...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

22.10.15

Τρείς άξονες για τον Ασωπό από την ΠΣΕ για να γίνει πηγή ζωής


asopos22

Μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή φορέων παρουσίασε και η δεύτερη συζήτηση για το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Βοιωτίας στη Λιβαδειά στο πλαίσιο της διαβούλευσης με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 
"Όταν στις 8 Οκτωβρίου 2015, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, γνωστοποίησε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το πλαίσιο πολιτικής, τις στρατηγικές κατευθύνσεις, τις προτάσεις και δέσμη μέτρων, αναλυτικά και στοχευμένα για την ριζική, επιτέλους, αντιμετώπιση του προβλήματος "Ασωπός", η ανταπόκριση που είχε η πρότασή μας στη συνέχεια, τόσο σε  τοπικό όσο και σε Εθνικό Επίπεδο, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας", τόνισε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης και αφού ευχαρίστησε όλους έδειξαν ενδιαφέρον.
πρόσθεσε: "Σχεδόν όλοι οι Δημόσιοι φορείς που σχετίζονται με το πρόβλημα αλλά και αρκετοί πολίτες, ανταποκρίθηκαν  συνεισφέροντας στον δικό μας προβληματισμό πολύτιμες και κυρίως χρήσιμες σκέψεις και ιδέες, που θα μας βοηθήσουν να οργανώσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα την πρωτοβουλία και τις παρεμβάσεις μας".
Όπως σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης η πρότασή της Περιφέρειας αναπτύχθηκε σε τρεις άξονες που αλληλοσυμπληρώνονται.
Ο πρώτος είναι η ριζική αντιμετώπιση της εγκατεστημένης ρύπανσης που έρχεται από το παρελθόν και την αποτροπή της για  το μέλλον.
Ο δεύτερος είναι η παρακολούθηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πολύχρονη και συνεχιζόμενη επιβάρυνση της περιοχής στην υγεία των κατοίκων.
Ο τρίτος άξονας είναι  και η οργάνωση της άναρχης, άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης με την δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου Εξυγίανσης, που ως δράση θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη και των άλλων δύο στόχων.
"Το  πρώτο ουσιαστικό αποτέλεσμα της διαβούλευσης που διεξάγουμε  και το οποίο  πρέπει να αναδείξουμε, είναι το γεγονός της ευρύτατης αποδοχής και υποστήριξης που διαπιστώνουμε  σε όλα τα κείμενα που παραλάβαμε, σε σχέση  με  την πρόταση και το σχεδιασμό που μελετήσαμε, εξαγγείλαμε και ξεκινάμε να υλοποιήσουμε. Αυτή η πρωτοφανής ομοφωνία μας χαροποιεί και μας ενισχύει ιδιαίτερα ενώ ταυτόχρονα μας γεμίζει ευθύνη και μας οπλίζει με επιμονή για να επιτύχουμε και να ολοκληρώσουμε το σχεδιασμό των δράσεών μας. Έτσι, στη διαδρομή και στις διαδικασίες θα αρθεί κάθε λογική και αναμενόμενη επιφύλαξη, που φυσιολογικά διατυπώνουν  κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση, κυρίως λόγω του ιστορικού των πολλών εξαγγελιών που έμειναν μόνο εξαγγελίες", επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.
Σε οτι αφορά στο υλικό που παρέλαβε η Περιφέρεια είπε πως είναι εξαιρετικό και θα αποτελέσει πολύτιμο σύμβουλο στις προσπάθειές που καταβάλλονται για να τις διευρύνει και να τις προφυλάξει.
"Στο αμέσως προσεχές διάστημα όλες οι γνώμες που διατυπώθηκαν θα λάβουν σάρκα και οστά και θα διατυπωθούν ως βήματα, δράσεις και ενέργειες του ευρύτερου επιχειρησιακού μας σχεδιασμού. Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι σήμερα επιθυμούμε να ακούσουμε εσάς να τοποθετήστε και να αναλύετε τα υπομνήματα που μας αποστείλατε, σπεύδουμε εξ’αρχής να τοποθετηθούμε συνοπτικά στα κύρια ζητήματα που θέσατε κατά τη δημόσια διαβούλευση", συμπλήρωσε.
Ακόμα δεν παρέλειψε να τονίσει πως η προσπάθεια είναι κοινή, με τον Δήμο Τανάγρας τον οποίο χαρακτήρισε ισότιμο εταίρο της Περιφέρειας σε όλα τα στάδια της εξέλιξης της πρωτοβουλίας αλλά και στο Φορέα Διαχείρισης.
"Οι γενικές πολιτικές που ζητάς με το υπόμνημά σου,  θα αναπτύσσονται παράλληλα και εξίσου δυναμικά με την κύρια και βασική προσπάθειά μας και στο πλαίσιο της δέσμης των προτάσεων που εισηγηθήκαμε για την επίλυση του προβλήματος "Ασωπός". Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση,  να χάσουμε ούτε για μια στιγμή από μπροστά μας τον κύριο στόχο, λόγω ευρύτερων δυσχερειών που μπορεί να αναφύονται στα ευρύτερα και εξίσου πολύπλοκα γενικά προβλήματα της περιοχής", είπε απευθυνόμενος στον Βασίλη Περγάλια.
Επίσης ο Κ. Μπακογιάννης ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Βοιωτίας για την αμέριστη στήριξή του στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και τον Γενικό Γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ για τη συμμετοχή και άμεση παρέμβασή του στο γενικό πλαίσιο της διαβούλευσης. 
Αναφερόμενος στο ΤΕΕ αφού ευχαρίστησε για την συμβολή του σημείωσε πως οι προτάσεις του θα τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και εμβάθυνσης θα αξιοποιηθούν τα μέγιστα κατά την εξέλιξη των επιστημονικών μελετών.
Στη συνέχεια διαβεβαίωσε τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος πως από την πρώτη στιγμή των προσπαθειών το σύνολο των πρακτικών που υιοθετούνται κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματός αποσκοπεί στη «συνδιαμόρφωση του βηματισμού» όλων των εμπλεκομένων.
"Δεν είναι στις προθέσεις μας -είπε ο κ. Μπακογιάννης - να κυνηγήσουμε ή να διώξουμε τη βιομηχανία. Αντίθετα θέλουμε να δημιουργήσουμε περιβάλλον αρμονικής συνύπαρξης βιομηχανίας, πρωτογενούς παραγωγής, περιβάλλοντος και ανθρώπινης ζωής, που πιστεύουμε πωςθα έχει ως συνέπεια την ενίσχυση και την ανάπτυξή της με υποδομές και κανόνες. Η  βιομηχανία δίνει απασχόληση και οικονομική ευμάρεια στην περιοχή". 
Επίσης δεν παρέλειψε να τονίσει πως η οργάνωση και εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων –Σχηματαρίου με τη χωροθέτηση υποδοχέων και την τροποποίηση χρήσεων γης, ως αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, αποτελεί πάγια θέση του Συνηγόρου του Πολίτη ενώ σε οτι αφορά την βιβλιοθήκη αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β΄ είπε χαρακτηριστικά οτι "μόνο ως ευχάριστη έκπληξη μπορεί να εκληφθεί η συμμετοχή και η αμέριστη συμπαράσταση στην προσπάθειά μας".
Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για επιβεβαίωση και πλήρη αποδοχή της πρωτοβουλίας που έχει αναληφθεί και ιδίως του σχεδιασμού για το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Οινοφύτων-Σχηματαρίου από "έναν έμπειρο διαχειριστή Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελλάδα, όπως η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ αποδεικνύει αδιάσειστα την ποιότητα του ολοκληρωμένου σχεδιασμού που ανακοινώσαμε".
Με την ευκαιρία συνεχάρη τον "φίλο και στενό συνεργάτης στην Περιφέρεια Νίκο Στουπή,  για την ανάληψη των καθηκόντων του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας" ο οποίος μπορεί να μην απέστειλε γραπτές προτάσεις, "ωστόσο οι παρεμβάσεις του στη συνάντηση της 8ης Οκτωβρίου ήταν όπως πάντα ουσιαστικές και χρήσιμες".
ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο υπόμνημα του π. Ιωάννη Οικονομίδη, κάνοντας λόγο για πείρα και στοιχεία από το επίσης εκτεταμένο υπόμνημα του Ινστιτούτου «Αθανάσιος Παντελόγλου», λέγοντας πως θεωρεί "δικαιολογημένη την διαφαινόμενη στην έγγραφη παρέμβασή καχυποψία", ευχαριστώντας παράλληλα "για την επίσης διαφαινόμενη στην ίδια παρέμβαση, εμπιστοσύνη και ελπίδα". 
Καταλήγοντας ο Κώστας Μπακογιάννης χαιρέτισε τη συμμετοχή πολλών φορέων και πολιτών, επιστημονικών ομάδων και μεμονωμένων επιστημόνων, θεσμικών και οικονομικών παραγόντων της περιοχής, όπως αυτή εκφράστηκε είτε με την κατάθεση υπομνημάτων είτε με παρεμβάσεις στο διαδίκτυο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
"Τέλος, χωρίς να χάνουμε τον κεντρικό μας στόχο, επιφυλλασόμαστε  να μελετήσουμε προσεκτικά και να εργαστούμε, από κοινού με όλους τους ενδιαφερόμενους, για να υποστηρίξουμε προτάσεις που διατυπώθηκαν από πολλούς συμμετέχοντες και αφορούν ιδίως στην ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών π.χ. για την τροποποίηση της ΚΥΑ του 2010 για τον Ασωπό (όρια ρύπων, μεθοδολογία δειγματοληψίας κ.λπ.) ή για την αυστηροποίηση των κυρώσεων των ρυπογόνων βιομηχανιών, στην προώθηση ανάπτυξης ευρύτερων σχεδίων και υποδομών (χωροταξικός σχεδιασμός, μοντέλα υλοποίησης μονάδων βιολογικού καθαρισμού, διαχείριση αστικών αποβλήτων/ ΠΕΣΔΑ κ.λπ.), στην ανάπτυξη μιας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Επεξεργασίας και Διάθεσης Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων, θέμα γιγάντιο για το οποίο  θα επιδιώξουμε λύση μέσα απο τη διαβούλευση με τον Α’ βαθμό για το θέμα της χωροθέτησης και στην προώθηση τεχνικών υποδομών και σχεδίων, σε μία ευρύτατη γκάμα θεμάτων (νερό,ενέργεια,γεωργία κ.λπ.), που περιλαμβάνονται σε μια ενδιαφέρουσα και πλούσια, σε στοιχεία και καινοτομίες, πρόταση που μας υπέβαλε ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιαίων" είπε ο Περιφερειάρχης.
Και κατέληξε προτείνοντας τη δημιουργία μίας διαρκούς Επιτροπής και ευρύτερα ενός διαρκούς Forum διαβούλευσης, το οποίο θα λειτουργεί και στο διαδίκτυο, υπό την αιγίδα του Περιφερειάρχη και το οποίο θα έχει τα χαρακτηριστικά της Επιτροπής Παρακολούθησης των εργασιών και ενεργειών επίλυσης του προβλήματος "Ασωπός".
Η Επιτροπή Παρακολούθησης αυτή, με τη σύνθεση που θα αποφασιστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ειδικότερα με τη μέγιστη δυνατή διευρυμένη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων, θα συγκαλείται τακτικά  και έκτακτα όποτε παραστεί ανάγκη, για να παρακολουθεί τον απολογισμό και τον προγραμματισμό έργων και εργασιών αλλά και να εισηγείται πρωτοβουλίες και δράσεις.

"Μέσω αυτής της θεσμικής διαδικασίας, η οποία θα έχει τη λογική της διαρκούς διαβούλευσης και της διαρκούς επαφής με την κοινωνία, στοχεύουμε και πιστεύουμε ότι θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη όλων των Φορέων και καθενός πολίτη ξεχωριστά, που δικαίως αμφισβήτησε και καλοπροαίρετα αμφισβητεί και την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος", ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Κ. Μπακογιάννης.

Τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Μπακογιάννη μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.pste.gov.gr/index.php/home/5194-2
as01as02as03as04as05