...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

11.6.18

Εξαρθρώθηκε σπείρα “κυνηγών” χαλκού με απίστευτη δράση σε Βοιωτία και Φθιώτιδα


Μία ακόμη σημαντική επιτυχία είχε η Ελληνική Αστυνομία και πιο συγκεκριμένα η Αστυτνομική Διεύθυνση Βοιωτίας και το Τμήμα Ασφάλειας Λιβαδειάς στο πεδίο της αντιμετώπισης της οργανωμένης, συστηματικής και εξακολουθητικής δράσης εγκληματικών ομάδων, τα μέλη των οποίων ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών και φθορών μετασχηματιστών του δικτύου της Δ.Ε.Η., σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κυρίως σε Βοιωτία και Φθιώτιδα.
Τα στοιχεία της υπόθεσης παρουσιαστήκαν σε συνέντευξη Τύπου στη Λιβαδειά από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων και Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, Σταύρο Κουτουλογένης παρουσία του Α.Δ. Στερεάς Μιλτιάδη Πουρσανίδη, του Α.Δ. Βοιωτίας Μιχάλη Τσάτση, του Δ/ντη του Τ.Α. Λιβαδειάς Γιώργου Νικολόπουλου, του Διευθυντή Διαχείρισης Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Βασίλειου Αβαρκιώτης και του Διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ περιοχής Λιβαδειάς, Δημήτρη Τζίμητρα.

Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκες η καταπολέμηση αυτής της μορφής εγκληματικότητας, η οποία πλήττει όχι μόνο την κοινωφελή λειτουργία του ανωτέρω Οργανισμού, αλλά και την καθημερινότητα γεωργών και καλλιεργητών, αποτελεί διαρκή προτεραιότητα των αστυνομικών Υπηρεσιών και είναι αποτέλεσμα εφαρμογής ειδικού σχεδιασμού και στοχευμένων επιχειρησιακών δράσεων.
Η εξάρθρωση της σπείρας ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας, του ΤΑ Λιβαδειάς κατά τη διάρκεια της οποίας διακριβώθηκε πλήρως η δράση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει, τα τελευταία δύο χρόνια, 558 κλοπές και φθορές μετασχηματιστών του δικτύου της Δ.Ε.Η., σε περιοχές της Βοιωτίας και της Λοκρίδας Φθιώτιδας.
Στο πλαίσιο αυτό συνελήφθη (05-06-2018) σε περιοχή της Αττικής, δυνάμει σχετικού Εντάλματος σύλληψης της κας Ανακρίτριας Πρωτοδικών Λιβαδειάς, 36χρονος ημεδαπός, ενώ προέκυψαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας 4 ακόμη αλλοδαπών μελών της σπείρας, ηλικίας 23, 36, 27 και 25 ετών αντίστοιχα.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο 23χρονος και ο 25χρονος (για τους οποίους εκδόθηκαν επίσης σχετικά Εντάλματα σύλληψης), είναι ήδη έγκλειστοι σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας, για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και φθορών, αλλά και παρακώλυση της λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων.
Για την αποδόμηση της εγκληματικής αυτής ομάδας και το τερματισμό της δράσης των μελών που την συνθέτουν, αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν με μεθοδικότητα όλα τα στοιχεία και τα ερευνητικά δεδομένα που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να διακριβωθεί πλήρως ο τρόπος δράσης της, καθώς επίσης η σύνθεση, η δομή και η εσωτερική διάρθρωση των μελών της.
Προηγήθηκε, από τις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, συστηματική χαρτογράφηση και ανάλυση όλων των περιοχών (κυρίως αγροτικών), στις οποίες είχαν σημειωθεί κρούσματα κλοπών και φθορών μετασχηματιστών.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, οι πέντε δράστες, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, είχαν ενταχθεί, τουλάχιστον από το Μάιο του 2016 έως και το Φεβρουάριο του 2018, σε δομημένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική και εξακολουθητική διάπραξη κλοπών μετασχηματιστών του δικτύου της Δ.Ε.Η..
Αναλυτικότερα, τα μέλη της σπείρας, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, μετέβαιναν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα από περιοχές της Δυτικής Αττικής, που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια, σε αγροτικές περιοχές κυρίως της Βοιωτίας, αλλά και της Φθιώτιδας, όπου με εξειδικευμένη μεθοδολογία δράσης και ειδικό εξοπλισμό, προέβαιναν στην κοπή των μετασχηματιστών και στην αφαίρεση των χάλκινων πηνίων από το εσωτερικό τους.
Οι δράστες εντόπιζαν τον μετασχηματιστή, ανέβαιναν στην κολώνα, με ειδικό κοντάρι, 5 μέτρων, απενεργοποιούσαν τις ασφάλειες μέσης τάσης 20.000 volt, που τροφοδοτούσαν τον μετασχηματιστή, ανέβαιναν πάνω στον μετασχηματιστή και ξεβίδωναν τις βίδες από το καπάκι του, καθώς και τις βίδες στήριξής του. Στη συνέχεια έριχναν τον μετασχηματιστή στο έδαφος, με αποτέλεσμα να χυθεί το λάδι που είχε στο εσωτερικό του και τέλος αφαιρούσαν τα χάλκινα πηνία του, τα οποία κατέληγαν σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης περιοχών της Αττικής.
Όπως διαπιστώθηκε, ο 36χρονος αλλοδαπός παρείχε στα υπόλοιπα μέλη της σπείρας (τα οποία είχαν εκτελεστικό ρόλο), οχήματα ιδιοκτησίας του, διευκολύνοντας και υποβοηθώντας τη διάπραξη των προαναφερόμενων κλοπών – φθορών μετασχηματιστών.
Μάλιστα στις 2-12-2017, επί της παλαιάς εθνικής οδού Λιβαδειάς – Λαμίας, είχε εντοπιστεί από τους αστυνομικούς ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο του 36χρονου, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, που σχετίζονται με την εγκληματική δράση της σπείρας.
Επιπλέον, στο πλαίσιο διενέργειας συντονισμένων αστυνομικών δράσεων για την αποτροπή διάπραξης κλοπών μετασχηματιστών, εντοπίστηκαν από περιπολούντες αστυνομικούς δύο ακόμη Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, πρώτες πρωινές ώρες στις 26-05-2018 στην Κωπαΐδα και στις 6-06-2018 στην περιοχή της Καρυάς Βοιωτίας αντίστοιχα, στα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κλεμμένα χάλκινα πηνία μετασχηματιστών και εξετάζεται ο βαθμός εμπλοκής τους με την ανωτέρω σπείρα.
Σύμφωνα τώρα με τα στοιχεία της έρευνας, οι 558 κλοπές – φθορές που σχεδιάστηκαν και διαπράχθηκαν από τους δράστες, αφορούν σε περιοχές της Βοιωτίας (Βασιλικά, Πύργος, Αλίαρτος, Υψηλάντης, Πύργος, Άγιος Δημήτριος, Αλαλκομενές, Ανθοχώρι, Σωληνάρι, Ακόντιο, Άγιος Βλάσης, Άγιος Αθανάσιος, Πέτρα, Μαυρομάτι, Προφήτης Ηλίας, Μαυρονέρι κλπ), καθώς και Φθιώτιδας (Σφάκα, Καλαπόδι, Λευκοχώρι, Μώλος, Έξαρχος, Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Αγία Παρασκευή, Παναγίτσα, κλπ).
Το βάρος του κλεμμένου χαλκού, υπερβαίνει συνολικά τους 93 τόνους, το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της σπείρας, εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 370.000 ευρώ, ενώ η συνολική ζημιά που έχει υποστεί ο Οργανισμός (σε υλικά και κόστος αποκατάστασης), ανέρχεται τουλάχιστον στα (2,5) εκατομμύρια ευρώ.
Από την συνδυαστική και λεπτομερή ωστόσο έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, προέκυψε επίσης σαφέστατη διασύνδεση του τρόπου δράσης της συγκεκριμένης σπείρας, με αυτόν ακόμη 5 εγκληματικών ομάδων, αποτελούμενων από τουλάχιστον δεκαεπτά 17 ταυτοποιημένα μέλη, οι οποίες κατά το παρελθόν είχαν αναπτύξει επίσης ευρεία και συναφή εγκληματική δραστηριότητα.
Πιο αναλυτικά, η αστυνομική διερεύνηση οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η σπείρα που εξαρθρώθηκε τώρα, καθώς και όλες οι προαναφερόμενες εγκληματικές ομάδες, μέλη των οποίων έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας, συνθέτουν ένα εκτεταμένο εγκληματικό «δίκτυο», με συνεχή δράση, ενιαία στόχευση και κοινή καθοδήγηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 5 από τα διακριβωθέντα μέλη της ενιαίας εγκληματικής οργάνωσης, προκύπτει ότι είναι ιδιοκτήτες συνολικά 36 Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη διευκόλυνση της δράσης τους.
Σημειώνεται ότι το εκτεταμένο αυτό εγκληματικό δίκτυο, που αποτελείται κυρίως από αλλοδαπούς, ενέχεται το χρονικό διάστημα από τις αρχές Οκτωβρίου του 2015 έως και τον Φεβρουάριο του 2018, σε συνολικά 916 κλοπές – φθορές μετασχηματιστών του δικτύου της Δ.Ε.Η., με το βάρος του κλεμμένου χαλκού να υπερβαίνει τους 128 τόνους, το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ και την συνολική ζημιά που υπέστη ο Οργανισμός, να ανέρχεται στα 4 περίπου εκατομμύρια ευρώ.
Το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στις Εισαγγελικές Αρχές.
Όπως επισημάνθηκε «οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την προστασία του κοινωνικού συνόλου, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον».
Διευθυντής Διαχείρισης Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Βασίλειος
Εκ μέρους του ΔΕΔΗΕ ο κ. Αβαρκιώτης και ο κ. Τζίμητρας ευχαρίστησαν θερμά όλες τις εμπλεκόμενες Αστυνομικές δυνάμεις, για την συνεργασία, την προσπάθεια, και τελική επιτυχή έκβαση της αποκάλυψης των δραστών των κλοπών.
Τέλος ο κ. Πουρσανίδης συνεχάρη τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, «για την πολύμηνη και κοπιαστική έρευνα που ενήργησαν με μεθοδικότητα» και καταλήγοντας συμπλήρωσε: «Η υπόσχεση που απευθύνουμε στους συμπολίτες μας είναι ότι όλες οι Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν, συντονισμένα, ανάλογες δράσεις, με σκοπό την προστασία της σωματικής τους ακεραιότητας και της περιουσίας τους».