...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

4.4.16

Με διάφορα μηνύματα και προς κάθε κατεύθυνση η γιορτή για την επέτειο της επανάστασης στη Λιβαδειά


gi1

Παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων και με την συμμετοχή μαθητών πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά η εκδήλωση για την ευλογία της σημαίας της επανάστασης για την απελευθέρωση της Λιβαδειάς από τον οθωμανικό ζυγό.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής και τα Σχολεία.
Αρχικά τελέσθηκε δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδειάς κ. Γεώργιος, χαιρετισμό απεύθυναν ο Αντιδήμαρχος Λεβαδέων Στέλιος Θεοδωρόπουλος και η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς Άννα Νικολάου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός Σπύρος Κόκκινος από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αθανασίου Διάκου με την παρουσία αντιπροσωπείας μαθητών με σημαίες από σχολεία και συλλόγους ενώ τα Δημοτικά Σχολεία 3ο, 4ο, 7ο, 9ο και 10ο χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και επίσης τραγούδησαν και θα απήγγειλαν ποιήματα.
Επίσης, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Λιβαδειάς τραγούδησαν  και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς στην αυλή του σχολείου τους.
«Είναι μεγάλη μέρα σήμερα για τη Λιβαδειά και την ιστορία της, σήμερα η Λιβαδειά τιμά και ευγνωμονεί τους προγόνους μάρτυρες και ήρωες που την απελευθέρωσαν από τον τουρκικό ζυγό με την επανάσταση του 1821», σημείωσε ο κ. Γεώργιος και πρόσθεσε: «Στον ίδιο ναό της Αγίας Παρασκευής τον παλαιότερο της πόλης τελέσαμε την ευχαριστήριο δοξολογία και προσευχηθήκαμε να μας χαρίζει ο θεός την ελευθερία που μας έδωσαν οι πρόγονοι μας με πρώτο τον αλησμόνητο και το Αθανάσιο Διάκο που ελευθέρωσε την αρχοντοπούλα της Ρουμανίας την όμορφη πόλη των νερών τη Λιβαδειά, καθώς και να κρατήσει αυτή τη διπλή ελευθερία η πνευματική και σωματική μέσα σε μία ατμόσφαιρα που δεν είναι η καλύτερη. Παράλληλα καλούμαστε να διαφυλάξουμε την ενότητά στην πίστη στη ζωή και ασφαλώς την αλληλεγγύη και την προσπάθεια στηρίξεως ο ένας στον άλλον».

Ο κ. Γεώργιος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά ευλογημένα και καλή δύναμη και κατέληξε: «Τα δικαιώματα που απορρέουν από τη θυσία και τους αγώνες των ενδόξων ηρώων των προγόνων μας και μαρτύρων να μας εμπνέουν πάντοτε και ιδιαίτερα τη νεολαία μας, τα παιδιά μας».
Ο Σ. Θεοδωρόπουλος δήλωσε σχετικά: «Σήμερα είναι μια γιορτινή μέρα για τη πόλη μας. Είναι η επέτειος ευλογίας της σημαίας της απελευθέρωσης της Λιβαδειάς από τον τουρκικό ζυγό». Ο κ  Θεοδωρόπουλος μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την μαθητική κοινότητα και κυρίως το 7ο Δημοτικό για την όμορφη διοργάνωση.
Η Α. Νικολάου αναφερόμενη στο ιστορικό σημείωσε πως στις 29 και 30 Οκτωβρίου ο Αθανάσιος Διάκος στη Λιβαδειά κατέλαβε το κάστρο και το ύψωμα του ρολογιού και την 1η Απριλίου στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής ευλογήθηκαν η σημαία και τα όπλα του αγώνα. Ήταν η αρχή της επανάστασης στην υπόλοιπη Ελλάδα.
«Σήμερα είναι ημέρα χαράς για την πόλη μας.  Παράλληλα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε το παρελθόν, να αναλογιστούμε τα λάθη μας, τους αγώνες που έγιναν και να σκεφτούμε για τους αγώνες που θα ακολουθήσουν. Είναι μια ημέρα που πρέπει ευκαιρία για να δώσουμε δύναμη και κουράγιο στα παιδιά μας ώστε να συνεχίσουν τον δύσκολο δρομο που έχουν μπροστά τους», τόνισε η κ. Νικολάου.
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και πρώην Βουλευτής Γιάννης Σταθάς σε δηλώσεις τόνισε: «Σήμερα είναι μία ημέρα ιστορική για την πόλη μας, για τη Λιβαδειά και για την πορεία της επανάστασης. Ο Αθανάσιος Διάκος απελευθέρωσε την περιοχή και στη συνέχεια των σουβλίσανε γιατί δεν αλλαξοπίστησε, σε αντίθεση με κάποιους που στην εποχή μας τους στήνουν στα τέσσερα».
Και πρόσθεσε: «Τότε η επανάσταση έγινε απέναντι στο τουρκικό ζυγό και όπως και τότε υπήρχαν κοτζαμπάσηδες που ήταν ενάντια στην επανάσταση και έλεγαν να μη φύγουμε από το γρόσι έτσι υπάρχουν και σήμερα βιώνουμε μια παρόμοια κατάσταση, τώρα η επανάσταση πρέπει να γίνει απέναντι στο γερμανικό ζυγό και ο λαός να διώξει του σύγχρονους δοσίλογους και ψεύτες».
gi4gi2gi3gi5gi6gi7gi8