...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

5.6.17

Στον Ορχομενό ο Αντιπρόεδρος και κλιμάκιο γεωπόνων του ΕΛΓΑ για τις ζημίες από την βροχή και το χαλάζιΣτην περιοχή του Ορχομενού βρέθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Θανάσης Ζαννιάς συνοδευόμενος απο κλιμάκιο γεωπόνων της υπηρεσίας, προκειμένου να πιστοποιήσουν και να καταγράψουν το μέγεθος της καταστροφής σε καλλιέργειες, από τις πρόσφατες ισχυρές βροχές και την τελευταία χαλαζόπτωση.
Σύμφωνα με τους πρώτους ανεπίσημους υπολογισμούς τα στρέμματα που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ανέρχονται σε περίπου 8.000.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες για την υποβολή σχετικών δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς.
«Παλεύουμε τόσες μέρες να βγάλουμε τα νερά και ακόμα δεν τα έχουμε καταφέρει, η καταστροφή στα χωράφια μας είναι μεγάλη, δεν μπορούμε να μπούμε μέσα και αν μας προλάβουν και άλλες βροχές τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη», επεσήμαναν οι αγρότες.
«Ήρθαμε να δούμε το πρόβλημα και να σχηματίσουμε μια πρώτη εικόνα για την έκταση της ζημιάς που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Ορχομενού τόσο από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις όσο και από την χαλαζόπτωση. Επίσης άμεσα δρομολογήσουμε τις υπόλοιπες ενέργειες ώστε το επόμενο διάστημα αφού η κατάσταση γίνει σαφέστερη οι παραγωγοί να καταθέσουν τις αιτήσεις για τις ζημίες που έπαθαν οι καλλιέργειες στον Ορχομενό, τον Άγιο Σπυρίδωνα και των Άγιο Δημήτριο», επεσήμανε ο κ. Ζανιάς.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι και νομοθετικά πλέον οι αγρότες που οι καλλιέργειες τους επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα τα λαμβάνουν κανονικά και χωρίς εμπλοκή τη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Στις επιλογές που έχουν οι αγρότες με βάση τις ζημιές που έχουν υποστεί και σε συνεννόηση με τον γεωπόνο τους είναι είτε να μη ξανασπείρουν είτε να προχωρήσουμε σε μερική ή ολική επανασπορά.
Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει την επανασπορά με ποσό ανέρχεται σε 24 € το στρέμμα ενώ θα είναι κοντά στους αγρότες και θα παρακολουθεί και την εξέλιξη της όψιμης καλλιέργειας.