...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

28.4.17

Συνέδριο ΤΟΜΔΔΑ «Για περισσότερη και καλύτερη Αυτοδιοίκηση» με παρεμβάσεις Κ. Μπακογιάννη και Γ. Τσιάμη

Με περισσότερη και καλύτερη Αυτοδιοίκηση  μπορούμε να βγούμε από την κρίση, είπε ο Κ. Μπακογιάννης
Στα αποτελέσματα των έργων Τ.Π.Ε στους Δήμους, αναφέρθηκε ο Γ. Τσιάμης

Στο βασικό  συμπέρασμα οτι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμους και Περιφέρειες), που βρίσκεται πλησιέστερα στον πολίτη και υπόκειται σε έλεγχο από αυτόν, πρέπει να μεταφερθούν περισσότερες αρμοδιότητες και περισσότεροι πόροι κατέληξε το 2ο ετήσιο Συνέδριο του Τομέα Μάνατζμεντ Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΤΟΜΔΔΑ) της ΕΕΔΕ, με θέμα «Για περισσότερη και καλύτερη Αυτοδιοίκηση».
Την αναβάθμιση του μάνατζμεντ των Δήμων χαρακτήρισε ως  αδήριτη ανάγκη της εποχής μας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα συλλογικά της όργανα μπορούν να συμβάλουν θετικά, μέσω του διαλόγου στην περιφερειακή και την τοπική ανάπτυξη και στη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Ο συγκεντρωτισμός «βλάπτει πολύ σοβαρά την ευημερία του κράτους», επισήμανε ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας για την Πολυπεπίπεδη Διακυβέρνηση, και τόνισε την αναγκαιότητα διακριτών επιπέδων ευθυνών και αξιολόγησης των δομών, που προϋποθέτει την ξεκάθαρη περιγραφή των αρμοδιοτήτων τους.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταφοράς στην αρμοδιότητα των Δήμων της διαχείρισης βασικών θεμάτων που σήμερα ανήκουν σε Υπουργεία ή στην Περιφέρεια, όπως οι κεντρικές οδικές αρτηρίες που διασχίζουν τις μεγάλες πόλεις.
Η περισσότερη και καλύτερη Αυτοδιοίκηση  είναι η ουσία και ο τρόπος να βγούμε από την κρίση, είπε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης. Πρέπει, συνέχισε, να επιτρέψουμε στην Αυτοδιοίκηση να κάνει τη δουλειά της. Παιδεία, Υγεία, Τουρισμός και πολλοί άλλοι είναι οι τομείς στους οποίους η Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι μπορεί όχι μόνο να δώσει λύσεις χωρίς γραφειοκρατία, αλλά και να δημιουργήσει. Το κεντρικό κράτος δεν γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες. Χρειάζονται άμεσα αποφάσεις για περισσότερες και ουσιαστικές αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση. Στη Στερεά Ελλάδα αποδείξαμε ότι οι πρωτοβουλίες μας, που μέχρι σήμερα είναι στα όρια των αρμοδιοτήτων μας, άλλαξαν ριζικά συνθήκες που αποτελούν χρόνιο πρόβλημα για όλους τους τομείς.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ, Γιάννης Τσιάμης (Δημοτικός Σύμβουλος Ορχομενού), αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των έργων Τ.Π.Ε στους Δήμους, καθώς και στην κατηγοριοποίησή τους στον τομέα αυτό, με βάση την ικανότητα τους: 325 συνολικά Δήμοι εκ των οποίων οι 30 είναι σε πολύ καλό επίπεδο, οι 60 σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ 160 χρήζουν άμεσης υποστήριξης. Οι υπόλοιποι 75 είναι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι.
Επίσης ο κ. Τσιάμης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τεχνολογική υποδομή της  ΚΕΔΕ για τους Δήμους, την Κεντρική λειτουργία ασφαλούς υποδομής φιλοξενίας εφαρμογών και υπηρεσιών την πρόσβαση και χρήση Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Οικονομικών έχοντας διασύνδεση με Φορείς και Υπουργεία για άντληση δεδομένων, την χρήση πλατφόρμας e –learning , και την συγκρότηση οριζόντιου δικτύου ΤΠΕ των ΟΤΑ (485 στελέχη από 270 Δήμους).
Τέλος, μίλησε για τον επιταχυντή του κέντρου καινοτομίας της Αυτοδιοίκησης και για το  CITY CHALLENGE – crowdhackathon, smartcity, που είναι ο πρώτος πανελλήνιος  τριήμερος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Καινοτόμων Εφαρμογών και Υπηρεσιών στον οποίο θα αναπτυχθούν πιλοτικές υπηρεσίες και εφαρμογές που λύνουν προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποστηρίζουν την τοπική και εθνική ανάπτυξη μέσω των νέων τεχνολογιών.
Ο καθ. Ιωάννης Χαραλαμπίδης, Υπεύθυνος του Κέντρου Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τόνισε τους πέντε στόχους που απαιτούνται για καλύτερη διακυβέρνηση: Κράτος χωρίς χαρτί, κράτος που παρέχει τις υπηρεσίες του εκ των προτέρων, κράτος που μπορείς να εμπιστευτείς, κράτος που μπορεί να αλλάζει, κράτος που σε έλκει να συνεργαστείς ενώ ο Γιώργος Καραμανώλης, CTO της Crowdpolicy μίλησε για έξυπνες πόλεις και σύγχρονες συμμετοχικές ψηφιακές υπηρεσίες, αναφερόμενους στους ακόλουθους άξονες παρεμβάσεων: Εξωστρέφεια – Παρουσίαση του έργου και των υπηρεσιών του Φορέα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Καινοτομία και διαβούλευση με τη συμμετοχή των πολιτών. Καταγραφή αιτημάτων από ένα σημείο. Καινοτομία στη Διακυβέρνηση και στη Διοίκηση. Υποδομές Ασύρματης Πρόσβασης – Κοινωνικό (Δια)δίκτυο. Άντληση πόρων – Κινητοποίηση των πολιτών και του Απόδημου Ελληνισμού. Περιβάλλον. Τουρισμός. Ενδυνάμωση Οικονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών.
Ο ΤΟΜΔΔΑ θεωρεί ως βασική του αποστολή την ανάδειξη των προβλημάτων της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με στόχο να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή τους και στην ανάδειξη καλών πρακτικών τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, επισήμανε ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΟΜΔΔΑ, Χαράλαμπος Ντόλκας, κατά το χαιρετισμό του στην έναρξη. Ενώ κατά το κλείσιμο του συνεδρίου, διαπίστωσε ότι, όπως συμπεραίνεται από τις τοποθετήσεις και συζητήσεις, απαιτείται μια μείζων αναδιοργάνωση τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και στη Δημόσια Διοίκηση στο σύνολό της. Το συνέδριο, στο οποίο παρέστησαν πολλοί αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, στελέχη του Δημοσίου, σύμβουλοι, δημοσιογράφοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.