alithes.gr

alithes.gr
aliartospress.blogspot.com

Το προσφυγικό κυριάρχισε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. Λεβαδέων


ds1

Τις γνωμοδοτικές αποφάσεις για κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Λιβαδειά και πιο συγκεκριμένα στην Ανάληψη και σε εργοστάσιο της περιοχής, ανακάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων μετά την υπογραφή της σύμβασης ΚΕΔΗΛ και ΟΗΕ για τη φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα σύμφωνα με τις σχετικές δεσμεύσεις. Παράλληλα στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα της Λευκής Νύχτας και η συνδιοργάνωση Δήμου και Εμπορικού Συλλόγου σε αυτό το πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Σε ότι αφορά στο προσφυγικό παρά τη αναγνώρισης της θετική έκβαση και την απευθείας συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα relocation χωρίς ΜΚΟ σημειώθηκαν στιγμές έντασης ενώ η παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να συζητηθεί η σύμβαση από το Δημοτικό Συμβούλιο ωστόσο η δημοτική αρχή επεσήμανε ότι για το συγκεκριμένο θέμα δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία.
«Σήμερα η δημοτική πλειοψηφία διαπράττει ένα πολιτικό ανοσιούργημα, δεν δέχεται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η σύμβαση . Εύχομαι να μη συμβεί κανένα παρατράγουδο. Εσείς κύριε Αλεστά εκ μέρους της ΚΕΔΗΛ έχετε αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη με την υπογραφή σας και δεν έχετε καταδεχθεί ως δημοτική αρχή να φέρετε τη σύμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Άρης Ρούσσαρηςενώ σημείωσε πως οι εξελίξεις είναι αποτέλεσμα του αγώνα των παρατάξεων της μειοψηφίας, ορισμένων συμβούλων της πλειοψηφίας, του Ε.Κ. Λιβαδειάς, των φορέων και των πολιτών.
«Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη σύμβαση και πράγματι αντιλαμβάνομαι και καταλαβαίνω και την αγωνία σας όχι μόνο για το πώς θα υλοποιηθεί η σύμβαση αυτή αλλά και για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν. Για μια τόσο σοβαρή σύμβαση κατεξοχήν αρμόδιο όργανο είναι το  Δημοτικό Συμβούλιο και θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να τη συζήτηση», επεσήμανε ο Νώντας Κοτσικώνας ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει πως εάν και η μειοψηφία και η Λαϊκή Συσπείρωση δεν είχε πιέσει εκφράζοντας συγκεκριμένη άποψη  δεν θα γινόταν αυτή η σύμβαση.
Ο Γιώργος Ζιώγας σημείωσε μεταξύ άλλων πως η σύμβαση πρέπει να συζητηθεί στο Δ.Σ. λέγοντας: «Πρέπει να έρθει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο να ενημερωθούμε όλοι για το τι λέει, να ξέρουμε τι μας γίνεται και πως ανάλογα θα πράξουμε και να την δουν και οι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι που είναι νομικοί». Επίσης υποστήριξε ότι λόγων των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και των φορέων υπήρξε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και ότι στην Λιβαδειά αντιστοιχούν 126 πρόσφυγες.
Από την πλευρά της η Δήμαρχος Γιώτα Πούλου αφού έκανε γνωστό ότι ο Δήμος Λεβαδέων είναι ο πρώτος περιφερειακός Δήμος που υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα με τον ΟΗΕ που όπως «είπε διαπίστωσε τον αποτελεσματικό τρόπο δουλειάς μας» επεσήμανε: «Ευτυχώς που κλείνω τα αυτιά σε όλα αυτά που ακούστηκαν και ακούγονται όλο αυτό το διάστημα. Σκόπιμα προσπάθησα να μην εμπλακώ σε όλο αυτό το προσχηματικό λόγο της αντιπολίτευσης. Δέχθηκα εξώδικα και καταγγελίες και ως δήμαρχος και ως δημοτική αρχή. Αυτό που επέλεξα όμως ήταν να δουλέψω, να δουλέψουμε και ως δημοτική αρχή, να τηρήσουμε το λόγο μας και αμέσως μόλις υπογράψουμε τη συμφωνία με τον ΟΗΕ να έρθουμε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως και έγινε σήμερα και να ανακαλέσουμε την προηγούμενη απόφαση. Λέγατε πότε θα έρθει ο ΟΗΕ να ενημερωθούμε και να υποβάλουμε ερωτήσεις, ο ΟΗΕ ήρε αλλά ήσασταν απόντες. Γεγονός είναι ότι προχωράμε στη διαδικασία για τη φιλοξενία των προσφύγων, σε όποιον δεν αρέσει ή έχει αλλάξει γνώμη να το πει ευθαρσώς».

Τα αίματα άναψαν όταν η Δήμαρχος Λεβαδέων απάντησε στον πρόεδρο του Εργατικού κέντρου Λιβαδειάς Γιάννη Σταθά σε όσα είπε για το θέμα.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης όπως και δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που έδωσαν τη μάχη για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάς και πρόσθεσε ότι η δήμαρχος στο συγκεκριμένο θέμα έκανε «κολοτούμπα» ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «διορισμένο» τον Βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Θηβαίο υποστηρίζοντας πως «έβαλαν πάνω απ’ όλα το κομματικό συμφέρον και μετά το συμφέρον των προσφύγων και της πόλης».
Καταλήγοντας ωστόσο προκειμένου όπως είπε να διασφαλιστεί η καλύτερη συνέχεια στο συγκεκριμένο ζήτημα σημείωσε: «Θα είμαστε δίπλα σας σε όλα τα επίπεδα».
Η Γ. Πούλου αφού σημείωσε απευθυνόμενη στον κ. Σταθά ότι έχει διαψευστεί ήδη δύο φορές «τη μια από τον υπουργό κ. Μουζάλα και τη άλλη μέσα από την ίδια τη σύμβαση που λέγατε ότι κοροϊδεύουμε και δεν θα υπογράψουμε» συμπλήρωσε: «Έχουμε πάρει και δυο – τρία εξώδικα από την πλευρά σας όμως δεν έχετε κάνει και καμιά αγωγή, ίσως εκεί θα μπορούσαμε να εξηγηθούμε με όλα μας τα στοιχεία . Το αν έχω κάνει κολοτούμπα πολιτική ενώ εσείς δεν έχετε κάνει αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει ο κόσμος».
Και κατέληξε: «Επιτέλους θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα, ότι εσείς έχετε μία πολύ συγκεκριμένη θέση ως Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και τέλος σας ευχαριστώ πολύ για τη δήλωσή σας ότι θα βοηθήσετε την ΚΕΔΗΛ και κατ’ επέκταση το Δήμο για να προωθήσουμε έτσι όπως πρέπει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την φιλοξενία των προσφύγων.
ds2ds3ds4
ds5
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, η Επιτροπή Αγώνα εμπόρων και το Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων που ανάρτησε και σχετικό πανό εξέφρασαν τις διαφωνίες τους στη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας. Ωστόσο ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς Μάριος Σάκκος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υλοποίησης της σχετικής απόφασης που αφορά εκδήλωση την περίοδο της εμποροπανήγυρης και αφορά τόσο στους εμπόρους όσο και στους καταναλωτές.
Ο Πρόεδρος του Ε.Κ. Γ. Σαθάς τόνισε την αντίθεσή του λέγοντας ότι δεν λείπει ο χρόνος αλλά τα χρήματα για να γίνουν αγορές, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το Εργατικό Κέντρο έχει δεχθεί καταγγελίες από υπαλλήλους.
Από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων η Μαρία Αργύρη τόνισε ότι δεν είναι πολιτισμός «ο εργαζόμενος να ξεροσταλιάζει μέχρι τα μεσάνυχτα» και ότι το Σωματείο εμμένει στη θέση του για 40ωρο, 5μερο και 8ωρο, με καμιά απελευθέρωση του ωραρίου. ΄
Την αντίθεση της Επιτροπής Αγώνα Εμπόρων εξέφρασε ο Ταξιάρχης Μπούκιος ο οποίος τάχθηκε κατά της διοργάνωσης που όπως υποστήριξε είναι στην κατεύθυνση κατάργησης του ωραρίου
Αντίθετα ο από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς ο Μ. Σάκκος αφού υπενθύμισε την συμβολή του Ε.Σ. όπως για παράδειγμα στην λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λεβαδέων που βοηθά αρκετούς συμπολίτες που έχουν ανάγκη αλλά και τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου τόνισε: «Προχωράμε στην διοργάνωση για τρίτη συνεχή χρονιά ενώ παράλληλα ως Εμπορικός Σύλλογος ήδη έχουμε ήδη δείξει τις προθέσεις μας και χαρακτηριστικό είναι ότι απόφασή μας είναι να ανοίγουμε τα καταστήματά μας μόνο τρεις μέρες το χρόνο χωρίς να εφαρμόζουμε το δικαίωμα για περισσότερες που δίνει η σχετική νομοθεσία». Επίσης αφού αναφέρθηκε στους αγώνες του Εμπορικού Συλλόγου μαζί με το Ε.Κ. Λιβαδειάς και άλλους φορείς σε σχέση με τις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα πρόσθεσε: «Εμείς ζητάμε και τους προκαλούμε όλους να καταθέσουν στοιχεία αν υπάρχει εκφοβισμούς εργαζομένων για τη συμμετοχή εκείνη την ημέρα και ζητάμε επίσης και καλούμε ελεγκτικούς μηχανισμούς να προβούν σε ελέγχους εκείνη την ημέρα. Καλό θα είναι επίσης με την ευκαιρία να πούμε ότι καλό θα είναι οι αρμόδιοι φορείς να δούμε αν εκείνες ημέρες τηρούνται τα νόμιμα από τους συμμετέχοντες στο παζάρι. Ο εμπορικός κόσμος συνεχίζει και πληρώνει 13ο  και 14ο  μισθό, ο μόνος, και το μόνο το οποίο ζητάμε είναι μια τόνωση των ταμείων μέσα στη μεγάλη «αιμορραγία» που παρατηρείται εκείνη την ημέρα και πιο συγκεκριμένα το εφταήμερο της εμποροπανήγυρης όπου κατευθύνεται ένα μεγάλο μέρους του προϋπολογισμό του καταναλωτικού κοινού».
Το σώμα κατά πλειοψηφία ενέκρινε τη σχετική δαπάνη για τη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας θέμα το οποίο καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Νώντα Κοτσικώνα που υποστήριξε πως αυτό είναι σε βάρος των μικρών εμπόρων αλλά και των υπαλλήλων καθώς και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Ανδρέας Διαμαντόπουλοςκαι Χρήστος Παπαθανασίου.
Από την πλευρά της δημοτικής αρχής η Δήμαρχος τάχθηκε υπέρ της συνδιοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων με τον Ε.Σ. στο πλαίσιο της Λευκής Νύχτας όπως και η Πρόεδρος του Δ.Σ. Ελίζα Γεωργαντά η οποία επεσήμανε ότι «στη Λιβαδειά δεν υπάρχουν mall αλλά αντίθετα την περίοδο αυτή υπάρχει το παζάρι» και ότι οι έμποροι επιχειρούν να «τραβήξουν» τους καταναλωτές και στην αγορά της πόλης.
Υπέρ τάχθηκε και ο Γιώργος Ζιώγας προτείνοντας μάλιστα πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Λιβαδειά καθ΄ όλη τη διάρκεια της εμποροπανήγυρης προκειμένου το καταναλωτικό κοινό να μπει στην πόλη.
Τέλος ο Κώστας Σωτηρόπουλος ό οποίος ψήφισε θετικά τόνισε πως «όπου υπάρχει φτώχεια υπάρχει και γκρίνια» και πως πρέπει έμποροι και υπάλληλοι με αμοιβαίες υποχωρήσεις να βρουν κοινή λύση.

εφημερίδα ΔΙΑΒΗΜΑ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Ευρωπαϊκός Αρ. Έκτακτης Ανάγκης 112, Αστυνομία 100, Πυροσβεστική 199, ΕΚΑΒ 166, Περιφερειακή Εν. Βοιωτίας 22613 50300-1, Δ. Λεβαδέων 2261350801-2-3, ΚΕΠ Δ. Λεβαδέων 2261 350000, Δήμος Θηβαίων 2262350600-602 ΚΕΠ Δ. Θηβαίων 2262 089632, Δήμος Αλιάρτου 2268350211, Δ. Διστόμου Αρ/βας Αντ/ρας 2267350100, Δήμος Ορχομενού 22613-51101, Δήμος Τανάγρας 2262351100, Νοσοκομείο Λιβαδειάς 2261350575, Νοσοκομείο Θήβας 22623 50100, Αστυνομική Διεύθυνση 2261088888, ΑΤ Θήβας 22620 82165, Πυροσβεστική Λιβαδειάς 2261028555-23081, Πυροσβεστική Θήβας 2262023775, ΚΤΕΛ Λιβαδειάς 2261028336, ΚΤΕΛ Θήβας 2262027512, ΚΤΕΛ Αθήνας Κηφισού 2105124911, ΚΤΕΛ Αθήνας Λιοσίων 210 8317186, ΟΣΕ Λιβαδειάς 2261087036, ΟΣΕ Θήβας 226202 8490, ΟΣΕ Αθήνας 2130121121, Ραδιοταξί Λιβαδειάς 2261028111, Ραδιοταξί Θήβας 2262 027077, Μουσείο Θήβας 22620 27913-23559, Μουσείο Χαιρώνειας 22610 95270

Αρχειοθήκη ιστολογίου