Μη νόμιμη η σύσταση του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο


Απόφαση του 5ου κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά στον έλεγχο του σχεδίου σύμβασης του έργου κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη 2η ενότητα της Βοιωτίας χαρακτηρίζει, μη νόμιμη τη σύσταση του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας από σύνδεσμο σε ΑΕ και αναρμόδια την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά να υπογράψει την διαπιστωτική πράξη για τη συγχώνευση των φορέων.
Ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βοιωτία Νίκος Θηβαίος χαρακτήρισε αναμενόμενη την απόφαση και στάθηκε στη νομική βάση του σκεπτικού της απόφασης στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει σε κάθε περίπτωση τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
"Η κυβέρνηση σήμερα είναι αποφασισμένη -και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό προς πάσα κατεύθυνση- να εφαρμόσει το νέο εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων που περιλαμβάνει φυσικά την ενημέρωση, τον διαχωρισμό στην πηγή, την ελαχιστοποίηση του όγκου των σκουπιδιών και την κομποστοποίηση", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θηβαίος και πρόσθεσε: "Είναι ένα σχέδιο πλήρως εναρμονισμένο στα ευρωπαϊκά δεδομένα και φυσικά σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι οι δήμοι να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να γίνουν οι νέοι περιφερειακοί σχεδιασμοί και τα νέα σχέδια, πρέπει οι δήμοι να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με παλιά πράγματα, με παλιές σκέψεις" και πρέπει τα πάντα
Ο Ν. Θηβαίος εκτιμά οτι "πολύ σύντομα σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και με νομοθετικό πλαίσιο θα προχωρήσει η διαχείριση των απορριμμάτων" ενώ και σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας θα γίνει εναρμόνιση.
Για "απόφαση κόλαφο" από το Ελεγκτικό Συνέδριο που έκρινε "μη σύννομη η σύσταση του ΦΟΔΣΑ σε ΑΕ", κάνει λόγο ο πρώην Βουλευτής Θανάσης Σκούμας.

"Πρέπει να πιέσουμε και να εργαστούμε για να προωθηθεί διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος της κοινωνίας και όχι των εργολάβων", σημείωσε ο κ. Σκούμας και πρόσθεσε: "Δεν είναι απαραίτητο, ούτε βοηθά να υπάρχει μόνο ένας ΦΟΔΣΑ στην Περιφέρεια. Επίσης, η διαχείριση με την διαλογή στην πηγή, με εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας, θα μειώσει το κόστος της διαχείρισης και θα αυξήσει τα έσοδα για τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους ενώ θα επιτύχει και πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα".

Καταλήγοντας εξαπολύει πυρά κατά της ΔΕΠΟΔΑΘ και τονίζει: "Το γεγονός, ότι εξελίχθηκαν όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, έχει ως βάση τη ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ, που ήταν το μοντέλο της κλειστής και αδιαφανούς διαχείρισης, έξω από τον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου της Θήβας" ενώ δεν παραλείπει να θυμίσει "τις συμβάσεις ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ με Δήμο Λαμίας, που δεν προχώρησαν λόγω της αντίδρασης της αντιπολίτευσης του Δήμου Λαμιέων".

εφημερίδα ΔΙΑΒΗΜΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου