...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

31.7.15

Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί προβλήματα στο νοσοκομείο Λιβαδειάς και στις μονάδες Υγείας του νομού


nosokomeioliv

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια λέει ο σοφός λαός και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά τώρα την περίοδο της κρίσης αφού το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει με οτι αυτό συνεπάγεται.
Νια μια ακόμα φορά το νοσοκομείο Λιβαδειάς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του λόγω της έλλειψης γιατρών και γενικότερα προσωπικού με οτι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες.
Στο επίκεντρο αυτή τη φορά είναι το χειρουργικό και όπως έκαναν γνωστό οι γιατροί του με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν και κατέθεσαν στον κ. Διοικητή της 5ης ΥΠΕ αλλά και σε φορείς του νομού τον Αύγουστο η κατάσταση θα είναι τραγική.
"Μετά από ένα και πλέον μήνα εφημέρευσης του χειρουργικού τμήματος του
Γ.Ν.Λ χωρίς την κάλυψη από ειδικευόμενο ή αγροτικό ιατρό κι έχοντας εξαντλήσει κάθε
λογική και έννομη προσπάθεια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης σας για το πρόβλημα που δημιουργείται θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν υπάρξει πλέον δυνατότητα
κάλυψης εφημερίας του Χειρουργικού Τμήματος όλων των ημερών για τον μήνα
Αύγουστο. Θα καλυφθούν μόνο αυτές που θα έχουν ως εφημερεύοντα και δεύτερο
άτομο. Δεν διαπιστώσαμε από μέρους σας διάθεση επίλυσης του όλου προβλήματος", τονίζουν μεταξύ άλλων.
Και προσθέτουν:
"Σημειωτέον ότι η διοίκηση του νοσοκομείου Λιβαδειάς έχοντας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έχει αποστείλει, δύο φορές μάλιστα, σχετικό αίτημα για την απόσπαση όλων των αγροτικών από τα δύο γειτονικά κέντρα Υγείας Διστόμου - Αλιάρτου προκειμένου οι εκεί υπηρετούντες αγροτικοί ιατροί να καλύψουν συνολικά τις ανελαστικές ανάγκες εφημέρευσης όχι μόνο του χειρουργικού αλλά και άλλων τμημάτων του Νοσοκομείου Λιβαδειάς που παρουσιάζουν ελλείψεις. Για το μήνα Αύγουστο λοιπόν δε θα καλύψουμε καμία εφημερία που δε θα συνοδεύεται από δεύτερο άτομο ειδικευόμενο ή
αγροτικό. Το ίδιο θα συμβεί εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα και τους επόμενους μήνες.
Αυτό σημαίνει ότι και η πιο απλή χειρουργική πράξη (συρραφή τραύματος, κλινική εκτίμηση) δεν θα μπορεί να συμβεί και οι ασθενείς θα πρέπει να καταφεύγουν σε
τριτοβάθμιο νοσοκομείο στην Αθήνα".

Βεβαίως το να κλείσουν άλλες μονάδες για να λειτουργήσει προσωρινά κάποια άλλη δεν αποτελεί λύση και έτσι οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν στην συνέχεια με πρώτη αυτή του Δημάρχου Αλιάρτου Γιώργου Ντασιώτη ήταν αναμενόμενες. 
"Το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους του Νομού και της ευρύτερης περιοχής και φυσικά τους κατοίκους του Δήμου μου. Πριν μερικούς μήνες δε, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο σας και στην οποία είχα προσκληθεί και
παραβρέθηκα, το χαρακτήρισα ως «Νοσοκομείο και του Δήμου Αλιάρτου -Θεσπιέων ,που εδρεύει στη Λιβαδειά» ακριβώς για να δείξω οτι συντάσσομαι με τα δίκαια αιτήματα σας για πλήρη στελέχωση, που ταυτόχρονα είναι και των δημοτών μου", τόνισε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε: "Σε κείνη τη συνάντηση όμως ξεκαθάρισα ότι δεν είμαι εγώ αυτός που
θα αποφασίσει ποια μονάδα υγείας θα λειτουργήσει σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία
και τα πρωτόκολλα παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους ασθενείς. Εγώ από τη θέση του Δημάρχου που κατέχω λέω ότι όλες οι μονάδες υγείας πρέπει να λειτουργούν έτσι".
Και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: "Δεν μπορώ να αναλάβω, με μια
γραφειοκρατική και εμφανώς αντιεπιστημονική αντίληψη που προτείνεται την ευθύνη για το ποιόν ασθενή θα σώσουμε.
Παράλληλα ο Γ. Ντασιώτης κάνει λόγο για πρόχειρη αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος και υπογραμμίζει: " Ωστόσο αυτό που μπορεί να πει ο Δήμαρχος είναι ότι, συντασσόμενος με το δίκαιο αίτημα και τις ανάγκες, που εσείς γνωρίζετε καλύτερα
παντός άλλου και σε συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής, να διεκδικήσουμε μόνιμη και επιστημονικά ασφαλή λύση του προβλήματος, σε καμία περίπτωση όμως προς την κατεύθυνση να ψοφήσει και η κατσίκα του γείτονα".
Καταλήγοντας δηλώνει έτοιμος για κινητοποιήσεις διεκδίκησης για προσλήψεις του κατάλληλου προσωπικού ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα  οτι δεν θα δεχθεί την υποβάθμιση η το κλείσιμο μιας πρωτοβάθμιας μονάδας υγείας όπως είναι το Κέντρο Υγείας Αλιάρτου.

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι
Την ίδια στιγμή απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι. Από τον Ιανουάριο του 2015 δεν έχουν πληρωθεί τις δεδουλευμένες ώρες που αφορούν σε αργίες, απογευματινά και νυχτερινά, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Λιβαδειάς "εξαιτίας της διοικητικής αρχής του Νοσοκομείου, της 5ης ΥΠΕ  και των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου", όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Σύλλογός τους.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται και τονίζουν οτι είναι πρόκληση ενώ υπάρχουν τα χρήματα, γραφειοκρατικοί λόγοι να καθυστερούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
"Είναι γεγονός ότι στα περισσότερα νοσοκομεία στην Ελλάδα οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού έχουν εγκριθεί από τα τέλη Μαΐου ενώ στο δικό μας νοσοκομείο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία", υπογραμμίζει ο Σύλλογος και προσθέτει: "Εμείς παρά την  υποστελέχωση συνεχίζουμε να καλύπτουμε όλες τις βάρδιες των τμημάτων του Νοσοκομείου για την ασφαλή εφημέρευσή του και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας".

Οι εργαζόμενοι απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων διαφορετικά δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διεκδίκησης.