...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

21.7.16

Περίπου 600 πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν στην περιοχή της Λιβαδειάς


ds5

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς ομόφωνα καταψήφισε αίτημα του αρμόδιου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας 1.000 προσφύγων στον χώρο ιδιοκτησίας ΤΕΡΛΑΝΑ Α.Ε , που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Λεβαδέων στον δρόμο προς Ορχομενό, κοντά στου Αι Γιάννη τα σκαλιά.
Ωστόσο μετά από συζήτηση με την συμμετοχή όλων των φορέων της περιοχής που εξέφρασαν τις απόψεις τους το Δ.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφία την φιλοξενία 600 προσφύγων σε κέντρο που θα δημιουργηθεί σε πρώην εκκοκκιστήριο στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Λιβαδειάς ιδιοκτησίας τράπεζας.

ds1ds2ds3

Μείωση αριθμού
«Λάβαμε μια επιστολή από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την οποία μας ενημέρωνε και για την δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων σε ακίνητο που προέκυψε μετά από διαγωνιστική διαδικασία του Υπουργείου και πιο συγκεκριμένα στην πρώην «UNICOT».  Όταν ζήτησα διευκρινίσεις ενημερώθηκα ότι ο Δήμος για όποια υπηρεσία παρέχει θα υπάρχει και το ανάλογο αντισταθμιστικό όφελος όπως και ότι θα προκύψουν και κάποιες θέσεις εργασίας. Αν ο δήμος δεν προσφέρει καμία υπηρεσία τότε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που έχει την αρμοδιότητα του κέντρου φιλοξενίας θα προχωρήσει με ιδιώτες», τόνισε η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου.
Στη συνέχεια όπως σημείωσε η Δήμαρχος εξετάζοντας το θέμα διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται για το καταλληλότερο κτίριο αφενός διότι βρίσκεται πάνω στον κόμβο της παλαιάς εθνικής αφετέρου διότι τα προβλήματα του κτηρίου είναι πολλά και σοβαρά.
«Πληροφορήθηκα για το κτίριο  ότι έχει χαμηλό ύψος, ότι τα υλικά της στέγης δεν είναι κατάλληλα και μπαίνουν νερά από την η οροφή, ότι δεν έχει παράθυρα και υπάρχει πρόβλημα με τον εξαερισμό οτι υπάρχουν ζητήματα πυρασφάλειας καθώς και ότι ήδη ένα τμήμα του ακινήτου λειτουργεί ως κλωστήριο κάτι που θα κάνει προβληματική τη διαβίωση των προσφύγων», είπε η κ. Πούλου και έτσι «ξεκίνησε μια προσπάθεια εξεύρεσης άλλου χώρου»
Αποτέλεσμα ήταν η δημοτική αρχή μετά την απόρριψη χώρων από τοπικούς Προέδρους να καταλήξει στο χώρο του πρώην εργοστασίου που σήμερα βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Eurobank.
«Αντιπροτείνουμε λοιπόν στο Υπουργείο όχι μόνο την αλλαγή του χώρου αλλά και την μείωση του αριθμού των προσφύγων σε 600 άτομα. Αν δεν αυτό δεν το δεχθεί  το Υπουργείο τότε εμείς λέμε ότι δεν έχουμε άλλη θέση και δεν συμφωνούμε. Παράλληλα η δημοτική αρχή θα εξετάσει και το ενδεχόμενο να αναλάβει την διαχείρισης ο Δήμος και αυτό για το καλό του Δήμου, της τοπικής κοινωνίας αλλά και των φιλοξενούμενων που δικαιούται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης», υπογράμμισε η Γ. Πούλου.
Και κατέληξε: « Η ΚΕΔΕ έχει αποφασίσει ότι ο κάθε δήμος θα αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Εμείς σήμερα με την απόφασή μας θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα πλαίσιο, μία συμφωνία ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα σε εμάς και τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες, ένα πλαίσιο υποχρεώσεων και δικαιωμάτων ένα πλαίσιο ώστε οι άνθρωποι αυτοί να φιλοξενηθούν σε ανθρώπινες συνθήκες γιατί όσο καλύτερες είναι οι συνθήκες τόσο λιγότερες ια είναι οι προβατικές ενέργειες.  Από αυτή τη φιλοξενία δεν πρέπει να επιβαρυνθεί και δεν θα επιβαρυνθεί ο Δήμος Λεβαδέων, αυτή η φιλοξενία πρέπει να αποτελέσει και μία αφορμή για να βελτιωθούν υπηρεσίες και δομές στην περιοχή».

Α. Ρούσσαρης:  Όχι σε πρόχειρη αντιμετώπιση
Έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης τόσο για τον αριθμό όσο και για την επιλογή της θέσης υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ζητήματα ασφάλειας αλλά και υγείας λόγω των εκκοκκιστηρίων της περιοχής για τους για τους ίδιους τους πρόσφυγες ενώ παράλληλα τέθηκε και το θέμα της διαχείρισης όχι από ΜΚΟ αλλά από τον Δήμο.
Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ο επικεφαλής Άρης Ρούσσαρης τόνισε ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος και δεν μπορούν τόσα άτομα να φιλοξενηθούν σε σωστές συνθήκες διαβίωσης αλλά ούτε και η τοπική κοινωνία μπορεί να αντέξει αυτό το βάρος.
Μεταξύ άλλων πρότεινε την φιλοξενία περίπου 200 ατόμων -επισημαίνοντας ότι ο καταμερισμός πρέπει να γίνει σε όλους τους δήμους της χώρας αναλογικά- και μάλιστα ασυνόδευτων παιδιών.
Παράλληλα αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονούν «από μια πρόχειρη απόφαση» τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους πρόσφυγες.
«Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να αδειάσει το Ελληνικό μέχρι τις 20 Ιουλίου όπως λένε οι υπουργοί της ωστόσο δεν μπορεί να τους μεταφέρει όπου να είναι σαν σακιά με άμμο.  Σε αυτές τις συνθήκες 1000 άτομα σε αυτό το σημείο είναι έγκλημα όχι μόνο για την πόλη αλλά και εναντίον αυτών των ανθρώπων που θα ζουν σαν τα ποντίκια. Μιλάμε ρεαλιστικά και δεν κάνουμε αντιπολίτευση, μια τέτοια κατάσταση θα έχει συνέπειες. Τι θα γίνει όταν οι πρόσφυγες δουν ένα κράτος που δεν μπορεί να τους συμπαρασταθεί και να τους προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, τι θα γίνει λοιπόν όταν απελπιστούν και οργιστούν; Όλοι είδαμε τι έγινε στην Λέρο αλλά και σε άλλες περιοχές», είπε ο κ. Ρούσσαρης και έκανε γνωστό παρουσιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα πως πρόσφατα «έκτακτα στη Σχολή Εθνικής Άμυνας εξετάστηκε σενάριο σύμφωνα με το οποίο σε κέντρο φιλοξενίας σε νησί ξεσπούν συμπλοκές μεταξύ εθνικών ομάδων με πέντε τραυματίες, οι κλεισμένοι στο κέντρο πρόσφυγες σπάζουν την περίφραξη και ξεχύνονται στο νησί λεηλατώντας».
Αναφερόμενος στην θέση δίπλα στο σταθμό υπογράμμισε: «Είναι έγκλημα να πάνε δίπλα στη μοναδική σιδηροδρομική γραμμή του κράτους, αυτό είναι απαράδεκτο. Όποιος αποφασίσει να φέρει τόσα άτομα στο συγκεκριμένο σημείο αναλαμβάνει και τις ευθύνες απέναντι στην πόλη.
Καταλήγοντας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η κυβέρνησης έχει αφήσει ανεξέλεγκτες τις ΜΚΟ και τους αλληλέγγυους.

Ανοιχτά δημόσια κέντρα, λέει ο Ν. Κοτσικώνας
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νώντας Κοτσικώνας με αφορμή τις δεσμεύσεις για αριθμό των προσφύγων αλλά και των διάστημα των 6 μηνών που σημειώνει το Υπουργείο ότι θα παραμείνουν στην περιοχή αφού ξεκαθάρισε ότι με όλα αυτά που έχουν συμβεί δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση τόσο από τον ίδιο όσο και από τον ελληνικό λαό κατέθεσε μια διαφορετική πρόταση.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις και να δαπανηθούν τόσα χρήματα για να παραμείνουν μόνο 6 μήνες» είπε ο κ. Κοτσικώνας ενώ δεν παρέλειψε να καταγγείλει όσους συνδέουν το προσφυγικό με αντισταθμιστικά οφέλη, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «ύποπτο» το ρόλο των ΜΚΟ.
«Οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων – μεταναστών πρέπει να είναι ανθρώπινες. Εμείς προτείνουμε την δημιουργία ανοιχτών δημόσιων χώρων υποδοχής και φιλοξενίας με ευθύνη του κράτους», είπε ξεκαθαρίζοντας τη θέση της παράταξής του ο Ν. Κοτσικώνας.

Γ. Ζιώγας: Σε άλλο χώρο και αναλογικά
Ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γιώργος Ζιώγας επεσήμανε ότι είναι υπέρ της φιλοξενίας με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλους τους Δήμους ώστε και η αυτοδιοίκηση να ανταπεξέλθει στις ανάγκες, και η τοπική κοινωνία να μην έχει προβλήματα αλλά και οι πρόσφυγες να έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
«Από 325 Δήμους μόνο στους 42 πάνε πρόσφυγες και μεταξύ αυτών είναι και ο Δήμος Λεβαδέων ενώ στο νομό έχει προγραμματιστεί ένα ακόμα κέντρο στη Θήβα, άλλο ένα λειτουργεί στα Οινόφυτα ενώ ακριβώς δίπλα λειτουργεί και το κέντρο φιλοξενίας της Ριτσώνας. Δεν είναι κατάσταση και αντιμετώπιση της Λιβαδειάς και της Βοιωτίας αυτή. Ναι να φιλοξενήσουμε αλλά όσους μας αναλογούν –και εδώ είναι που πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ Στερεάς- σε συγκεκριμένες περιοχές και χώρους με κατάλληλες υποδομές για να ζήσουν οι πρόσφυγες ως άνθρωποι και να μην προκύψουν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Ζιώγας.

Θεοδώρου: Συνεργασία με όμορους Δήμους
Υπέρ της φιλοξενίας αλλά μικρότερου αριθμού και σε καλύτερο χώρο με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης τάχθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αξιοκρατίας Θεόδωρος Θεοδώρου προτείνοντας διαδημοτική συνεργασία μεταξύ των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Αλιάρτου –  Θεσπιέων προκειμένου η αυτοδιοίκηση και οι πολίτες να αντέξουν το βάρος.

Παρεμβάσεις από φορείς
Ο Βουλευτής Βοιωτίας Νίκος Θηβαίος τάχθηκε υπέρ της φιλοξενίας 1000 ατόμων τονίζοντας ότι παίρνει την πολιτική ευθύνη γι΄ αυτό ενώ τάχθηκε και υπέρ της διαχείρισης του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων από ΜΚΟ και τους αλληλέγγυους που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Διαφορετική άποψη εξέφρασε το μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιάννης Τσιάμης ο οποίος αφού παρουσίασε την θέση του Οργάνου για κατανομή των προσφύγων με πληθυσμιακά και κοινωνικά κριτήρια αναφέρθηκε στην προσωπική του άποψη για διαχείριση του κέντρου από τον Δήμο με σχετική σύμβαση και χρηματοδότηση δεδομένου ότι σε διαφορετική περίπτωση απλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες σε κάτι που αρμόδιοι θα είναι άλλοι. Η αρμοδιότητα όπως είπε δεν είναι των δήμων αλλά της κυβέρνησης όμως για ακόμα μια φορά η αυτοδιοίκηση ως ο εγγύτερος θεσμός προς τον πολίτη καλείται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ζητήματος.
Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας Λουκάς Υπερήφανος αναφερόμενος στις ΜΚΟ αναφέρθηκε στην αντιπαλότητα μεταξύ των συναρμόδιων φορέων που υπήρξε για το ποιος θα αναλάβει την διαχείριση των κέντρων φιλοξενίας τονίζοντας ότι οι ΜΚΟ παίρνουν τα χρήματα και ζητάνε από τους δήμους να σηκώσουν τα βάρη.
Ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Περγαντάς σημείωσε ότι η ΠΕΒ είναι δίπλα στο Δήμο Λεβαδέων και στηρίζει τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας ενώ ο πρώην Δήμαρχος Ορχομενού Κώστας Ξηρογιάννης πρότεινε κοινή συνεδρίαση των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Για «μπίζνες» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και πρώην Βουλευτής Βοιωτίας Σταθάς, άφησε αιχμές για τις ΜΚΟ, αναφέρθηκε σε σχέδιο για φθηνό εργατικό δυναμικό,  τόνισε την ακαταλληλότητα και του χώρου της πρώην «UNICOT», κάνοντας γνωστό ότι ήδη το Ε.Κ. για το λόγο αυτό έχει αποστείλει εξώδικο προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και πολιτικό συντονιστή του Προσφυγικού, Δημήτριο Βίτσα.
Το Ε.Κ. τόνισε ότι το ακίνητο είναι ακατάλληλο και εγκυμονεί κινδύνους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Ο χώρος αυτός είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος, για να στεγάσει τους πρόσφυγες-θύματα πολέμου που βρίσκονται στην πατρίδα μας, όπως σχεδιάζετε και ως εκ τούτου σας καλούμε να μην χρησιμοποιηθούν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ως Χώρος Φιλοξενίας Προσφύγων. Καλούμε την Κυβέρνηση να μεριμνήσει για την στέγαση των προσφύγων σε ενδεδειγμένους και κατάλληλους χώρους, που υπάρχουν ανά την επικράτεια, και να πιέσει, μέσα από τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει η Ελλάδα (Ο.Η.Ε., ΝΑΤΟ κλπ.), ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στις χώρες, από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες».
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης τόνισε πως αφού η φιλοξενία θεωρείται δεδομένη πρέπει να υπάρξουν ανταποδοτικά και ανάφερε για παράδειγμα την λειτουργία νοσηλευτικής σχολής σε πτέρυγα του νοσοκομείου που σήμερα δεν λειτουργεί.
Από τον Εμπορικό Σύλλογο Λιβαδειάς ο Πρόεδρος Θανάσης Καλογρηάς τάχθηκε υπέρ της φιλοξενίας αριθμού αναλογικού των περίπου 200 ατόμων ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση και η αποφυγή προβλημάτων για όλους και αν η κυβέρνηση δεν το κάνει δεκτό τότε ο Δήμος να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βοιωτίας Γιώργος Λιανός τόνισε ότι τα μέλη της οργάνωσης θα είναι αρωγοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «όμως θα πρέπει πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις για την ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των φιλοξενούμενων».
Για την ανάγκη διασφάλισης βέλτιστων συνθηκών διαβίωσης και σωστής αντιμετώπισης μίλησε μεταξύ άλλων και το ΕΠΑΜ που είναι αλληλέγγυο με τους πρόσφυγες που είναι άνθρωποι οι οποίοι από ανάγκη ξεριζώνονται και για να επιβιώσουν καταφεύγουν στην Ελλάδα από τον πόλεμο στην Συρία.