«Πρόσφυγας δεν γίνεται κανείς με τη θέλησή του», ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λιβαδειάς στο συνεδριακό κέντρο «Χ. Παλαιολόγος» στη Λιβαδειά με ομιλητές τον καθηγητή Ιατρικής Σχολής Αθηνών από τους «Γιατρούς του κόσμου» Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, την κοινωνιολόγο και Συντονίστρια στην «Αλληλεγγύη για όλους» Μυρτώ Μπολότα, και την κοινωνική λειτουργό «ΑΡΣΙΣ», Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων Κατερίνα Πούτου
«Στην Ιατρική Σχολή Αθηνών έχουμε κινητοποιηθεί όλοι για να συμβάλλουμε σε αυτήν την κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και γενικότερα όλη την ευρύτερη περιοχή μας. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γιατρός, χρειάζεται να είναι άνθρωπος για να μπορέσει να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων που πραγματικά υποφέρουν. Η κατάσταση έχει εξελίχθη σε πολύ δύσκολη για τη χώρα αλλά και για τους ανθρώπους αυτούς. Η κινητοποίηση όλων είναι αναγκαία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ρόζενμπεργκ.
Και πρόσθεσε: «Η πολιτεία είχε τη γενναιότητα να αποφασίσει, να επιλέξει να διαχειριστεί αυτή τη κρίση και της αξίζει ένα μπράβο. Όμως οι ανάγκες είναι τεράστιες, έχει βρεθεί σε πολλά σημεία γυμνή, αδύνατη να ανταποκριθεί στις τόσο αυξημένες ανάγκες. Πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλοι και πρώτα η υπεύθυνη πολιτεία».
Όπως είπε χαρακτηριστικά η πολιτεία πρέπει να βλέπει μπροστά και αυτό να το είχε ήδη κάνει διότι «τα σύνορα ήταν παροδικά ανοιχτά και αυτές οι ροές θα κατέληγαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη χώρα μας».
Η κ. Μπολότα δήλωσε σχετικά: «Υπάρχει αλληλεγγύη σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό δίνει κουράγιο στην περίοδο της κρίσης που ζούμε, όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την ανθρωπιστική και την κρίση που ζούμε από τις προσφυγικές ροές».
Επεσήμανε δε πως οι αντιδράσεις δεν είναι πολλές για ένα λαό με τεράστια προβλήματα και ο λαός μας είναι αλληλέγγυος και φιλόξενος.
Τέλος η κ. Πούτου επεσήμανε οτι το σημαντικό είναι «η Ελλάδα να μπορέσει να υποστηρίξει πολιτικές υποδοχής και ένταξης, όπως και να διεκδικήσει τη εφαρμογή της συνθήκη της Γενεύης να ξαναθυμίσει στην Ευρώπη και τον κόσμο ότι είναι ακόμα σε ισχύ άσχετα αν οι πρακτικές και οι πολιτικές την καταργούν στην πράξη» και συμπλήρωσε: «Η συνθήκη της Γενεύης προβλέπει υπεράσπιση και εγγύηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προβλέπει προστασία των θυμάτων πολέμου».