...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

12.4.17

Χτύπησε «κόκκινο» η αντιπαράθεση στο Δ.Σ. του Δήμου Λεβαδέων μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσηςΈντονη αντιπαράθεση δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης στο Δήμο Λεβαδέων με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον κανονισμό άρδευσης.
Η μειοψηφία κατήγγειλε παραποίηση της απόφασης με την Λαϊκή Συσπείρωση του Νώντα Κοτσικώνα ωστόσο να παραμένει στην συνεδρίαση του οργάνου σε αντίθεση με τις παρατάξεις του Άρη Ρούσσαρη και του Γιώργου Ζιώγα που αποχώρησαν γεγονός το οποίο η Δήμαρχος Γιώτα Πούλου χαρακτήρισε ως επικοινωνιακή τακτική ενώ δεν παρέλειψε να δώσει έμφαση στην «τρύπα» του 1 εκ. ευρώ από την μη καταβολή αρδευτών τελών υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει επιτέλους να μπει σειρά».
Πιο συγκεκριμένα το Δ.Σ. σε προηγούμενη συνεδρίασή του είχε ψηφήσει για την εισήγηση της δημοτική αρχής για τον κανονισμό άρδευσης με 20 ψήφους υπέρ και 22 κατά, με την συμμετοχή και των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων.
Οι διοικητικές υπηρεσίες όμως θεώρησαν πως υπερψηφίστηκε η πρόταση με την αιτιολογία ότι η ψήφος των προέδρων για κανονιστικές διατάξεις έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όχι αποφασιστικό.
Να σημειωθεί δε ότι για την ορθότητα της απόφασης θα αποφανθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που έχει την αρμοδιότητα ελέγχου των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων.
Αντίθετα με τις υπηρεσίες του Δήμου η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου υποστηρίζει ότι η ψήφος των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων είναι αποφασιστικού χαρακτήρα και καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για παραποίησης απόφασης δηλώνοντας αποφασισμένη να ακολουθήσει τη νομική οδό.

«Είναι απαράδεκτο, είναι υπέρβαση, κατάχρηση εξουσίας, είναι παράβαση καθήκοντος όταν με ψήφους 22 κατά και 20 υπέρ δεν εγκρίθηκε αυτός ο κανονισμός η δημοτική αρχή να αλλάζει την απόφαση όταν μάλιστα εμείς απλώσαμε χέρι πολιτικής συναίνεσης θέλοντας να βρούμε τη χρυσή τομή για τα συμφέροντα του Δήμου», είπε ο Α. Ρούσσαρης και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να έχουν προσκληθεί οι Πρόεδροι των Τοπικών κοινοτήτων να έχουν ψηφίσει, να έχει απαντηθεί θετικά το ερώτημα αν έχουν δικαίωμα ψήφου είναι και μετά να έχουμε ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Καταγγέλλουμε το γεγονός και αποχωρούμε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Δυμβουλίου».
Ο Γ. Ζιώγας στον τοποθέτησή του επεσήμανε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή: «Πρέπει να υπάρχει σεβασμός της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Διαμαρτυρόμαστε για ότι συμβαίνει και αποχωρούμε. Δεν μπορείτε να αλλάζετε τις αποφάσεις.  Για μία ακόμα φορά προσπαθείτε με πλάγιο τρόπο να περάσετε αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου που δεν έχουν ψηφιστεί. Πρέπει να σεβαστείτε την απόφαση του και την λειτουργία του Οργάνου».
Ο  Ν. Κοτσικώνας τόνισε σχετικά: «Τίθεται πράγματι ζήτημα ηθικής τάξης. Υπάρχει μία αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως προς την εισήγηση της δημοτικής αρχής για τον κανονισμό άρδευσης η οποία εμφανίζεται κατά αυτό τον τρόπο. Συμφωνώ με όσα είπε ο κ. Ρούσσαρης εμείς όμως δεν θα αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ωστόσο θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ανδρέας Διαμαντόπουλος και η δήμαρχος Γιώτα Πούλου τόνισαν ότι η απόφαση βασίστηκε στην ερμηνεία των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου που είναι ότι στις κανονιστικές αποφάσεις η ψήφος των Προέδρων δεν είναι αποφασιστικού χαρακτήρα οπότε με το με  20 υπέρ και 22 κατά που καταγράφηκε στην ψηφοφορία με την συμμετοχή τους  εγκρίνεται κατά πλειοψηφία ο προτεινόμενος κανονισμός, μια απόφαση που όπως ούτως ή άλλως όπως τονίστηκε θα κριθεί για τη νομιμότητα της από την αποκεντρωμένη διοίκηση.
«Η άποψη των διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου είναι ότι η ψήφος των προέδρων σε κανονιστικές αποφάσεις είναι γνωμοδοτική. Σε κάθε περίπτωση όμως όπως είναι γνωστό οι αποφάσεις ελέγχονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κατά συνέπεια εκεί θα κριθεί και η συγκεκριμένη», είπε η κ. Πούλου και πρόσθεσε ότι η ουσία του ζητήματος δεν είναι η ψηφοφορία αλλά η εφαρμογή κανονισμού κάτι για το οποίο υπάρχει από ορισμένους αντίδραση δεδομένης της κατάστασης ότι κάποιοι δεν πληρώνουν σε βάρος φυσικά των άλλων.
«Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη ώστε κανείς να μην μπορεί να ξεφύγει ή να κρύβεται ώστε να ανταποκριθούν όλοι στις υποχρεώσεις τους διότι είναι γεγονός ότι υπάρχει τρύπα στον προϋπολογισμό της τάξης του ενός 1 εκατομμυρίου ευρώ. Κάποιοι δεν πληρώνουν, δεν μπορούμε να διαιωνίζουμε αυτή την κατάσταση διότι όπως όλοι γνωρίζετε υπάρχει παράβαση και καταλογισμός».
Τέλος με αφορμή την αποχώρηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Α. Ρούσσαρη και του Γ. Ζιώγα η Δήμαρχος Γ. Πούλου έκανε λόγο για σκηνικό επικοινωνίας και κατέληξε: «Αυτή λοιπόν η απόφαση που έτσι υποδείχθηκε από τις υπηρεσίες μας θα ελεγχθεί για τη νομιμότητα της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Προς τι όλο αυτό το σκηνικό, γιατί θέλετε έτσι και αλλιώς να αποχωρήστε, για να φανεί μία σύσσωμη αντιπολιτευτική διάθεση απέναντι μας».
Τέλος σύμφωνα με κοινό έγγραφο των παρατάξεων της μειοψηφίας που δημοσιεύθηκε σε «μαϊμού» λογαριασμό στο fb η αντιπολίτευση κατέθεσε προσφυγή ωστόσο εκείνο που προκαλεί εντύπωση αλλά και πολλά ερωτηματικά είναι πως ο συγκεκριμένος λογαριασμός του οποίου ο ρόλος χρίζει διερεύνησης μέσω του «κουκουλοφόρου» διαχειριστή του κατηγορεί και συκοφαντεί κατά καιρούς επιχειρήσεις και επιχειρηματίες γεγονός που διαταράσσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Γ. ΜΠΑΡ.