...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

23.10.18

Οδός “Φούλας Νικολάου” στη Λιβαδειά

Συγκινητική εκδήλωση από τον Δήμο Λεβαδέων και την Εστία Μητέρας
Το όνομα της Φούλας Νικολάου έχει πλέον η οδός μπροστά από την «Εστία Μητέρας» στη Λιβαδειά. Η επί σειρά ετών πρόεδρος του Ιδρύματος, Φούλα Νικολάου, κατάφερε μέσα από τον εθελοντισμό να ιδρύσει την «Εστία Μητέρας»προσφέροντας ένα μεγάλο φιλανθρωπικό έργο που εκφράστηκε και με τη δημιουργία γηροκομείου γυναικών.

Η Φ. Νικολάου για την δράστη της τιμήθηκε από το Δήμο Λεβαδέων ενώ έφυγε από τη ζωή το Μάρτιο του 2010.
Πριν λίγες ημέρες σε υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων από το 2006, η δήμαρχος Γιώτα Πούλου και οι πρώην δήμαρχοι Άρης Ρούσσαρης και Δημήτρης Τσιφής έκαναν τα αποκαλυπτήρια με την μετονομασία της οδός Κορίνης μπροστά το Ίδρυμα σε οδό Φούλας Νικολάου σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με την Εστία Μητέρας προς τιμή της αξέχαστης προέδρου.
Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση για τις κόρες, τα εγγόνια και τις στενές συνεργάτιδες της Φούλας Νικολάου που παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Η συνέχεια δόθηκε σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αργύρη και Ιωάννας Κορτέση» όπου στο έργο της Φ. Νικολάου αναφέρθηκαν η νυν πρόεδρος της Εστίας Μητέρας Χριστίνα Αγγέλου και η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου ενώ την προσωπικότητα της σκιαγράφησε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Βοιωτίας Αγγέλα Βασιληά – Πανταζή.
Χαιρετισμό απεύθυναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου κκ Γεωργίου, ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Σαμαρτζής, η Δήμαρχος Γιώτα Πούλου και οι Βουλευτές Βοιωτίας κκ. Νίκος Θηβαίος και Ανδρέας Κουτσούμπαςδίνοντας έμφαση στην μοναδική αυτή προσωπικότητα της οποίας το όραμά έχει βρει άξιους συνεχιστές.
Επίσης η δημοσιογράφος, πεζογράφος και ποιήτρια, επίτιμη Πρόεδρος της Εστίας Καίτη Σαμαρτζή αφιέρωσε ένα ποίημα της στη Φούλα Νικολάου.
Για τη «δική της Φούλα» και εκ μέρους της οικογένειάς της μίλησε η εγγονή της Εβίτα Ρουμπέα. Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε η «πρώτη διάδοχός» της αείμνηστης Προέδρου, η Σοφία Τσιτσοπούλου, που μαζί με το τότε Διοικητικό Συμβούλιο σήκωσαν το βάρος της συνέχισης ενός μεγάλου έργου.
Στο τέλος, ένας άνδρας, ο Λιβαδείτης δικηγόρος Λουκάς Μπίνιος, που μαζί με πολλούς ακόμα Λειβαδίτες, συνεισέφεραν εξίσου πολλά για να σταθεί όρθιος μέχρι σήμερα αυτός «ο ναός του εθελοντισμού».
Η βραδιά έκλεισε με μουσική και τραγούδια που αγάπησε αλλά και της τραγουδούσε ο αείμνηστος σύντροφός της Βάγγος Νικολάου αλλά και τραγουδούσαν όλες μαζί, στις εκδρομές τους, στις γιορτές και τα γλέντια τους.
Στη συνέχεια ο Στέργιος Βαράκης, με τη συνοδεία των μουσικών Σπύρου Πανουργιά και Αντώνη Κεραμιδά, ταξίδεψαν μελωδικά το κοινό.
«Τιμούμε την προσφορά μίας γυναίκας που ασχολήθηκε με τα «κοινά», υπηρετώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Δημοτική Σύμβουλος. Ήταν η πρώτη γυναίκα Δημοτική Σύμβουλος στη Λιβαδειά και σε όλη τη Βοιωτία. Τιμούμε την γυναίκα εκείνη που ανέλαβε ενεργά το δικό της μερίδιο ευθύνης εμπνέοντας και κινητοποιώντας πολλές άλλες γυναίκες, τις δραστήριες και ακούραστες εθελόντριες της Εστίας Μητέρας που στάθηκαν δίπλα της και μαζί δημιούργησαν και λειτουργούν υποδειγματικά, αυτή την γωνιά φροντίδας για τις μητέρες και τις γιαγιάδες μας», σημείωσε η Δήμαρχος Γ. Πούλου.
Και πρόσθεσε: «Το 1960 ίδρυσε την Εστία Μητέρας, μια Εστία προστασίας της μητρότητας, μια Εστία επικοινωνίας και αλληλοβοήθειας της γυναίκας και αφιέρωσε τη ζωή της σε αυτή.
Με το πέρασμα των χρόνων, η δράση του ιδρύματος εμπλουτίστηκε με νέους στόχους οι οποίοι αφορούν στη φροντίδα των μοναχικών γυναικών της τρίτης ηλικίας. Η μετονομασία της οδού θα κρατήσει ζωντανή την ανάμνηση της Φούλας Νικολάου, για να μας θυμίζει πως μια οραματίστρια, μια χαρισματική προσωπικότητα, πέρασε και άφησε δυνατό το αποτύπωμά της σε τούτο τον τόπο. Ο Δήμος Λεβαδέων θα στέκεται πάντα αρωγός στην Εστία Μητέρας».
Ο πρώην Δήμαρχος Άρης Ρούσσαρης σημείωσε σε δηλώσεις του: «Οι άνθρωποι που προσφέρουν στον συνάνθρωπο ακόμα και όταν πεθαίνουν παραμένουν ζωντανοί στις μνήμες των συμπολιτών τους, στους οποίους αφιέρωσαν το πέρασμά τους από τη ζωή. Η Φούλα Νικολάου υπήρξε πρωτοπόρος στο κίνημα αλληλεγγύης για 50 χρόνια, όπως και στο κίνημα των γυναικών. Υπήρξε και Δημοτικός Σύμβουλος και δίκαια ομόφωνα ο δήμος Λεβαδέων αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη της αφιερώνοντας την οδό στον τόπο που έδρασε, δημιούργησε και συμπαραστάθηκε σε αμέτρητες γυναίκες, συμπολίτισσες και συμπολίτες της Λιβαδειάς».
Όπως υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία της η Πρόεδρος της Εστίας Χρ. Αγγέλου «η Φούλα Νικολάου έκανε συμμέτοχους στις ιδέες και τα οράματά της εκατοντάδες γυναίκες που τις καθοδήγησε όλα αυτά τα χρόνια στην δημιουργική συνεργασία. Οι οραματισμοί της ήταν το ξεκίνημα, οι ιδέες της έγιναν το πνεύμα και η χαρισματική προσωπικότητα της θα είναι πάντα η ψυχή της πολύχρονης ζωής της Εστίας Μητέρας».
Στο πλαίσιο αυτό η Λιβαδειά απέκτησε την οδό «Φούλας Νικολάου», μια οδό σύμβολο ενότητας και συνεργασίας για αυθεντική μαρτυρία κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως εύστοχα τόνισαν τα μέλη της Εστίας Μητέρας.