...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

2.4.17

Να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο θεσμικός ρόλος που της αρμόζει, ζητούν οι αιρετοί Στερεάς και ΘεσσαλίαςΜε θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση για την προωθούμενη αλλαγή του Καλλικράτη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο Κάστρου Λαμίας διευρυμένη συνεδρίαση των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού της  Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας υπό την αιγίδα της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Θεσσαλίας.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν περισσότεροι από 150 αυτοδιοικητικοί, μεταξύ των οποίων 31 Δήμαρχοι και 40 Αντιδήμαρχοι.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του οικοδεσπότη Δημάρχου Λαμιέων, Νίκου Σταυρογιάννη, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες ζήτησε να δοθεί επιτέλους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο θεσμικός ρόλος που της αρμόζει, στη βάση των προτάσεων που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ, με τη συνδρομή των ΠΕΔ, στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού, Λουκάς Υπερήφανος υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά τον υπερκομματικό χαρακτήρα που πρέπει να διέπει την Αυτοδιοίκηση σε όλες τις βαθμίδες της.
«Η ενότητα των παρατάξεων που απαρτίζουν το Διοικητικό μας Συμβούλιο, γύρω από τους κοινούς μας στόχους, η οποία φανερώνεται από τις ομόφωνες αποφάσεις μας, αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί, ουσιαστικοί και παραγωγικοί στο έργο μας. Έτσι και σε εθνικό επίπεδο πρέπει να συνεργαστούμε χωρίς να έχουμε κρυφή ατζέντα και να εξυπηρετούμε σκοπιμότητες, για το καλό των τοπικών μας κοινωνιών και των Δήμων μας», είπε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας  επεσήμανε ότι στις εξελίξεις για την διοικητική μεταρρύθμιση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι απλός παρατηρητής, αλλά «κύριος παράγοντας συνδιαμόρφωσης του νέου θεσμικού πλαισίου».
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχο Μουζακίου, Γιώργο Κωτσό, ο οποίος ανέδειξε την πολιτική διάσταση του θέματος της μεταρρύθμισης, αναφέροντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταρρύθμιση στην τοπική Αυτοδιοίκηση και να μη συζητάμε για τη συνολική μεταρρύθμιση του Κράτους. «Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε και να έχουμε μια σύγχρονη αυτοδιοίκηση, όταν το ίδιο το κράτος δεν εκσυγχρονίζεται» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κωτσός.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, κάλεσε τους αιρετούς όλης της χώρας σε πανστρατιά, προκειμένου να αναχαιτιστεί η προσπάθεια που γίνεται με στόχο την υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Η ΚΕΔΕ έχει ξεκινήσει ένα αυτοδιοικητικό οδοιπορικό από άκρη εις άκρη της χώρας, με στόχο την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών για τη δρομολογούμενη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη», τόνισε ο κ. Πατούλης ενώ στη συνέχεια διεμήνυσε ότι στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που θα διεξαχθεί την 3η Απριλίου στην Αθήνα, «εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε για το μέλλον του θεσμού μας και των τοπικών μας κοινωνιών». Κλείνοντας, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε: «Όποιος οραματίζεται να περάσει μεταρρύθμιση με νυχτερινές τροπολογίες και ερήμην της Αυτοδιοίκησης, πλανάται πλάνην οικτράν. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τους πολίτες, χωρίς τους πολίτες».
Τοποθετήσεις έγιναν ακόμη από τον επικεφαλής της παράταξης της ΚΕΔΕ «Νέα Αυτοδιοίκηση», Γιώργο Ιωακειμίδη, τον επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», Δημήτρη Μπίρμπα, τον Γιάννη Τσιάμη από το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και τον κ. Νίκο Σακούτη, ως εκπρόσωπο της νεοσυσταθείσας παράταξης «Συντονισμός Αιρετών».
Τη δυσανασχέτησή τους σχετικά με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και τις προωθούμενες θεσμικές αλλαγές, εξέφρασαν οι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, που έλαβαν τον λόγο, τονίζοντας πως επιθυμούν έναν δημόσιο, δημοκρατικό και ουσιαστικό διάλογο επί της δρομολογούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης, με μια Κυβέρνηση όμως που θα έχει ευήκοα ώτα.