...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

5.6.17

Αναγκαία η κοινή δράση για την προστασία και την ανάπτυξη του Κορινθιακού ΚόλπουΜόνο με την κοινή δράση των Δήμων θα προστατευθεί και θα αναπτυχθεί ο Κορινθιακός ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ) προς κάθε κατεύθυνση με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ τα μέλη του στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων.
Η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας και της διαβούλευσης διαβούλευση, που εγκαινίασε ο ΣΠΟΑΚ «Ο ΑΡΙΩΝ» και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ).
Στην συνέντευξη συμμετείχαν η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου, ο Αντιδήμαρχος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων Σωτήρης Πέρρας, ο Πρόεδρος του ΣΠΟΑΚ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θηβαίων Σταμάτης Χαλβατζής και ο Πρόεδρος της ΟΕΑ δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος.
Η Δήμαρχος Λεβαδέων καλωσόρισε τους παριστάμενους, συνεχάρη τον κ. Χαλβατζή για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου του ΣΠΟΑΚ και του ευχήθηκε μια θετική και δημιουργική θητεία, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι υπό την προεδρεία του θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα για όλους τους Δήμους που συμμετέχουν στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού «Ο Αρίων».

Η Γ. Πούλου υπογράμμισε επίσης ότι η εκστρατεία ενημέρωσης για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας ξεκίνησε από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έτσι ώστε τα παιδιά να ενημερωθούν για τα προβλήματα που προκαλεί η αλόγιστη χρήση τους.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Θηβαίων ευχαρίστησε για την φιλοξενία τη Δήμαρχο Λεβαδέων συνεχάρη τον νέο πρόεδρο του ΣΠΟΑΚ και αναφέρθηκε και ο ίδιος στην αναγκαιότητα ενημέρωσης των παιδιών, καθώς η αλόγιστη χρήση πλαστικών σακουλών προκαλεί πλήθος περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΠΟΑΚ αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες που καταβάλλουν επί σειρά ετών με τη Δήμαρχο Λεβαδέων για τον Κορινθιακό και τόνισε ότι μόνο με κοινή δράση και των 13 Δήμων που βρέχονται από τον Κορινθιακό Κόλπο μπορούν να βρεθούν λύσεις και επεσήμανε πως η όποια πρωτοβουλία του ΣΠΟΑΚ λαμβάνεται σε συνεργασία με τους Δήμους.  Ο Σ. Χαλβατζής σημείωσε ακόμα ότι βασικός στόχος του Συνδέσμου είναι να ενημερωθούν οι πολίτες και των 13 Δήμων που είναι μέλη του, καθώς και του Δήμου Δελφών που συνεργάζεται με τον ΣΠΟΑΚ, για την ύπαρξη και το πλαίσιο δράσης του Συνδέσμου.
Αναφερόμενος ειδικά στην χρήση της πλαστικής σακούλας σημείωσε ότι ο ΣΠΟΑΚ θα προχωρήσει στην ανάπτυξη δράσεων όχι μόνο για τη μείωση της χρήσης της, αλλά για την οριστική κατάργησή της, από όλους τους Δήμους μέλη του.
Όπως έκανε γνωστό η εκστρατεία αυτή του ΣΠΟΑΚ έχει χρονικό ορίζοντα 1,5 χρόνο ενώ προετοιμάζονται ακόμη 6 εκδηλώσεις ενημέρωσης, όπως η αυτή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Θήβα και 2 εκπαιδευτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να μεταλαμπαδεύσουν τον στόχο του ΣΠΟΑΚ στους μαθητές των σχολείων.
Όπως ανακοίνωσε ο Σ. Χαλβατζής σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα προβλέπει την ένταξη οικοτόπων στο δίκτυο Natura, όπου θα ενταχθεί και ο Κορινθιακός Κόλπος κάτι που σημαίνει καλύτερο έλεγχο, παροχή κονδυλίων και πιστή εφαρμογή των αποτελεσμάτων περιβαλλοντικών ερευνών που θα προστατεύουν τον Κορινθιακό κόλπο.
Καταλήγοντας ο κ. Χαλβατζής σημείωσε ότι ο Κορινθιακός είναι η θάλασσα που δεν χωρίζει τους Δήμους της Πελοποννήσου από αυτούς της Στερεάς Ελλάδας, αλλά μια θάλασσα που ενώνει και υπογράμμισε την αναγκαιότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ του βόρειου και νότιου κορινθιακού.
Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων κ. Πέρρας αναφέρθηκε στις προηγούμενες δράσεις του ΣΠΟΑΚ όπως ο αγώνας για την μείωση των αιτιών εναπόθεσης κόκκινης λάσπης στον Κορινθιακό και παράλληλα τόνισε και αυτός με τη σειρά του ότι η θέση του Δ.Σ. του ΣΠΟΑΚ είναι η άμεση κατάργηση της πλαστικής σακούλας.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΟΕΑ δρ. Κυρκίτσος ανέφερε ότι η εκστρατεία αυτή αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια των Δήμων του Κορινθιακού για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, και υπογράμμισε ότι η ύπαρξη πλαστικών σακουλών ή υπολειμμάτων από τις βιοδιασπόμενες πλαστικές σακούλες προκαλούν το  θάνατο πολλών θαλάσσιων ειδών, ρυπαίνουν τις ακτές και δημιουργούν προβλήματα στη ναυσιπλοΐα.  Αναφέρθηκε στην ΚΥΑ που υπογράφηκε πρόσφατα με την οποία υιοθετούνται οι επιταγές της ευρωπαϊκής οδηγίας, που προβλέπουν καταβολή αντιτίμου για τις πλαστικές σακούλες από το 2018, ενώ τα χρήματα αυτά θα έχουν ανταποδοτικό όφελος για τους Δήμους.