Όλη η παρέλαση στη Λιβαδειά καρέ – καρέ (φωτορεπορτάζ)


Με την μαθητική παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις την Κυριακή 28 Οκτωβρίου για τον εορτασμό της Εθνικής επετείου του «ΟΧΙ». Νωρίτερα εψάλη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Λιβαδειάς, έγινε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων. 
Την κυβέρνηση στην παρέλαση των μαθητών που έλαβαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου που είχε κατακλύσει τους δρόμους της πόλης εκπροσώπησε Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  Δημήτρης Αναγνωστάκης ενώ το παρών έδωσε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και οι φορείς της Βοιωτίας. Όλοι συνεχάρησαν όλους όσοι παρέλασαν ενώ αναφέρθηκαν στα μηνύματα ενότητας.

«Είναι μία ιδιαίτερη μέρα για τη χώρα μας, μία μέρα τιμής και σεβασμού σε όλους αυτούς που έδωσαν ότι σπουδαιότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή. Θέλουμε θρησκευτικά, ευλαβικά, να σκύψουμε το γόνυ, να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και να διαβεβαιώσουμε ότι θα είμαστε αντάξιοι συνεχιστές αυτής της ηρωικής θυσίας. Θέλω παράλληλα στείλω ένα μήνυμα», είπε ο κ. Αναγνωστάκης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ξέρει να μάχεται και να κερδίζει. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ενωτικά όσο ποτέ άλλοτε δίνουν την απάντησή τους σε όλους εκείνους που τους είχαν ξεγραμμένους. Περνάμε σε μία νέα ιστορική περίοδο μεταμνημονιακή, πρέπει να επουλώσουμε πληγές, πρέπει να στηρίξουμε όλους εκείνους τους Έλληνες που έχουν ανάγκη. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία την αυριανή μέρα, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι οι Έλληνες για άλλη μία φορά θα απαντήσουμε θετικά στην πρόκληση».
Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Κουτσούμπας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Έχουμε μία ηθική υποχρέωση απέναντι στη νέα γενιά, να θυμίζουμε εκείνα τα γεγονότα και τα μηνύματα από την ηρωική θυσία των Ελλήνων. Όμως οφείλω να πω ότι σήμερα με ευθύνη των κυβερνώντων τα εθνικά θέματα έχουν περιπλακεί,  οι κυβερνόντες υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα και να αφήσουν την προχειρότητα και την ανευθυνότητα και τους ερασιτεχνισμούς με τους οποίους διαχειρίζονται τα εθνικά θέματα. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι είναι άλλο η κομματική και άλλο η Εθνική πολιτική».
Η Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά τόνισε: «Σύσσωμος ο Ελληνισμός εορτάζει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Σήμερα το Ελληνικό Έθνος ξαναζωντανεύει. Εμείς οι  νεότεροι Έλληνες, κληρονόμοι της Ιεράς παρακαταθήκης των προγόνων μας, ας αποτίσουμε, φόρο τιμής προς όλους τους επωνύμους και ανωνύμους Ήρωές μας του έπους του ’40. Η θυσία τους ας γίνει για εμάς χρέος ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας».
Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου επεσήμανε: «Το Έπος του ’40 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους και ήταν αποτέλεσμα της σθεναρής αντίστασης ενός ολόκληρου λαού, απέναντι στις φασιστικές δυνάμεις. Ο επετειακός εορτασμός της 28 ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί ευκαιρία και ταυτόχρονα υποχρέωση για όλους μας να αποδώσουμε φόρο τιμής στους
αγωνιστές του ηρωικού Έπους του 1940 που με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν για να
διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση του ελληνικού λαού. Η στάση τους αποτελεί πηγή έμπνευσης για ολόκληρο το Έθνος, ενισχύοντας τη εθνική μας συνείδηση και την ανάγκη για ενότητα. Το έπος του ‘40 αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη που μας διδάσκει ότι ο
φασισμός δεν είναι ανίκητος».
Ο πρώην Βουλευτής Βοιωτίας Γιάννης Καράμπελας σε δηλώσεις το υπογράμμισε: «Κάποτε κάποιοι είπαν ένα μεγάλο Όχι και αντιστάθηκαν μόνοι τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.  Σήμερα δυστυχώς η κυβέρνηση δια μαγείας καταφέρνει το Όχι να το κάνει ναι αλλά συστηματικά ξεπουλά την πατρίδα μας με χαρακτηριστικό παράδειγμα το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας».
Ο Γιώργος Χρυσικός από τους ΑΝΕΛ είπε: «Το παράδειγμά των Ελλήνων στο έπος του ’40 είναι φωτεινή παρακαταθήκη για όλους μας. Οφείλουμε όλοι οι Έλληνες να εργαστούμε ενωμένοι για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τα δίκια της πατρίδας. Για μία Ελλάδα εθνικά υπερήφανη και κοινωνικά δίκαιη».
Η εκπρόσωπος της ΝΟΔΕ Βοιωτίας Ασπασία Σίμου υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Το έθνος μας πριν από 78 χρόνια δήλωσε μέσω της ηγεσίας του την άρνηση του σε κάθε μορφή υποταγής και υποδούλωσης. Η σθεναρή αντίσταση του ελληνικού λαού δηλώνει την αφοσίωσή του στις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας Σήμερα έχουμε ιστορικό χρέος να σεβαστούμε τις αρχές και τις αξίες και πάνω από όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον αγώνα που έκαναν οι πρόγονοί μας γι΄ αυτές».
Όλη η παρέλαση στη Λιβαδειά καρέ – καρέ (φωτορεπορτάζ)

εφημερίδα ΔΙΑΒΗΜΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου