...Συνεχίζουμε εδώ!

15.5.15

Έμφαση στον Ασωπό από υπουργείο Υποδομών και Περιφέρεια Στερεάς


tsir1

Ημερίδα για τον Ασωπό, με την συμμετοχή του υπουργού Υποδομών Γιάννη Τσιρώνη διοργάνωσε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Βοιωτίας στη Λιβαδειά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την προώθηση των ενεργειών που θα οδηγήσουν στην οριστική επίλυση του προβλήματος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης μέσω ενός φορέα στον οποίο θα συμμετέχουν το υπουργείο, η αυτοδιοίκηση, η κοινωνία των πολιτών, οι αγρότες και οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις
«Οπωσδήποτε θα γίνονται παράλληλα και άλλες παρεμβάσεις, για παράδειγμα να φτιαχτεί η βιομηχανική περιοχή, να θεσμοθετηθεί, να καταγραφούν οι μονάδες να γίνει το μητρώο που είναι αυτήν την στιγμή ελλιπέστατο, να εντατικοποιηθούν και να γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι, να φτιαχτεί το γραφείο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος αλλά και να ξεκινήσουν κάποια έργα απορρύπανσης. Νομίζω ότι σε λίγους μήνες οι κάτοικοι της περιοχής θα δουν τη διαφορά. «, σημείωσε ο κ. Τσιρώνης και συμπλήρωσε για την κεντρική μονάδα βιολογικού καθαρισμού: «Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο έργο που πρέπει να γίνει και απαιτεί σειρά έργων και έναν κεντρικό αγωγό και που όμως δε έχει ενταθεί στο ΕΣΠΑ. Προφανώς πρέπει να ενταθεί και να συμμετέχουν οι βιομηχανίες γιατί τελικά από τα δικά τους τέλη θα πληρωθεί, διότι πληρώνει αυτός που ρυπαίνει και όχι η κοινωνία».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης αφού αναφέρθηκε στην σοβαρότητα του προβλήματος τόνισε «Για πάρα πολλά χρόνια έχουν ακουστεί πολλά λόγια, έχουν γραφτεί πολλά στα χαρτιά αλλά δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα στην πράξη. Γι΄ αυτό η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αναλαμβάνει μια σημαντική πρωτοβουλία, για την οποία ήδη έχει ενημερωθεί και το αρμόδιο Υπουργείο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, να ξεκινήσουμε από την πολεοδόμηση και την χωροθετηση και χαρτογράφηση και να δούμε επιτέλους πως μπορούμε να δρομολογήσουμε μια πραγματική λύση».
Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη.
«Πρέπει να τελειώσουμε με την λογική των αποσπασματικών λύσεων από την μία, αλλά και των φαραωνικών, λαϊκίστικων, μεγαλεπήβολων προτάσεων από την άλλη και να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις», κατέληξε οπ Περιφερειάρχης.
Ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς αφού υπογράμμισε την σοβαρότητα του προβλήματος και την ανάγκη οριστική επίλυσης δήλωσε σχετικά: «Η συνάντηση αυτή δεν πρέπει να αποτελέσει ακόμα μια ημερίδα για τα μάτια του κόσμου γιατί αυτό έχουμε δει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε ακούσει πολλά λόγια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς ωστόσο στην πράξη να έχε υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση».
Εθνικό χαρακτήρισε το ζήτημα η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Εμείς από την πλευρά μας έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επίλυση του προβλήματος της ρύπανσης του Ασωπού, προκαλώντας και προσκαλώντας τον κ. Υπουργό να σταθεί αρωγός σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια διότι πρόκειται για ένα εθνικό θέμα που χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί».
Ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια και κάλεσε τον κ. Μπακογιάννη να επισκεφθεί την περιοχή ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο οτι τα προϊόντα της περιοχής είναι κατάλληλα για κατανάλωση.
«Ο κ. Υπουργός που είναι και χημικός ξεκαθάρισε οτι τα αγροτικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής είναι καλά», είπε ο κ Περγάλιας ασκώντας έντονη κριτική σε όσους υποστηρίζουν το αντίθετο και πρόσθεσε: «Για τα δικά μας προϊόντα λένε διάφορα, δεν έχουμε ακούσει όμως κανένα να μας λέει τα λαχανάκια Βρυξελών και οι πατάτες Αιγύπτου τι έχουν μέσα. Ξένα συμφέροντα βάλλουν τον τόπο μας και χάρηκα που ο κ. Υπουργός ξεκαθάρισε οτι τα προϊόντα μας δεν έχουν κανένα πρόβλημα».
Ένα άλλο ζήτημα είναι η δημιουργία και λειτουργία του γραφείου περιβάλλοντος, «μας λένε οτι ξεκινάει, το φτιάχνουμε με δικά μας έξοδα και μετά εξαφανίζονται», λέει ο Β. Περγάλιας και καταλήγει: «Ένα ακόμα θέμα είναι η σχετική ΚΥΑ, δεν είναι δυνατόν λίγο πριν τις εθνικές εκλογές να αλλάζουν τα δεδομένα. Η κυβέρνηση πρέπει να δει το θέμα και να το διορθώσει».
Η Δήμαρχος Λεβαδέων ευχαρίστησε τον κ. Τσιρώνη «για το ενδιαφέρον που δείχνει για το μεγάλο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή επί σειρά ετών» ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί και την Περιφέρεια για την προτεραιότητα που δίνει στο συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο αφορά στο περιβάλλον.
Τέλος ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Μουλκιώτης υποστήριξε οτι » ενώ εξαγγέλλονται για υλοποίηση, μέτρα αποκατάστασης, η ρύπανση του Ασωπού συνεχίζεται αμείωτη, χωρίς να γίνεται καμία ενέργεια, για να βρεθούν οι ρυπαντές» ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «δεν υλοποιήθηκε η αποφασισθείσα από τα μέσα του 2014 προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας – ΙΓΜΕ, για διερευνητικές γεωτρήσεις, στην εντοπισμένη από το 2013 υπό του ΚΕΠΠΕ Βοιωτίας, περιοχή ρύπανσης».
Σε οτι αφορά την ΚΥΑ «που εκδόθηκε τρεις ημέρες πριν τις εκλογές για τον Ασωπό, που πρώτιστα δυσχεραίνει τους ελέγχους και προκαλεί ασάφειες και σύγχυση για το χωρικό εύρος της» τόνισε πως εξακολουθεί να ισχύει.
«Το χρώμιο, σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις της Χημικής Υπηρεσίας Λιβαδειάς, από δειγματοληψίες των Διευθύνσεων Υγείας και Ανάπτυξης της ΠΕ Βοιωτίας στις 21-4-2015 , ανέρχεται έως 8.000 μg/L, και το εξασθενές χρώμιο, ανέρχεται σε 8.000 μg/L ενώ προέκυψε επίσης και αυξητική τάση λοιπών ρύπων, πχ. της τιμής του μόλυβδου έως 85,0 μg/L», κατέληξε ο κ. Μουλκιώτης
tsir2tsir6tsir5tsir4tsir3