...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

21.3.17

Θέλουμε δυνατή επιχείρηση, δυνατή οικονομία και θέσεις εργασίας

Συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, Προέδρου του Επιμελητηρίου Βοιωτίας στη Mail.
Κύριε Αγνιάδη, θα θέλατε να μας πείτε ποιος είναι ο ρόλος της Βοιωτίας στην οικονομία της Ελλάδας και ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει περαιτέρω η Βοιωτία, στην πορεία και στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Η Βοιωτία, όπως γνωρίζετε, στο πρόσφατο παρελθόν ήταν τρίτη βιοτεχνική και βιομηχανική δύναμη της χώρας λόγω του μεγάλου όγκου των επιχειρήσεων τόσο στη μεταποίηση όσο και στην ενέργεια.
Δυστυχώς όμως, σήμερα και η Βοιωτία είναι στο εχθρικό φορολογικό περιβάλλον που όλες οι επιχειρήσεις το ζουν και κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι.
Έχουμε βέβαια, κάποια τουριστική κίνηση λόγω του Παρνασσού, από εκεί και πέρα όμως, κοιτάμε να μεταβάλουμε το επενδυτικό κλίμα γιατί αυτή τη στιγμή είναι σε αρνητική φάση, μήπως δηλαδή γίνουν επενδύσεις και μπορέσουμε και να μειώσουμε την ανεργία αλλά και να κάνουμε βιώσιμες τις επιχειρήσεις.
Αυτό που λέτε είναι πολύ σημαντικό και ήταν ένα από τα επόμενα ερωτήματα μας, δηλαδή πώς η Βοιωτία θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ευρύτερο κύμα επενδύσεων, να μετατραπεί σε ένα μεγάλο επενδυτικό πάρκο και κυρίως σε ποιους τομείς;
Οπωσδήποτε και στον πρωτογενή τομέα έχουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω της Κωπαΐδας και στην ενέργεια, που αυτή τη στιγμή καλύπτει το 12% της ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και στη μεταποίηση για να μπορέσουμε να έχουμε ρόλο στο να βάλουμε μπροστά τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Δυστυχώς όμως, η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με την ύφεση αναγκάζουν πολλές επιχειρήσεις και από το δικό μας Νομό να βάζουν λουκέτα και να αναγκάζονται άλλες να μεταφέρουν την έδρα τους και τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό προκειμένου να επιβιώσουν.
Είναι θέμα πρώτα επιβίωσης, πρώτα να σταθούν στα πόδια και μετά να κάνουμε σιγά σιγά βήματα ανάπτυξης.

Άρα εκείνο που μας λέτε είναι ότι χρειάζονται κίνητρα ώστε να παραμείνουν οι παλαιοί επενδυτές, να μην υπάρχει αυτό που λέγαμε και παλαιότερα αποεπένδυση και στη συνέχεια, σιγά σιγά, να αποκτήσουμε ρυθμούς και βηματισμό επενδυτικότητας.
Το αρνητικό κλίμα, οι φορολογικοί συντελεστές, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι διάφορες άλλες επιβαρύνσεις και οι εισαγωγές προϊόντων, πολύ ανταγωνιστικών δημιουργούν αυτή τη στιγμή μεγάλο πρόβλημα διότι με αυτούς τους όρους δεν μπορούμε να «παλέψουμε» με τα μεγαθήρια των μεγάλων πολυεθνικών.
Θέλουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω, το αναζητάμε, δεν μπορεί όμως αυτό να επιτευχθεί με υψηλό φορολογικό και ασφαλιστικό. Πόσο μπορεί ακόμα να αντέξει μια επιχείρηση, όταν πάνω από 50% των εσόδων της πάνε σε φορολογία, όταν την ίδια στιγμή οι άλλες χώρες έχουν μόνο 27%. Όταν εμείς πλησιάζουμε το 60% και το 64% και στις γειτονικές χώρες όπως είπα είναι γύρω στο 27%, είτε πρόκειται για την Βουλγαρία, είτε για την Κύπρο, πιστεύω ότι είναι δύσκολο να σηκώσουμε κεφάλι. Όλα αυτά δυστυχώς διώχνουν τις επιχειρήσεις από την Ελλάδα, ενώ εμείς θέλουμε να κάνουμε δυνατές τις επιχειρήσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε και δυνατή την οικονομία και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.
Παλαιότερα λέγαμε, υπάρχει το λεγόμενο πατριωτικό κεφάλαιο. Να αντιστρέψω λίγο το ερώτημα και να ρωτήσω αν υπάρχει βοιωτικό κεφάλαιο, που βλέπει τα πράγματα λίγο με μια πιο τοπικιστική και το λέω με την καλή έννοια, πιο τοπικιστικό ενδιαφέρον;
Βοιωτικό κεφάλαιο δεν υπάρχει. Αυτό που έχει μείνει είναι το Βοιωτικό φιλότιμο και πάνω σε αυτό προσπαθούμε να στήσουμε κάτι καλό, αλλά ζητούμε και μια μείωση του βασικού εταιρικού φόρου, ζητούμε ένα περιορισμό συντελεστή με βάση το τζίρο, ζητάμε να μειωθεί και η προκαταβολή φόρου, έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων. Και υπάρχει και το ασφαλιστικό που συντελεί περαιτέρω στο να καταστούν οι επιχειρήσεις μη βιώσιμες, αλλά από εκεί και πέρα, εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το τρίπτυχο δυνατή επιχείρηση, δυνατή οικονομία, θέσεις εργασίας.
Πριν από λίγα χρόνια στο Νομό μας φέρναμε εργατικό δυναμικό από το λεκανοπέδιο της Αττικής και από άλλους όμορους Νομούς. Τώρα, δυστυχώς, οι Βοιωτοί είναι άνεργοι και μάλιστα ο δείκτης ανεργίας είναι πολύ υψηλά.
Υπάρχουν βέβαια οικονομικά μεγαθήρια, όπως  οι Όμιλοι Στασινόπουλου, Μυτιληναίου, Κοπελούζου, που κρατάνε κάποιες θέσεις εργασίας και μπορούν και δίνουν μια ώθηση στις τοπικές αγορές, τόσο στη Θήβα, όσο και στη Λιβαδειά, για να μπορέσουμε να δούμε ένα καλύτερο αύριο. Ωστόσο και οι βιομηχανίες αλλά και ο πρωτογενής τομέας με τα Βοιωτικά προϊόντα του κοσμούσαν όλες τις αγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι σε πτώση με ότι αυτό συνεπάγεται.