...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

28.4.17

Δύο παρεμβάσεις για το ΕΣΠΑ και την ΑΕΠΙ πραγματοποίησαν τα Επιμελητήρια της χώραςTην αύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος ΕΣΠΑ «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» όπως έκανε γνωστό το Επιμελήτριο Βοιωτίας και ο Πρόεδρός του Παναγιώτης Αγνιάδης, ζήτησε με επιστολή του προς τον υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου και τον αρμόδιο αν. υπ.  κ. Αλ. Χαρίτση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων  και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Ο κ. Μίχαλος, επεσήμανε ότι σε αρκετά προγράμματα για την ενίσχυση των ΜμΕ από το ΕΣΠΑ έχουν απορριφθεί σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει απογοήτευση στις τάξεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ενώ αν χαθεί η ελπίδα υπαγωγής σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομία θα υποστεί άλλο ένα βαρύτατο πλήγμα.
«Θεωρούμε πως, παράλληλα με την προκήρυξη του νέου κύκλου υποβολής προτάσεων στα ανωτέρω προγράμματα που σχεδιάζει το Υπουργείο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν πρόταση στον Ά κύκλο και πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των προγραμμάτων θα μπορέσουν να ενταχθούν και να λάβουν την αναλογούσα επιχορήγηση. Σε διαφορετική περίπτωση ένας νέος κύκλος προγραμμάτων δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκρισμα καθώς θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που θα είναι ήδη απογοητευμένοι από την απόρριψη της προηγούμενης προσπάθειας», σημειώνει μεταξύ άλλων.
Και προσθέτει:
«Θα πρέπει να διασφαλίσει το Υπουργείο πως όσες επιχειρήσεις πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας στα προγράμματα τα οποία ήδη είναι σε εξέλιξη θα μπορέσουν να ενταχθούν, και δε θα απορριφθούν λόγω έλλειψης πόρων. Σε διαφορετική περίπτωση θα κυριαρχήσει η απογοήτευση στις τάξεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και θα χαθεί η ελπίδα υπαγωγής σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ καθώς η πλειονότητα των αιτήσεων θα έχει οδηγηθεί σε απόρριψη λόγω έλλειψης κονδυλίων».
Καταλήγοντας ελπίζει σε αποδοχή των προτάσεων και σε αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων ειδικά για τα προγράμματα το πρόγραμμα της «Αναβάθμισης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας και οι οποίες μπορούν αν ενισχυθούν στο ελάχιστον να αυξήσουν κατά πολύ τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό και να αποτελέσουν ανάχωμα στην ανεργία.

Επιστολή σε Τσίπρα για ΑΕΠΙ
Σε ότι αφορά στο ζήτημα της ΑΕΠΙ με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η ΚΕΕΕ κάνει γνωστό σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος λέγοντας μεταξύ άλλων: «Φτάσαμε στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις τούντρας του σκανδάλου της ΑΕΠΙ ΑΕ και ξαφνικά αντί να εισαχθεί και να ψηφισθεί άμεσα ο νόμος Μπαλτά έστω και καθυστερημένα λύνοντας το γόρδιο δεσμό ψηφίστηκε μια τροπολογία στον νόμο 2121 / 93 ο «εισπρακτικός» επίτροπος λες και το πρόβλημα είναι μόνο οι εισπράξεις των δικαιωμάτων και τίποτα άλλο».
Καταλήγοντας η ΚΕΕΕ τονίζει: «Πάγια θέση της είναι να συμβάλει και να στηρίξει τον πολιτισμό της πατρίδας μας με ανταποδοτικά οφέλη. Η ΚΕΕΕ εκπροσωπώντας 800.000 και πλέον μέλη δεσμεύεται εφόσον ψηφιστεί ο αρχικός νόμος Μπαλτά να συνδράμει με κάθε τρόπο προς όφελος και των δύο πλευρών προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό στην πατρίδα μας να ζουν με αξιοπρέπεια και να ηρεμήσει ο ταραγμένος εδώ και πολλά χρόνια χώρος των πνευματικών δικαιωμάτων προς όφελος του πολιτισμού της χώρας μας».