...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

23.3.16

Προσωρινό «πάγωμα» από το ΣτΕ στην ανέγερση υπεραγορών στην Λιβαδειά


StE

Η 5μελής σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες έκρινε μη νόμιμη την ανέγερση, ίδρυση και λειτουργία τριών υπεραγορών (τροφίμων, ένδυσης και υπόδησης, ειδών οικιακής χρήσης) στην περιοχή «Πλαλίστρα» του Δήμου Λεβαδέων, στις παρυφές της πόλης και κοντά στην παλαιά εθνική οδό Λιβαδειάς – Λαμίας.
Όμως, λόγω της σπουδαιότητας των νομικών και πολεοδομικών ζητημάτων που ανακύπτουν παραπέμφθηκε η υπόθεση προς οριστική κρίση στην 7μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος.
Οι υπεραγορές προβλέπεται να ανεγερθούν σε οικόπεδο 17.703,52 τ.μ. και σε ενιαίο κτίριο που θα αποτελείται από ισόγειο εμβαδού 3.186,72 τ.μ., υπόγειο εμβαδού 3.417,11 τ.μ. και όροφο εμβαδού 175,52 τ.μ.
Για την ανέγερση των υπεραγορών σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια ενώ υπήρχε ζήτημα με ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, τα όρια κάλυψης του οικοπέδου, τη δόμηση και το ύψος του επίμαχου κτιρίου.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, επισημαίνουν, κατ΄ αρχάς ότι η περιοχή, στην οποία θα ανεγερθεί το κτίριο, δεν έχει θεσμοθετημένες χρήσεις γης, πολύ δε περισσότερο δεν υφίσταται θεσμοθετημένος σχεδιασμός, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούσε να επιτραπεί η εγκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων με χρήση υπεραγοράς και με τα εγκρινόμενα πολεοδομικά μεγέθη (κάλυψη οικοπέδου, δόμηση, ύψος).

Το γεγονός αυτό ότι δηλαδή δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες χρήσεις γης, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας στην υπ΄ αριθμ. 87/2016 απόφασή τους, σε συνδυασμό με την ανέγερση του επίμαχου κτιρίου με αυξημένα πολεοδομικά μεγέθη και μάλιστα σε περιοχή που δεν προβλέπεται η χρήση αυτή (υπεραγορών), καθιστά μη νόμιμη την απόφαση με την οποία εγκρίθηκε κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ως προς την κάλυψη, τη δόμηση και το ύψος, για την κατασκευή κτιρίου υπεραγοράς σε οικόπεδο εκτός σχεδίου στη θέση «Πλαλίστρα» του Δήμου Λιβαδειάς.
Να σημειωθεί οτι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει κάτοικοι της Λιβαδειάς.