρωση αυτή είναι ένα πολύ μικρό βήμα. Οι γονείς πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά τους να τα ακούνε, να αφουγκράζονται. Πρέπει να προσπαθήσουμε να καταβαίνουμε τι αισθάνονται, τι νιώθουν και να τους δίνουμε βοήθεια. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε» και ο Ορέστης Αλεξανδρής συμπλήρωσε: «Στόχος μας κυρίως ήταν να έρθουμε και να δείξουμε στα παιδιά ότι είμαστε όλοι μαζί δίπλα τους, ότι τα παιδιά πρέπει να είναι δίπλα ο ένας στον άλλον είναι δεν είναι φίλοι. Οι γονείς είμαστε δίπλα τους, είναι ένα πρώτο κάλεσμα για ν είμαστε όλοι μαζί δίπλα και να λύσουμε το πρόβλημα. Είναι μόνο η αρχή , είναι ένα πρώτο βήμα, το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο από τους γονείς μόνο από τους δασκάλους, λύνεται από όλη την κοινωνία».
Ο Διευθυντής του 8ου Δημοτικού Μιχάλης Γιαννιός αφού επεσήμανε οτι το τελευταίο διάστημα ο σχολικός εκφοβισμός έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις πρόσθεσε: «Όλοι αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη του φαινομένου. Είναι γεγονός ότι και το Υπουργείο Παιδείας εδώ και αρκετό καιρό έχει στήσει το Παρατηρητήριο για τον σχολικό εκφοβισμό. Στα σχολεία γίνονται διαλέξεις και συζητήσεις ενώ αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι οτι οι γονείς ασχολούνται με το ζήτημα και θεωρώ πάρα πολύ σημαντική την προσπάθεια που γίνεται σήμερα».
Ο κ. Γιαννιός εκτιμά οτι το φαινόμενο δεν θα εξαλειφθεί αμέσως  και υπογραμμίζει: «Χρειάζεται χρόνος, εμείς όλοι οι εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία που θα χωράει όλους τους μαθητές, όλες τις γνώσεις. Ένα σχολείο που θα ενώνει όλους για ένα καλύτερο αύριο».
Τέλος να σημειωθεί ότι στο σημείο συγκέντρωσης είχαν ανάψει κεράκια εις μνήμην του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
sx2sx6sx5sx4sx3