...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

30.9.15

Δικαιώνεται ο δήμος Λεβαδέων για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων


poyloy620

Σε ενημέρωση για το Διαδημοτικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων προέβη ο Δήμος Λεβαδέων διαψεύδοντας παράλληλα εκείνους που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες.
"Διάφορες “Κασσάνδρες” διασπείρουν φήμες σχετικά με την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) εντός των ορίων του Καλλικρατικού Δήμου Λεβαδέων δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις στους δημότες σχετικά με τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος", τονίζει ο Δήμος Λεβαδέων σε σχετική ανακοίνωση.
Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό "ενόψει της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως προβλέπεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία κατατέθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Διαδημοτικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) των Δήμων Λεβαδεών, Λοκρών, Ορχομενού, Αμφίκλειας – Ελάτειας και Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας, το σχέδιο βασίζεται στην αρχή της εγγύτητας, σύμφωνα με την οποία συγκροτείται ομάδα γειτονικών Δήμων με σκοπό την οικονομικότερη και φιλικά περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων τους σε όφελος των πολιτών τους".
Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει στόχους και δράσεις, στην κατεύθυνση της πρόληψης, διαλογής στην πηγή και επαναχρησιμοποίησης, για τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται για ταφή.

"Στο πλαίσιο της διαδημοτικής συνεργασίας για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων εκτιμήθηκαν τα κοινά έργα με τον απαιτούμενο προϋπολογισμό αυτών.
Όσον αφορά στην χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Υ. στο σχέδιο αναφέρεται ρητά ότι “η χωροθέτηση του νέου κυττάρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων θα κατασκευαστεί σε κεντροβαρές σημείο εντός των διοικητικών ορίων των 5 Δήμων.” Πουθενά δεν αναφέρεται συγκεκριμένος χώρος και ως εκ τούτου οι όποιες φήμες μοναδικό στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό των πολιτών και την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα δεχθήκαμε αντιδράσεις και επιθέσεις σε επίπεδο Δήμων της Περιφέρειας για τη νόμιμη προσπάθεια σύνταξης ενός κοινού διαδημοτικού σχεδίου διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων", τόνισε η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου.
Επίσης δεν παρέλειψε να επισημάνει οτι με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό ο δήμος Λεβαδέων δικαιώθηκε πρώτον  ως προς την επιλογή μας για μη ένταξη στον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α. και τη διεκδίκηση της αυτονομίας μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων που εκφράστηκε άλλωστε με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας και δεύτερον βάσει των τελευταίων εξελίξεων – εμπλοκών της αδικαιολόγητης επίσπευσης των διαδικασιών συγχώνευσης και της νομιμότητας σύστασης του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α. Α.Ε.

"Η θέση μας, που εκφράστηκε επανειλημμένα σε όλα τα αρμόδια όργανα, είναι ότι κάθε Δήμος έχει το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να διαχειρισθεί τα παραγόμενα απορρίμματα με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία. Ο Δήμος Λεβαδέων δεν αντιστρατεύεται την επιλογή των έργων άλλων Δήμων της Περιφέρειας. Διεκδικεί τον σχεδιασμό των έργων και την χρηματοδότησή τους από κοινού με τους πέντε όμορους Δήμους σε πλήρη αρμονία με τον Εθνικό Σχεδιασμό. Σε αυτή την υποχρέωση συμβατότητας άλλωστε, πρέπει να υπόκεινται όλα τα προτεινόμενα έργα", κατέληξε η κ. Πούλου.