...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

11.6.18

Με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το Εαρινό Ιατρικό Συμπόσιο του Παραρτήματος Λιβαδειάς της Ε.Α.Ε.


Παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθους κόσμου που για ακόμα μια φορά κατέκλεισε την αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας πραγματοποιήθηκε το Ιατρικό Συμπόσιο του Παραρτήματος Λιβαδειάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας η οποία φέτος μετρά 60 χρόνια προσφοράς.
Η Πρόεδρος του Παραρτήματος της ΕΑΕ Στέλλα Ταπανλή καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, ευχαρίστησε όσους συμβάλλουν σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται και αναφέρθηκε επιγραμματικά στους κομβικούς σταθμούς της μέχρι σήμερα πορείας. 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην έδρα της Παθολογίας και Ακαδημαϊκός, Χαράλαμπο Μουτσόπουλο, ένας γιατρός πρωτοπόρος, ιδιοφυής, μαχητής και ερευνητής ανέπτυξε το θέμα «Αυτοάνοσα και η ελπίδα μας να τα αντιμετωπίσουμε».
Στη συνέχεια η  Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης, Μαρία Καρδάση παρουσίασε τον δεκάλογο της Αντιγήρανσης μεταφέροντας στο κοινό ένα αισιόδοξο μήνυμα για μια καλύτερη ζωή.

Εκτός από τους εκλεκτούς επιστήμονες, το Ιατρικό Συμπόσιο συνόδευσαν μουσικά, μοναδικά κι ανεπανάληπτα, οι καθηγητές του Τροφώνιου Ωδείου Λιβαδειάς Μαρία Κουτσοθόδωρου, Κωνσταντίνος Ζώτας και Φρίξος Καλούδης.
«Έχουν περάσει 12 χρόνια από τη στιγμή, που ξεκινήσαμε το Παράρτημα Λιβαδειάς και μέσα σε 12 χρόνια πήραμε το Αριστείο της Ε.Α.Ε., το πρώτο Παράρτημα στην Ελλάδα που το πήρε. 5 χρόνια πέρασαν από τα εγκαίνια του Κέντρου Πρόληψης, Έγκαιρης Διάγνωσης του καρκίνου «Λουκάς Ν. Δέδες» ενώ φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση της Ε.Α.Ε. Χρόνια μεγάλης προσφοράς», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Ταπανλή.
Και πρόσθεσε: «Το έργο ζωής, μαζί με αυτή την πολιτιστική έκρηξη που γίνεται στην πόλη μας, τα έχουμε επιτύχει επειδή κυνηγάμε όνειρα. Θυμηθείτε: «Όνειρα έχετε; Μπορεί αυτή η μικρή αίθουσα να χωρέσει αυτό τον καταιγισμό, την έκρηξη τόσων ονείρων σήμερα; Εμείς καλπάζουμε, καβαλικεύοντας τη φαντασία, το υπερβολικό και κουβαλάμε μαζί μας, έναν τεράστιο κόσμο, εσάς που έχετε γίνει το άλλο μας μισό, οικογένεια, φίλοι, άνθρωποι δικοί μας».
Ο καθηγητής  κ. Μουτσόπουλος μιλώντας για τα αυτοάνοσα σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι νοσήματα που αφορούν κυρίως γυναίκες, Στα αυτοάνοσα το ανοσοποιητικό σύστημα που είναι το αμυντικό μας σύστημα αντί να προφυλάσσει στρέφεται κατά οργάνων ή κυττάρων του οργανισμού και προκαλεί κάποια βλάβη, υπερλειτουργία του οργάνου η υπολειτουργία. Τα νοσήματα αυτά χωρίζονται σε αυτά που προσβάλλουν ένα όργανο και τα λέμε όργανοειδικά η αυτά προσβάλλουν πολλά όργανα και τα λέμε συστηματικά και τέτοια είναι αυτά με τα οποία ασχολούνται οι ρευματολόγοι».
Τόνισε επίσης για την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων ότι «σήμερα υπάρχει πληθώρα φαρμάκων, αρκεί ο γιατρός να είναι καλός γιατρός, να παίρνει καλό ιστορικό, να κάνει πλήρη εξέταση και στη συνέχεια εξειδικευμένες εξετάσεις, να είναι προσεκτικός, να δίνει το κατάλληλο φάρμακο για τον κατάλληλο ασθενή, για την βαρύτητα ή ελαφρότητα της νόσου να ξεκινάει σιγά-σιγά, να παρακολουθεί τις ντιρεκτίβες που κάθε τόσο που βγαίνουν στο διεθνές προσκήνιο».
Η κ. Καρδάση που συμμετείχε συμβάλλοντας στην προσπάθεια της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σε ζητήματα πρόληψης μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Ο δεκάλογος της αντιγήρανσης είναι 10 κανόνες που θεσπίσαμε το 2016 στην Ελληνική Ακαδημία Αντιγήρανσης για να ζούμε περισσότερο και καλύτερα. Να ζούμε ένα βίο μακρύτερο και ευχάριστο. Η εμφάνιση χωρίς την υγεία δεν υπάρχει, υγεία και η εικόνα είναι ταυτόσημες. Εμείς προτείνουμε πρόληψη που είναι σημαντική στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Επιγραμματικά ο δεκάλογος αφορά στην διατροφή, διότι είμαστε ότι τρώμε, επίσης είναι τα συμπληρώματα που δεν είναι ούτε μύθος, ούτε μόδα, αλλά μία ανάγκη, θα παρακαλέσουμε ακόμα να κοπούν οι κακιές συνήθειες όπως το κάπνισμα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και η ζάχαρη που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας μας, θα συνεχίσουμε με την βελτίωση της εικόνας μέσω της καλλυντικής προσέγγισης, με τις παρεμβάσεις που κάνουμε τόσο εμείς όσο και οι πλαστικοί χειρουργοί, θα συνεχίσουμε με ζητήματα συντροφικότητας και σεξουαλικότητας και θετικής σκέψης καθώς και άσκηση, δεν υπάρχει υγιής άνθρωπος ο οποίος δεν αθλείται».