...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

11.6.18

Το Δίστομο τίμησε τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας της 10ης Ιουνίου του 1944


Πριν από 74 χρόνια, στις 10 Ιουνίου 1944 στο Δίστομο η ναζιστική θηριωδία στοίχισε 218 ανθρώπινες ζωές. Κανείς όμως δεν ξέχασε, κανείς δεν έχει δικαίωμα να ξεχάσει τί έγινε στο ολοκαύτωμα του Διστόμου ενώ τα θύματα του Διστόμου και οι οικογένειές τους ακόμα μέχρι σήμερα ζητούν δικαίωση.
Ήταν πρωί της 10ης Ιουνίου 1944 όταν η γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς το Στείρι. Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή των γερμανικών δυνάμεων.

Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες.
Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν. Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη.
Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή μέσω του BBC στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους του Διστόμου, επειδή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές.
Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου μπόρεσε να ανακαλύψει τον υπεύθυνο της Σφαγής, Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε καταφύγει στο Παρίσι και είχε συλληφθεί. Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στις ελληνικές, οι οποίες τον προφυλάκισαν.
Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.
Κάθε χρόνο ο Δήμος οργανώνει πολυήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ωστόσο στο Δίστομο υπάρχει και λειτουργεί το Μουσείο Θυμάτων του Ναζισμού, που θυμίζει τα γεγονότα κάθε μέρα σε όλους τους επισκέπτες της Μαρτυρικής κωμόπολης .
Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και μνημόσυνο. Ακολούθησε πομπή προς το μαυσωλείο, επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και η τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.
Κύριος ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας Γιάννης Γεωργακός που αναφέρθηκε στο ιστορικό της σφαγής τονίζοντας παράλληλα ότι το γεγονός αυτό δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση ενώ υπογράμμισε την ανάγκη δικαίωσης των θυμάτων και των συγγενών τους.
Τον Πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε ο Θεόδωρος Δρίτσας, την κυβέρνηση ο Υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βουλευτής Βοιωτίας Νίκος Θηβαίος, τη Ν.Δ. ο Βουλευτής Ανδρέας Κουτσούμπας, παραβρέθηκαν επίσης ο Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, από το Κίνημα Αλλαγής ο Παύλος Χριστίδης, τους ΑΝΕΛ ο Γιώργος Χρυσικός, η Έρη Κεχαγιά από την Ένωση Κεντρώων, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Λεβαδέων Γιάννης Δημητρόπουλος, ο πρώην Βουλευτής Γιάννης Σταθάς εκπροσωπώντας το Ε.Κ., η πρώην Υπουργός Κατερίνα Μπατζελή και από την ΛΑΕ ο πρώην Υπουργός Δημήτρης Στρατούλης.