...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

28.4.17

Η Λιβαδειά είναι ο πρώτος δήμος με Κέντρο Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων STEM και Ρομποτικής υπό την αιγίδα ΠανεπιστημίωνΟι Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευσης ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας στη Λιβαδειάς ο Δήμος Λεβαδέων και το Πρόγραμμα ΕΠΠΑΙΚ – ΠΕΣΥΠ της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. με την συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.
Στην ημερίδα σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρουσιάστηκαν εισηγήσεις σχετικά με την εκπαιδευτική φιλοσοφία STEM, τα ψηφιακά διδακτικά σενάρια (πλατφόρμα ΑΙΣΩΠΟΣ) και την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο κέντρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων STEM και Ρομποτικής με ανοιχτό υλικό (open hardware) και λογισμικό (open software).
Η Λιβαδειά θα είναι ο πρώτος Δήμος με κέντρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων STEM και Ρομποτικής υπό την αιγίδα πανεπιστημίου.
«Η ΑΣΠΑΙΤΕ με τα τμήματα που δημιουργήσαμε στη Λιβαδειά κάνουν άνοιγμα στην κοινωνία. Αυτό άλλωστε είναι ένας από τους στόχους μας. Οι 155 σπουδαστές δεν περιορίζονται μόνο στις αίθουσες, στη δική τους εκπαίδευση, αλλά επιχειρούν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία με έναν τρόπο που είναι νέος και σύγχρονος», είπε η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου και πρόσθεσε: «Πρόκειται για τις νέες τεχνολογίες, το εργαστήρι STEM και Ρομποτικής που θα φιλοξενηθεί στο κτίριο που στέγαζε το Πανεπιστήμιο όπου κάθε 15 μέρες θα υποδεχόμαστε τους μαθητές που θα συμμετέχουν».
Παράλληλα επεσήμανε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τα σχολεία και της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ευχαρίστησε τον Διευθυντή του Παραρτήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ στη Λιβαδειά Κώστα Καλοβρέκτη, όλους τους καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας που στηρίζουν και συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια όπου βρίσκεται  το μέλλον της τεχνολογίας, της ανάπτυξης και της γνώσης.

«Η φιλοσοφία STEM αποτελεί μια επιστημονική προσέγγιση σε τέσσερα επίπεδα μέσα από τα οποία οι μαθητές μπορούν και μαθαίνουν στον βέλτιστο βαθμό», σημείωσε ο κ. Καλοβρέκτης ενώ ο καθηγητής Θεόδωρος Κακαρούντας σημείωσε: Είναι κάτι ιδιαίτερα πρωτοποριακό ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις και φροντίζει έτσι ώστε να αναπτύξουν οι νέοι άνθρωποι τις δεξιότητες και τις ικανότητες που έχουν προκειμένου να ανακαλύψουν τη δημιουργικότητά τους, να εφεύρουν και να γεμίσουν με εφόδια τα οποία θα τους δώσουν τη ζωή που ονειρεύονται».
Παράλληλα  κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και η ιστοσελίδα του Εργαστηριακού Κέντρου STEM και Ρομποτικής του Δήμου Λεβαδέων η οποία θα δεχθεί το σύνολο των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα.
«Οι μαθητές που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων. Παρουσιάσαμε και την ιστοσελίδα του προγράμματος που θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Δήμου Λεβαδέων ώστε μέσα από αυτή οι μαθητές που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν την δήλωση συμμετοχής. Τα εργαστηριακά αυτά μαθήματα θα διεξάγονται σε χώρο του πρώην Πανεπιστημίου, θα είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά και θα γίνονται Σάββατο και Κυριακή», επεσήμανε ο κ. Καλοβρέκτης και συμπλήρωσε: «Όλοι οι καθηγητές εργάζονται εθελοντικά και η λειτουργία του Κέντρου αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός καθώς είναι το πρώτο κέντρο STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σε Δήμο κάτω από την ομπρέλα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της ΑΣΠΑΙΤΕ».
Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα STEM και Ρομποτικής που υλοποιείται στον Δήμο Λεβαδέων στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων με ανοιχτό υλικό (open hardware) και ανοιχτό λογισμικό (open software).
Οι μαθητές που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων.
Τα εργαστηριακά αυτά μαθήματα όπως σημείωσε η Δήμαρχος Γιώτα Πούλου θα διεξάγονται σε χώρο του πρώην Πανεπιστημίου και θα είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά ενώ τα μαθήματα θα γίνονται Σάββατο και Κυριακή
Όλοι οι καθηγητές εργάζονται εθελοντικά ενώ πρόκειται για το πρώτο Κέντρο STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σε Δήμο κάτω από την «ομπρέλα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της ΑΣΠΑΙΤΕ, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Δρ. Κωνσταντίνος Καλοβρέκτης Διευθυντής ΕΠΠΑΙΚ / ΠΕΣΥΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ στη Λιβαδειά.
Τώρα λοιπόν οι μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου μπορούν να δηλώσουν τη δωρεάν συμμετοχή τους. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά στη σελίδα του Δήμου Λεβαδέων www.livadia.gr επιλέγοντας την εικόνα του συγκεκριμένου έργου.