...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

17.6.19

Άμεση αντίδραση από την ΠΕ Βοιωτίας για την πτώση βράχων από τον πρόσφατο τον σεισμόΑπό τη σεισμική δόνηση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου ξημερώματα σημειώθηκαν δύο μεγάλες καταπτώσεις βράχων στο οδόστρωμα της Π.Ε.Ο. Λιβαδειάς – Αράχοβας, χλμ θέση 23,4.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι Τεχνικές Υπηρεσίες καθώς και η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Βοιωτίας διαχειρίστηκαν το συμβάν αποκαθιστώντας προσωρινά τους δύο κρατήρες που δημιουργήθηκαν. Ακολούθησε επικοινωνία με τον κ. Λέκκα, κλιμάκιο αντισεισμικής προστασίας καθώς και ενημέρωση στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
«Η αντίδραση μας ήταν άμεση. Ευχαριστούμε την Ελληνική Αστυνομία για την άριστη συνεργασία. Παρακολουθούμε το φαινόμενο με εξειδικευμένα κλιμάκια και τοποθετούμε ειδικές πινακίδες σήμανσης για την προστασία των πολιτών μας.    Είμαστε παρόντες για την αποφυγή των όποιων πιθανών ατυχημάτων», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης  της Π. Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά.
Στο σημείο βρέθηκε και ο νέος Δήμαρχος Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς.
Η σεισμική δόνηση ήταν 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε  στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, είχε επίκεντρο την Αταλάντη και έγινε ιδιαίτερη αισθητή στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα καθηγητή Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο τους ΟΑΣΠ.
Ο κ. Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ: «Ο σεισμός και ως γεγονός δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Όταν ακούει βέβαια κάποιος το όνομα Αταλάντη το μυαλό του στον μεγάλο σεισμό που συνέβη πριν 36 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι το επίκεντρο ήταν κοντά στο ρήγμα της Αταλάντης, θα πρέπει να πούμε ότι αυτό το ρήγμα θα ενεργοποιηθεί μετά από περίπου 600 χρόνια. Αυτό δείχνουν οι μελέτες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Δηλαδή έχουν περάσει εκατό χρόνια από το προηγούμενο γεγονός, η περίοδος επανάληψης είναι 700 χρόνια, άρα θέλουμε ακόμα 600 χρόνια για να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αταλάντης. Συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος. Απλά και μόνο επειδή η περιοχή του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου συντίθεται ως τεκτονική δομή από ρήγματα, των Καμένων Βούρλων, του Σπερχειού ποταμού, που είναι μεγάλα ρήγματα και για το οποία δεν έχουμε πληροφορίες, σε πόσο χρόνο έχουμε επανάδραση, για αυτό έχουμε θέσει και την περιοχή σε επιτήρηση».