...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

19.1.17

Δήμος Λεβαδέων: Δώσαμε μάχη με τον παγετό και τα χιόνια, δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση


livadia

Για τις ενέργειες αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινόμενων με τα χιόνια και τον παγετό που επικράτησαν στην περιοχή για περίπου μια εβδομάδα ενημέρωσε ο Δήμος Λεβαδέων δίνοντας παράλληλα μια απάντηση στα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες.
«Η Ελλάδα είναι χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου και σπάνια πλήττεται από φαινόμενα πολικού ψύχους. Ως εκ τούτου, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε υποδομές και εξειδικευμένα μηχανήματα στην πολιτική προστασία πανελλαδικά. Σε συνδυασμό δε με την οικονομική κρίση της τελευταίας εξαετίας, οι Δήμοι δεν είχαν την δυνατότητα να εξοπλιστούν με νέα μηχανήματα. Για αυτό, η κινητοποίηση και ιδιωτικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων είναι αναγκαία σε επίπεδο Δήμων, Περιφέρειας αλλά  και του κεντρικού κράτους», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ακολούθως επεσήμανε ότι ο Δήμος ήταν σε ετοιμότητα και με την έναρξη της χιονόπτωσης την Παρασκευή το βράδυ, κινητοποίησε όλα τα μηχανήματα που διέθετε για εκχιονισμούς και ρίψη αλατιού, δίνοντας προτεραιότητα στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, το Γηροκομείο και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης χωρίς να παραμεληθούν  τμήματα του επαρχιακού δικτύου στα όρια του Δήμου Λεβαδέων και τα 25 χωριά του.
«Η χιονόπτωση εκδηλώθηκε σε όλη την έκταση του Δήμου και ήταν επαναλαμβανόμενη.
Γι αυτό το λόγο εκχιονίστηκαν περιοχές και βασικές αρτηρίες περισσότερες από 7 φορές. Η ρίψη αλατιού γινόταν συστηματικά μετά από κάθε εκχιονισμό, με τη μίσθωση και ιδιωτικών μηχανημάτων» σημείωσε σε σχετική ανακοίνωση και συμπλήρωσε: «Το φαινόμενο της έντονης βροχόπτωσης, που σημειώθηκε την Τετάρτη και μετατράπηκε σε παγετό, ήταν απρόβλεπτο και καθολικό στον Δήμο. Οι υπηρεσίες του Δήμου επιχείρησαν βάσει των παραπάνω αναφερόμενων προτεραιοτήτων».

Επίσης ο Δήμος Λεβαδέων έκανε γνωστό οτι δεν υπήρξαν αποκλεισμένες περιοχές, συνοικίες, χωριά και ότι υπήρξε 24ωρη επιφυλακή για το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, το Γηροκομείο και τους κεντρικούς δρόμους ενώ οι εργαζόμενοι του Καλλικρατικού Δήμου μετακινήθηκαν κανονικά.
Σε ότι αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς άνοιξαν και λειτούργησαν από την Δευτέρα, για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι γονείς και η αίθουσα του ΚΑΠΗ φιλοξένησε δημότες που βρέθηκαν σε ανάγκη.
Σε ότι αφορά στην ομαλή λειτουργία των σχολείων επισημαίνεται ότι «ελέγχθηκαν όλα τα δίκτυα υδροδότησης, τα συστήματα θέρμανσης, πραγματοποιήθηκε ρίψη αλατιού στους προσβάσιμους προαύλιους χώρους και επιπλέον διανεμήθηκε αλάτι σε κάθε σχολείο».
Ακόμα ξεκαθαρίζει ότι «ο Δήμος δεν εξάντλησε τα αποθέματα αλατιού (όπως ψευδώς διαδόθηκε), σε καμία φάση κατά την διάρκεια της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων» και πω ς «Από την αρχή του χειμώνα έχουν ήδη καταναλωθεί 170 τόνοι και έχουν ανανεωθεί τα αποθέματα» και συγκριτικά αναφέρει ότι η  κατανάλωση για ολόκληρο τον περσινό χειμώνα δεν ξεπέρασε του 35 τόνους
Παράλληλα οι διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου, το γραφείο Δημάρχου και το γραφείο Πολιτικής Προστασίας λειτούργησαν σε 24ωρη βάση, Σάββατο και Κυριακή επίσης, για την ενημέρωση, την αποδοχή αιτημάτων και την άμεση ανταπόκριση όταν αυτά ήταν επώνυμα και συγκεκριμένα.
Τέλος ο Δήμος Λεβαδέων αφού υπογραμμίζει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι πεδίο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων επισημαίνει ότι «Η καταγραφή και η αντιμετώπιση των ζημιών έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες» και πως «απολογιστικά ο Δήμος Λεβαδέων αντεπεξήλθε θετικά στο σύνολο των κύριων αναγκών και ζητά συγγνώμη από μεμονωμένους δημότες που πιθανόν ταλαιπωρήθηκαν» και καταλήγει: «Ποτέ δεν ωραιοποιήθηκε η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του Δήμου. Δεν πρέπει όμως να ακυρώνεται το αποτέλεσμα της οργάνωσης και της δουλειάς πολλών ανθρώπων που ξεπέρασαν για μία ακόμη φορά τις δυνατότητές τους».