...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

25.11.15

Εγκαίνια και αγιασμός στο σχολείο Ειδικής Εκπαίδευσης Λιβαδειάς στην Χαιρώνεια


x01

Ένα χρόνιο πρόβλημα και πάγιο αίτημα βρίσκει την λύση του με την έναρξη της λειτουργίας του ειδικού σχολείου στο Δήμο Λεβαδέων και πιο συγκεκριμένα στην Χαιρώνεια όπου σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και ο αγιασμός στο Εργαστήριο Ειδικής Εκπαίδευσης Λιβαδειάς.
Για 25 συνολικά μαθητές από την πρώην επαρχία Λιβαδειάς σταματάνε πλέον οι μετακινήσεις τους από και προς το Λουτουφί της Θήβας όπου πήγαιναν καθημερινά προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματά στο εκεί μέχρι πρόσφατα μοναδικό  ειδικό σχολείο για παιδιά της δευτεροβάθμιας στο νομό.
Το εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λιβαδειάς με έδρα την Χαιρώνεια έχει ιδρυθεί με ΦΕΚ από το 2003 δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε το ενδιαφέρον και δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για να λειτουργήσει.
x02«Με περσινή απόφαση των γονέων των μαθητών που μετακινούνταν καθημερινά στη Θήβα ελήφθησαν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες, η υπόθεση αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και τους αρμοδίους και έτσι φέτος λειτουργεί το σχολείο στη Χαιρώνεια και καθημερινά δέχεται 25 μαθητές από την ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς», σημείωσε ο Διευθυντής του σχολείου Γιάννης Ηλίας.
Και πρόσθεσε:

 «Όταν άνοιξε το σχολείο βρήκαμε μόνο θρανία και καρέκλες το αίτημά μας στη πολιτεία για εξοπλισμό μας απέφερε ελάχιστα και όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό τον καλύπτει ο δήμος ενώ σε ενάμιση μήνα έγιναν και οι βασικές παρεμβάσεις για την ασφάλεια και υγιεινή των μαθητών. Τώρα επιδιώκουμε την συνέχιση των υποδομών σε επίπεδο εργαστηρίων και γενικά του σχολείου».
Όπως είπε ο κ. Ηλίας αν ήταν σχολείο γενική παιδείας θα ήταν ιδανικό «όμως οι χώροι που απαιτούνται για ένα σχολείο ειδικής αγωγής είναι διαφορετικοί και απατούνται ακόμα ορισμένες παρέμβεις στους χώρους και σε συνεργασία με την Δήμαρχο έχουμε δρομολογήσει την προμήθεια από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων προκάτ αιθουσών για να καλύψουμε επιμέρους ανάγκες εξειδικευμένης υποστήριξης και εκπαίδευσης των μαθητών».
Την ικανοποίησή της που «ένα όνειρο δεκαετίας και πλέον υλοποιείται και βρισκόμαστε σε θέση να εγκαινιάζουμε το ειδικό σχολείο» εξέφρασε η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου η οποία ευχαρίστησε για την πολύ καλή συνεργασία τους διευθυντές  της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Ηλία Τζαμτζή και Αλέκο Καρκάνα στη συνέχεια καθώς και την Αντιπεριφερειάρχη Φανή Παπαθωμά.
«Πριν από ένα χρόνιο  ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό και πραγματικά η άψογη συνεργασία που είχαμε έφερε αυτό το θετικό αποτέλεσμα», είπε η κ. Πούλου και συμπλήρωσε: «Οι γονείς, οι μαθητές και η κοινωνία έχουν αγκαλιάσει το σχολείο. Έχουν γίνει ορισμένα πράγματα όμως πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά. Είμαστε ακόμα στην αρχή, είμαστε όμως καθημερινά  δίπλα στα παιδιά τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Ως Δήμος θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά τους, οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά τέτοιες δομές μπορούμε να τις στηρίξουμε».
Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Φ. Παπαθωμά δήλωσε σχετικά: «Αυτό το σχολείο είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας του πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης, της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και της Περιφερειακής Εκπαίδευσης. Τα παιδιά τώρα ήρθαν στο νέο τους σχολείο αποφεύγοντας μια πολύ μεγάλη απόσταση διότι ήταν αναγκασμένα καθημερινά να μετακινούνται στην άλλη πλευρά του νομού στο Λουτουφί.
Θέλω να ευχαριστήσω την κοινωνία της Χαιρώνεια που αγκάλιασε το σχολείο και όλοι μαζί αποδίδουμε αυτά που πρέπει στα παιδιά με αναπηρία».
Τέλος σημείωσε οι μετακινήσεις των μαθητών γίνονται κανονικά χωρίς προβλήματα.
Ωστόσο γονείς έκανα λόγο για κάποια προβλήματα σχετικά με την μεταφορά των μαθητών εντός της Λιβαδειάς τόσο ως προς την μετακίνηση μέχρι το σημείο της αφετηρίας αλλά και με κάποιες διαφοροποιήσεις στην ώα άφιξης του λεωφορείου.
Όπως είπαν το ζήτημα μπορεί να λυθεί ενώ ανέφεραν και περιστατικά και παραδείγματα αντιμετώπισης μεταφοράς ορισμένων μαθητών στα σχολεία της γενικής εκπαίδευσης.
x07
x03x04x06