...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

9.10.18

Επιστημονικό δέος στον Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας

Με μεγάλο ενδιαφέρον η ομιλία του Καθηγητή Λ. Βλάχου “Η αλληλεπίδραση Ήλιου – Γης και ο Διαστημικός Καιρός”
Με μεγάλη επιτυχία ο Μορφωτικός Σύλλογος Λεβαδείας διοργάνωσε την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στην αίθουσά του (Στέγη Σ. Σταθά) εκδήλωση με θέμα «Η αλληλεπίδραση Ήλιου – Γης και ο Διαστημικός Καιρός» με ομιλητή τον συμπολίτη Καθηγητή Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Λουκά Βλάχο.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την σημαντική συμβολή του Γιώργου Κουρεντή άρχισε με τον σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του Μορφωτικού, Γιώργου Κωσταγιάννη ο οποίος αναφέρθηκε στους δύο πυλώνες των δράσεων του Μορφωτικού Συλλόγου, στους Βοιωτούς Συγγράφεις – Δημιουργούς και στο βιβλίο.
Ο Σύλλογος τον οποίο απασχολεί ιδιαίτερα η τοπική ιστορία, η ανάδειξη και διάδοση του πολιτισμού της περιοχής δίνει μεγάλη έμφαση στην επιστημονική παρουσία, στους λόγιους, τους επιστήμονες και τους διανοητές του Βοιωτικού χώρου.
Ο κ. Κωσταγιάννης αναφερόμενος στον ομιλητή κ. Βλάχο τόισε την τεράστια επιστημονική προσφορά του όχι μόνο στο χώρο της Βοιωτίας αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Γεγονός είναι όπως είπε ο Πρόεδρος του Μορφωτικού ότι ο καθηγητής κ. Λουκάς Βλάχος αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την χώρα μας.
«Η βαθύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης Ηλίου – Γης αποτελεί ένα από τα κύρια ανοιχτά προβλήματα της διαστημικής φυσικής. Ο Ήλιος συνεχώς, αλλά με διαφορετικής έντασης δύναμη, ωθεί μέσα από τον Ηλιακό άνεμο τη μαγνητόσφαιρα της Γης. Ιδιαίτερα μεγάλο επιστημονικό αλλά και πρακτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εκρηκτικά φαινόμενα (Ηλιακές εκλάμψεις flares) και οι Στεμματικές Εκτινάξεις Μάζας (Coronal Mass Ejectrions). Η μεταβαλλόμενη δύναμη που ασκούν τα εκρηκτικά φαινόμενα στη Γήινη μαγνητόσφαιρα ονομάζεται «Διαστημικός καιρός» σε αναλογία με τα μετεωρολογικά φαινόμενα που προκαλούν το γνωστό μας καιρό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λουκάς Βλάχος.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η προσέλευση των νέων της πόλης μας και ιδιαίτερα του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Αθανασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Γιάννης Περγαντάς, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων Γιάννης Δημητρόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και ΓΓ του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Αλέκος Μητάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Παπαθανασίου, εκπρόσωποι της Εστίας Μητέρας με την πρώην Πρόεδρο Σοφία Τσιτσοπόλου, του ΑΚΟΛ με τον ΓΓ Χρήστο Αλογοσκούφη, του Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδειάς «Το Γαϊτανάκι» με τον επίτιμο Πρόεδρό του Θανάση Ανέτα, ο Πρόεδρος του Σωματείο Συνταξιούχων Επαγγελματιοβιοτεχνών Επαρχίας Λιβαδειάς «Ο Άγιος Μηνάς» Ιωάννης Κομματάς, η πρόεδρος συνταξιούχων του ΤΕΒΕ Πόπη Καθάριου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Άσκρης «Ο ΗΣΙΟΔΟΣ» Γιάννης Πέππας.
Ο Καθηγητής Αστροφυσικής, του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ κ. Λουκάς Βλάχος γεννήθηκε στη Λιβαδειά και συμπλήρωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στο 10 Γυμνάσιο Λιβαδειάς το 1967. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (Μάστερ και Διδακτορικό) στις ΗΠΑ με υποτροφία. Εργάστηκε σαν ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας του Μέριλαντ στις ΗΠΑ. Επέστρεψε στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ το 1986 στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Στο ΑΠΘ δίδαξε μαθηματικά και αστρονομία για περισσότερα από 30 χρόνια. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή περιοδικά. Έχει δώσει σειρά προσκεκλημένων διαλέξεων σε πανεπιστήμια, συνέδρια και θερινά σχολεία. Έχει οργανώσει πάνω από 30 θερινά σχολεία και συνέδρια στη Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημιούργησε στο ΑΠΘ ερευνητική ομάδα με την οποία επεξεργάστηκε και συνεχίζει να επεξεργάζεται θέματα αστροφυσικής και διαστημικής φυσικής. Στην ομάδα αυτή εκπαιδεύτηκαν πάνω από 60 νέοι φοιτητές και φοιτήτριες που στη συνέχεια ολοκλήρωσαν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές με υποτροφία σε μεγάλα πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Σήμερα οι νέοι και οι νέες με τους οποίους συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια κατέχουν θέσεις καθηγητικές ή ερευνητικές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ένας από αυτούς είναι και ο συμπολίτης μας Αναστάσιος Φράγκος που είναι σήμερα καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Επέβλεψε την Διδακτορική διατριβή πέντε νέων επιστημόνων που σήμερα είναι ερευνητές σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Έφερε στο ΑΠΘ πάνω από είκοσι Ευρωπαϊκά ή Ελληνικά ερευνητικά προγράμματα με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ οι ερευνητικές μου δραστηριότητες την περίοδο 1990-μεχρι σήμερα. Από το 2016 είναι συνταξιούχος Καθηγητής του ΑΠΘ αλλά συνεχίζει να εργάζεται ερευνητικά με την ερευνητική του ομάδα στο ίδιο ίδρυμα.