Απορρίφθηκε η προσφυγή της αντιπολίτευσης του Δ. Σ. του Δήμου Λεβαδέων για τον κανονισμό άρδευσηςΩς αβάσιμη απορρίφθηκε η προσφυγή της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων που αφορούσε στην απόφαση για τον κανονισμό άρδευσης καθώς όπως τονίζει η Αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα η ψήφος των προέδρων των τοπικών συμβουλίων.
Να θυμίσουμε ότι η αντιπολίτευση όταν συζητήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο υποστήριξε ότι οι πρόεδροι των συμβουλίων των Τ.Κ. έχουν ψήφο με αποφασιστικό χαρακτήρα διαμορφώνοντας πλειοψηφία που καταψηφίζει την εισήγηση της δημοτικής αρχής, ενώ η δημοτική αρχή υποστήριξε ότι πρόκειται για κανονιστική απόφαση του Δήμου και όχι για απόφαση που αφορά μεμονωμένα στις Τ.Κ. και κατά συνέπεια δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα η ψήφος των τοπικών προέδρων.
«Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας έχει δικαίωμα ψήφου μόνο για τα ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινότητα την οποία εκπροσωπεί», σημειώνει η σχετική απόφαση.
Και σε άλλο σημείο συνεχίζει: «Η έγκριση του κανονισμού άρδευσης του Δήμου ως κανονιστική απόφαση έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία αφού σε σύνολο 33 δημοτικών συμβούλων (οι 32 ήταν παρόντες) κατά του κανονισμού ψήφισαν 13 δημοτικοί σύμβουλοι και υπέρ του κανονισμού ψήφισαν 19 δημοτικοί σύμβουλοι».
Προσθέτει μεταξύ άλλων στην συνέχεια: «Πρόκειται για κανονιστική απόφαση που αφορά ολόκληρο το δήμο και λαμβάνεται αποκλειστικά από το δημοτικό συμβούλιο το οποίο αποτελεί το κυρίαρχο όργανο του Δήμου. Η ψήφιση του εν λόγω κανονισμού από τους συμμετέχοντες προέδρους ή εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων αλλοιώνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως προς την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας και αποδυναμώνει το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου».
Εξάλλου όπως προκύπτει από την πάγια νομολογία του ΣτΕ οι πρόεδροι έχουν αποφασιστική ψήφο σε θέματα που αφορούν μόνο στην Τ.Κ. τους ενώ και από τις προαναφερθείσες διατάξεις σύμφωνα πάντα με την απόφαση «οι πρόεδροι ή οι εκπρόσωποι μιας ή περισσότερων τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων προσκαλούνται και συμμετέχουν στη συνεδρίαση με δικαίωμα ψήφου όταν στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης του ΔΣ περιλαμβάνονται ειδικά θέματα που αφορούν τις αντίστοιχες δημοτικές ενότητες».
Τέλος κατά της συγκεκριμένης απόφασης μπορεί να κατατεθεί προσφυγή.

«Η απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν δικαίωσε την προσφυγή των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απάντηση είναι ότι οι Πρόεδροι έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα στην ψήφο τους η οποία δεν προσμετράτε και δεν μπορούν έτσι να διαμορφώνουν την κεντρική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», σημείωσε η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στην αντιπολίτευσης διότι όπως είπε δεν συμμετέχει αν και έχει κληθεί στην διαπαραταξιακή επιτροπή για το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Για το θέμα αυτό σε μία μόνο μία συνεδρίαση ήρθε ο κ. Ζιώγας και έκτοτε δεν συμμετέχει κανένας στην διαπαραταξιακή για τα αρδευτικά προκειμένου να γίνει η εισήγηση στο Δημοτικό Συμβουλίου. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και η υπηρεσία προχωρούν στη σύνταξη του σχετικού κειμένου. Οι παρατάξεις φαίνεται ότι είναι μόνο για την κριτική αλλά εκεί που πρέπει να συζητήσουμε όλοι μαζί και ας διαφωνήσουμε απουσιάζει», είπε η κ. Πούλου.

εφημερίδα ΔΙΑΒΗΜΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου