Νέα επένδυση με εκατοντάδες θέσεις εργασίας στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας στις προθέσεις του ομίλου Μυτιληναίος


Αρκετές ήταν οι ειδήσεις που βγήκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέλευση του ομίλου Μυτιληναίος, κατά την οποία εγκρίθηκε ο εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου με κυριότερη και σημαντικότερη για την τοπική οικονομία αλλά και την οικονομία της χώρας εκείνη που αφορά στο project για δημιουργία νέου εργοστασίου αλουμίνας στην περιοχή των Άσπρων Σπιτιών του Δήμου Διστόμου- Αράχωβας – Αντίκυρας.
Συγκεκριμένα, στις προθέσεις του Ομίλου είναι να προχωρήσει στη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κατασκευάζοντας δεύτερη μονάδα αλουμίνας δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων.  Με τη νέα επένδυση η συνολική δυναμικότητα παραγωγής αλουμίνας θα ανέλθει στο 1,8 εκατ. τόνους ενώ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 νέες θέσεις εργασίας, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 400 εκατ. δολάρια.
Επίσης, ο όμιλος προχωρά στην αναβάθμιση της μονάδας του αλουμινίου αυξάνοντας την δυναμικότητα από 190.000 σε 250.000 τόνους, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 100 εκατ. δολάρια και με τη νέα αυτή επένδυση το Αλουμίνιον της Ελλάδος θα φτάσει σε κύκλο εργασιών της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
Ακόμα έγινε γνωστό ότι ο όμιλος προχωρά στην έκδοση ομολογιακού δανείου που είναι το μεγαλύτερο που έχει εκδοθεί από ελληνική εταιρεία και με το χαμηλότερο επιτόκιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ύψους 250-300 εκατ. ευρώ ενώ περίπου στο 3 θα κυμαίνεται το επιτόκιο.
Ο Πρόεδρος του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της συνέλευσης δεσμεύτηκε ότι μετά από μια πενταετία κατά την οποία η έμφαση δόθηκε στην επιβίωση του ομίλου μέσα στη φοβερή κρίση που έπληξε τη χώρα, πλέον η έμφαση θα δοθεί υπέρ των μετόχων.

«Δεν κινδυνέψαμε ποτέ αλλά να ξέρετε ότι δουλέψαμε σκληρά γι΄αυτό» είπε ο κ. Μυτιληναίος που επανέλαβε την πρόβλεψή του για κέρδη EBITDA 300 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη προ φόρων 200 εκατ. ευρώ που «ανεβάζουν την εταιρεία σε άλλη λίγκα, άλλη κατηγορία».
Εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της ενέργειας, ωστόσο σημείωσε (αναφερόμενος σε πιθανή εξαγορά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ) ότι δεν μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένος, αν δεν προκηρυχθούν διαγωνισμοί και γίνουν συγκεκριμένοι οι όροι της πώλησης ενώ για τη ΛΑΡΚΟ, σημείωσε ότι δεν περιλαμβάνεται, πλέον, στις πρώτες προτεραιότητες του ομίλου.
Για την πορεία της χώρας απαντώντας σε μέτοχο ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε ότι είναι ανάγκη να ξεφύγουμε από το μνημόνιο και ότι τα περασμένα χρόνια έγιναν πολλά λάθη αφού δε συνειδητοποιήσαμε έγκαιρα το μέγεθος του προβλήματος και δεν υπήρξε μια εθνική συνεννόηση παρά επικράτησαν κομματικές σκοπιμότητες.
Η δυνατότητες ανάκαμψης της χώρας μετά από την απώλεια του 27% του ΑΕΠ εκτιμά ότι είναι τεράστιες, ωστόσο το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να αρθεί η πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα και επεσήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση φιλική υπέρ της επιχειρηματικότητας.
«Είναι σημαντικό να τελειώνουμε μέχρι τον Ιούνιο με τις εκκρεμότητες και να κλείσει η αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε για το χρέος σε ό,τι μας προσφερθεί. Δεν είναι τόσο σημαντικό όσο θέλουν να μας το παρουσιάζουν. Σημασία έχει αντίληψη της αγοράς για το εάν το χρέος είναι βιώσιμο. Η Ιαπωνία έχει μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.
Συμπλήρωσε δε πως δεν είναι μόνο ο Σόιμπλε με τις συγκεκριμένες αντιλήψεις και γι΄ αυτό προέχει να κλείσει η αξιολόγηση να πάρουμε η χώρα τα χρήματα αλλά και κάτι που θα αφήνει παράθυρο για το μέλλον ενώ αναφέρθηκε και τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της Fairfax, Prem Watsa, σύμφωνα με τις οποίες «η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμό 5 ή ακόμη και 7%».

εφημερίδα ΔΙΑΒΗΜΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου