Μέχρι την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017 θα διαρκέσουν οι χειμερινές εκπτώσεις. Οι έμποροι για άλλη μια χρονιά εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις εκπτώσεις αν και τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. το 2008 ο τζίρος κατά την διάρκεια της αντίστοιχης εκπτωτικής περιόδου ανήλθε σε 8,88 δις ευρώ ενώ το 2016 έπεσε (με σταδιακή μείωση κάθε χρόνο) στα 5,39 δις ευρώ.
Παρόλα αυτά ο εμπορικός κόσμος όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς Θανάσης Καλογρηάς ελπίζει σε μια καλλίτερη αγοραστική κίνηση προκειμένου να καλυφθούν και τα «κενά» που δημιουργήθηκαν κατά την εορταστική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας ο τζίρος σε σχέση με πέρσι σημείωσε πτώση της τάξης του -10%.
«Η δύσκολη οικονομική κατάσταση και οι υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις των καταναλωτών δεν επέτρεψαν στην αγορά της Λιβαδειάς να κινηθεί καλά στις γιορτές με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος περίμενε τις εκπτώσεις για να κάνει τις αγορές του που ούτος ή άλλως τα τελευταία χρόνια περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία. Τα καταστήματα της Λιβαδειάς και σε αυτές τις εκπτώσεις προσφέρουν άριστης ποιότητας εμπορεύματα σε πολύ καλές τιμές με τις εκπτώσεις σε ορισμένα είδη να φτάνουν ακόμα και το 70%», τόνισε ο κ. Καλογρηάς και κάλεσε τους καταναλωτές να προτιμήσουν την τοπική αγορά.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού.
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.
Επίσης οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Τέλος η ΕΣΕΕ εφιστά την προσοχή των εμπόρων γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές.
«Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον το 2017, θα σταματήσει αυτή η πτωτική πορεία και η εκπτωτική αγορά Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα σταθεροποιηθεί τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα. Η εμπορική δραστηριότητα με την πάροδο του χρόνου πλήττεται άμεσα, με την υπερφορολόγηση, τα λουκέτα, τη μείωση της κατανάλωσης και την έλλειψη ρευστότητας, παράγοντες οι οποίοι εξουθενώνουν όλο και περισσότερο τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε σχετικά ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και ευχήθηκε σε όλους εμπόρους και καταναλωτές καλή και δημιουργική χρονιά.