...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

19.8.15

Με 222 «ναι» ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο, 43 απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ

Όχι ψήφησαν και πάλι οι Βουλευτές Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάς και Θ. Σκούμας
Με 222 «ναι», 64 «όχι» (με τα 32 από κυβερνητικούς Βουλευτές, μεταξύ αυτών οι Βουλευτές Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας) και 11 «παρών» ψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Η ψηφοφορία προκάλεσε βαριές απώλειες τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαφοροποιήθηκαν 43 βουλευτές (τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα, ενώ ο βουλευτής Γ. Ακριώτης ήταν απών).  Στις εκπλήξεις της ψηφοφορίας το «παρών» από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο.
Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από μία επτάωρη συνεδρίαση, που συνοδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις.

«Πήραμε την ευθύνη να μείνουμε ζωντανοί από το να αυτοκτονήσουμε. Δεν μετανιώνω ούτε που πάλεψα όσο κανείς, ούτε μετανιώνω που διαλέξαμε τον συμβιβασμό έναντι του χορού του Ζαλόγγου» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πρίν από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως έτσι κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής και επίπονης διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου. «Σήμερα έχουμε ένα εντελώς νέο τοπίο, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα με βάση την πραγματικότητα» και παρουσίασε τις συνθήκες που οδήγησαν στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, είπε μεταξύ άλλων. Σχετικά με το δίλημμα που έθεσαν οι εταίροι είπε ότι αυτό δεν ήταν μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία, αλλά μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή, «όπως εξακολουθεί να επιμένει ο Σόιμπλε, θέτοντας προσχήματα για να μην επιτευχθεί συμφωνία». Απευθυνόμενος στην κριτική που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματός του σημείωσε ότι ζήτησε από τα στελέχη που διαφωνούν τις εναλλακτικές. «Αλλά εναλλακτική προφανώς δεν είναι να καταγγέλλουμε το χρέος κι όσο το καταγγέλλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα μειωθεί. Ούτε αποτελεί εναλλακτική το να φωνάξουμε στα διεθνή fora ότι η επιλογή εξώθησης της χώρας σε συνθήκες άτακτης χρεοκοπίας είναι πέρα από διεθνή νομιμότητα» απάντησε στους επικριτές του ο κ. Τσίπρας.
Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ξανά νομοσχέδιο εάν δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του λαού, έστειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας, το πρωί της Παρασκευής. Ο κ.  Μεϊμαράκης τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, αλλά δήλωσε την ετοιμότητα της ΝΔ για μια αναμέτρηση εάν αυτό αποφασιστεί. «Ποτέ δεν φοβηθήκαμε τη βούληση των πολιτών» ανέφερε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ της ΝΔ. Τόνισε, όμως, ότι οι εκλογές θα πάνε τη χώρα αρκετά πίσω και θα ανακόψουν την πορεία της οικονομίας.
«H συμφωνία είναι η τελευταία ευκαιρία για να περάσουμε στην εποχή της αλήθειας. Δεν σας εμπιστευόμαστε, αλλά δεν έχουμε άλλο δρόμο. Στηρίζουμε, αλλά συνεχίζουμε τη σύγκρουση» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στη μαραθώνια και επεισοδιακή συνεδρίαση. «Ελπίζουμε ότι ελληνικός λαός την επόμενη φορά θα συνταχθεί με την αλήθεια και όχι με το ψέμα» είπε ο κ. Θεοδωράκης, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στο κυβερνών κόμμα, το οποίο κατηγόρησε ότι εκλέχθηκε στην εξουσία λέγοντας ψέματα.
Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Μιχαλολιάκος τόνισε ότι «η διαδικασία ψήφισης θυμίζει βίαια προσαγωγή, καθώς 04:00 τα ξημερώματα μόνο πραξικόπηματα γίνονται...». Ο κ. Μιχαλολιάκος επεσήμανε επίσης πως οι Έλληνες Εθνικιστές δεν είναι ούτε με τον Μάρξ, ούτε με τον Ροκφέλερ. Στη συνεχεία σημείωσε πως αν είχαν ποινικοποιηθεί τα προεκλογικά ψεύδη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν υπόδικη και ότι «με το τρίτο καταστροφικό Μνημόνιο της Αριστεράς θυσιάζονται οι Έλληνες αγρότες, η ψυχή του Έθνους, για χάρη του κομματικού κράτους». Όπως είπε ο μόνος δρόμος προς την ανάπτυξη είναι η επιστροφή με κάθε τίμημα στην εθνική παραγωγή.
Άλλη λύση που να φέρει ευημερία στον ελληνικό λαό δεν υπήρχε, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος υπερασπιζόμενος το τρίτο μνημόνιο. Ο κ. Καμμένος μίλησε για συμφωνία «που αποτελεί το τέλος της εποχής των μνημονίων», ενώ ταυτόχρονα επισήμανε τη σημασία της μεταφοράς στις Βρυξέλλες της συζήτησης για το θέμα του ελληνικού χρέους. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εξάντλησαν όλα τα όρια της διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση.
«Κύριε Τσίπρα αποτύχατε σε όλα, ο βασιλιάς είναι γυμνός» δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. «Πρώτη φορά Αριστερά, τρίτη φορά μνημόνιο, το πιο σκληρό μνημόνιο» είπε, τονίζοντας πως το δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» ενταφιάζεται από αυτούς που το δημιούργησαν. «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέντε χρόνια αντιπολίτευση, βουτηγμένοι στο ψέμα, πέντε μήνες ως κυβέρνηση μεγάλα λόγια, πισωγυρίσματα, ψέματα, ανικανότητα» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Το copyright του μνημονίου ανήκει αποκλειστικά σε σας κ. Τσίπρα και κ. Καμμένε, όλες οι αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα φέρουν την υπογραφή σας» είπε.
Το μνημόνιο είναι η προδοσία των λαϊκών συμφερόντων, βαθαίνει τη φτώχια του λαού, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντάς το το «μνημόνιο του αίσχους». Το τρίτο μνημόνιο είναι και τυπικά γεγονός, με τις υπογραφές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που είναι άξιοι συνεχιστές της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Όλοι μαζί θα ψηφίσουν τον νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού, τόνισε και επεσήμανε πως η νέα συμφωνία βαθαίνει τη φτώχεια του λαού και ότι τα μνημόνιο είναι η προδοσία των λαϊκών συμφερόντων.
Σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας πως την πληγώνει και την στενοχωρεί το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται ένας ακόμη πρωθυπουργός μνημονίων.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Παναγιώτη Λαφαζάνης προς την κυβέρνηση. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι το μνημόνιο αποτελεί συνταγματική εκτροπή.