...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

8.10.15

Τεράστιες οι ελλείψεις στα σχολεία της Στερεάς τονίζει η ΚΝΕ, σε 150 στα δημοτικά της Βοιωτίας, σε 70 στα Γυμνάσια και τα Λύκεια


kne

«Εκρηκτική» χαρακτηρίζει το Συμβούλιο  ΚΝΕ της Περιοχής  Ανατολικής Στερεάς  και Ευβοίας  την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης .
Όπως επισημαίνει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν περιοχές που δημοτικά σχολεία δεν άνοιξαν μετά  τον αγιασμό όπως στην Εύβοια που δεν άνοιξαν 35 σχολεία. Και προσθέτει: «Στη Βοιωτία δεν άνοιξε το δημοτικό στο Δήλεσι. Εκατοντάδες είναι τα κενά σε δασκάλους και θέσεις άλλων ειδικοτήτων. Στη Φθιώτιδα 126,  στην Εύβοια πάνω από 400, στην Βοιωτία πάνω από 150 ενώ ιδιαίτερα υπάρχουν ελλείψεις σε καθηγητές ειδικής αγωγής».
Στη δευτεροβάθμια χιλιάδες ώρες πάνε χαμένες από τις ελλείψεις σε διάφορες ειδικότητες.  Και πιο συγκεκριμένα: «Στην Εύβοια τα κενά αγγίζουν τα 200, στη Βοιωτία ξεπερνούν τα 70, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ. Στη Φθιώτιδα ακόμα δεν έχουν δοθεί στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου τα βιβλία κατεύθυνσης  Φυσικής και Χημείας. Στον αέρα βρίσκονται επίσης  ζητήματα που αφορούν δαπάνες που  το υπουργείο έχει μετακυλήσει στους δήμους που φέτος θα έχουν ακόμα πιο πετσοκομμένους προϋπολογισμούς . Τέτοια είναι το πετρέλαιο για την θέρμανση τον  χειμώνα,  οι μεταφορές, τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, τα ζητήματα με τις σχολικές καθαρίστριες».

Όλα τα παραπάνω η ΚΝΕ υπογραμμίζει πως δεν είναι αποτέλεσμα μόνο μιας κακής διαχείρισης από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά είναι αποτέλεσμα της συνέχισης της ίδια πολιτικής  για την παιδεία.
«Η Συγκυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ  έπιασε το νήμα ακριβώς από κει που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το νήμα της ίδιας στρατηγικής για την παιδεία που περιλαμβάνει το λεγόμενο  «Νέο Σχολείο» που θα καλύπτει τις «ανάγκες της αγοράς». Της στρατηγικής της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων , των προτάσεων του ΟΟΣΑ, δηλαδή  συγκεκριμένες κατευθύνσεις  και αντιδραστικές αλλαγές που αφορούν την κατηγοριοποίηση των σχολείων, τις συγχωνεύσεις , την αντιδραστική αξιολόγηση, την επέκταση της μαθητείας» καταλήγει .
Και αφού επισημαίνει οτι «κανένας γονιός –εκπαιδευτικός – μαθητής δεν μπορεί να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση» δηλώνει οτι η ΚΝΕ το επόμενο διάστημα θα μπει μπροστά ώστε να δυναμώσει ο αγώνας και καλεί μαθητές εκπαιδευτικούς και γονείς να αρχίσουν διάλογο και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για αμεση κάλυψη των κενών για μέχρι 20 μαθητές ανά τάξη, για επανίδρυση σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν για δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών, άμεση υποδομή για δωρεάν παροχή δελτίων Υγείας και άμεση πληρωμή των καθαριστριών.