...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

21.3.17

Κοινωνική οικονομία στη Λιβαδειά με ομιλήτρια την Ρ. Αντωνοπούλου, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδαΜεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η εκδήλωση με θέμα «Κοινωνική Οικονομία – ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. – Ανάπτυξη και Προοπτικές» που διοργάνωσαν ο Δήμος Λεβαδέων, το Επιμελητήριο Βοιωτίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς με κεντρική ομιλήτρια την Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας στη Λιβαδειά.
«Σήμερα μιλάμε για την Κοινωνική Οικονομία και για τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Στο Δήμο Λεβαδέων λειτουργούν ήδη τρεις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον», σημείωσε η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου και συμπλήρωσε: «Επίσης ο Δήμος μας υλοποιεί ήδη μία από τις τομές της υπουργού της κύριας Αντωνοπούλου στο θέμα της κοινωφελούς εργασίας για 182 ωφελούμενους ανέργους ενώ θα συμμετέχει με άλλες 18 θέσεις. Είναι κάτι που αποτελεί μεγάλη βοήθεια στους μακροχρόνια άνεργους αλλά ταυτόχρονα για την εποχή που απαγορεύονται προσλήψεις προσωπικού είναι μεγάλη βοήθεια και για τους δήμους».
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Αγνιάδης δήλωσε μεταξύ άλλων «Συζητάμε για θέματα που αφορούν στην τόνωση της απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργία ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Πιστεύουμε οτι η χαρτογράφηση των αναγκών για την απασχόληση σε όλη τη χώρα που έχουν κάνει οι φορείς και κυρίως η Κεντρική Ένωση επιμελητηρίων να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης για τη μάστιγα της ανεργίας η οποία δυστυχώς έχει φτάσει πολύ ψηλά επίπεδα στη χώρα μας. Σε προηγούμενες συναντήσεις η κ. Υπουργός είδε θετικά τις προτάσεις μας και πιστεύω να τεθούν οι βάσεις υλοποίησης».
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η κ. Αντωνοπούλου έχει βάλει ένα στόχο για 300.000 θέσεις, αυτό είναι κάτι που το θέλουμε όλοι εργασίας και μακάρι να το πετύχει».
Στα ζητήματα της κοινωνικής οικονομίας αναφέρθηκε η κ. Αντωνοπούλου δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας

«Συζητάμε με βάση το νόμο της κοινωνικής οικονομίας με παρουσίασε  συγκεκριμένων υπαρκτών παραδειγμάτων που δίνουν πραγματικά μια ανάσα και μια αισιοδοξία στον κόσμο. Η κοινωνική οικονομία είναι ένας άλλος τρόπος παραγωγής δεν είναι μόνο για μικρές και ευάλωτες ομάδες είναι πλέον ανοιχτός για όλους τους πολίτες σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. Στη χώρα μας παράγουμε λιγότερο από το 1% του Α.Ε.Π. μέσα από συλλογικές επιχειρήσεις ενώ βλέπουμε ότι στην Ευρώπη ο τομέας αυτός παραγωγής φτάνει το 10 έως 15%. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πάει μπροστά η χώρα μας μέσα στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης να μην έχουμε και εμείς την δυνατότητα να παράγουμε μέσα από συνθήκες εργασίας ανθρώπινες που καθορίζονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους», είπε η Ρ. Αντωνοπούλου.
Σε ότι αφορά στο ποσοστό της ανεργίας σε σχέση και με τις διαφορές ΕΛΣΤΑΤ και ΙΝΕ ΓΣΕΕ σημείωσε: «Η Γ.Σ.Ε.Ε. μετρά ένα δείκτη ανεργίας ο οποίος πέρα από αυτό τον επίσημο της ΕΛΣΤΑΤ που χρησιμοποιούν όλες οι χώρες στην Ευρώπη προσθέτει όσους πιθανόν να θέλανε να εργαστούν αλλά δεν ψάχνουν πλέον για δουλειά είτε γιατί έχουν αποκαρδιωθεί είτε γιατί πιστεύουν ότι δεν θα βρουν μια θέση εργασίας. Επίσης προσθέτουν όλους όσους υποαπασχολούνται. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για το πώς μετριόνται οι άνεργοι στη χώρα μας που είναι εκείνο που λέει η Eurostat».
Η κ Αντωνοπούλου ωστόσο όπως είπε πιστεύει ότι και στη χώρα μας όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να έχουμε διάφορους δείκτες ανεργίας «γιατί και ένας υποαπασχολούμενος όταν θα ήθελε να εργάζεται με πλήρες ωράριο αλλά δεν μπορεί, δεν είναι σε κατάσταση πλήρους εργασίας, άρα και αυτόν πρέπει να τον προσμετρούμε και να γίνεται η καταγραφή για το τι συμβαίνει στην κοινωνία».
Όπως τόνισε όμως επικαλούμενη και τον πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Ε. «αυτό δεν αναιρεί τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και αυτό που έχουμε καταγράψει και είναι αλήθεια ότι σήμερα έχουμε 150.000 εργαζόμενους περισσότερους απ ότι είχαμε στην αρχή του 2015.  Δηλαδή 150.000 οικογένειες έχουν έναν εργαζόμενο που πριν δεν είχαν».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι το μεγάλο διακύβευμα για το υπουργείο Εργασίας είναι ότι «οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι επισφαλής, και κόσμος που θέλει πλήρες ωράριο έχει μόνο μερικό και εκ επιτροπής». Μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι την ίδια στιγμή υπάρχουν και οι εργαζόμενοι που έχουν να πληρωθούν από 3 έως 7 μήνες και συνεχίζουν να εργάζονται διότι γνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να βρουν κάποια άλλη θέση εργασίας. «Υπάρχουν λοιπόν πολλά προβλήματα, γνωρίζουμε πολύ καλά πως δημιουργήθηκαν αυτά τα προβλήματα, αποφεύγω να μπαίνω σε καταγγελτικό λόγο αλλά όταν η ανεργία ήταν στο 7% κάποιοι κατάφερα να την κάνουν 27,5%. Έτσι λοιπόν σήμερα η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί να βάλει φρένο και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην αύξηση της ανεργίας».
Τέλος ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής που σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Βοιωτίας και τον Εμπορικό Σύλλογο Λιβαδειάς για την διεξαγωγής αυτής της ενδιαφέρουσας εκδήλωση τόνισε ότι η κ. Αντωνοπούλου έχει δώσει και δίνει μία μεγάλη μάχη για ζητήματα της οργάνωσης και στελέχωσης του ΟΑΕΔ και των κοινωνικών υπηρεσιών και συμπλήρωσε «με την συζήτηση που διεξάγεται για την κοινωνική οικονομία θέλουμε να δοθεί μία περαιτέρω βελτίωση στην αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση του τομέα της απασχόλησης, τα προβλήματα δηλαδή που αντιμετωπίζει έντονα όλη η Ελλάδα και φυσικά και την περιοχή μας. Πιστεύω να υπάρξουν χρήσιμα συμπεράσματα που θα συμβάλουν στην υπόθεση της ανάπτυξης και της απασχόλησης ώστε να βοηθηθούν στην αγορά εργασίας κυρίως τα νέα παιδιά μέσα από συνεταιρισμούς και ομάδες επαγγελματιών με τα προγράμματα που συνεχώς αναπτύσσονται».
Γιάννης Μπαρδώσας