...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

10.9.19

“Μάχη” για τα αδέσποτα στη Λιβαδειά


Επισημαίνοντας ότι κινήθηκε εντός των ορίων της νομιμότητας, ο Δήμαρχος Λεβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας σε συνέντευξη Τύπου έχοντας στο πλευρό του τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Γιώργο Ζιώγα  αναφέρθηκε στην αιφνιδιαστική κίνηση του για την περισυλλογή αδέσποτων σκύλων η οποία πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις.
Παράλληλα ο κ. Ταγκαλέγκας έκανε λόγο για συκοφαντική δυσφήμιση επί του θέματος από ορισμένους  και δεν παρέλειψε να απειλήσει με μηνύσεις.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εν συντομία στο χρονικό των συμβάντων σχετικά με τα αδέσποτα ζώα στην πόλη της Λιβαδειάς, τονίζοντας ότι υπήρξαν καταγγελίες δημοτών ότι εθεάθη όχημα, ο οδηγός του οποίου απελευθέρωνε σκυλιά, γεγονός το οποίο οδήγησε τον Δήμαρχο Λεβαδέων να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων.
Ακόμα έκανε γνωστό ότι η ιδιωτική εταιρεία στην οποία ανατέθηκε από τον Δήμο το έργο της περισυλλογής μάζεψε μόνο τρία σκυλιά διότι υπήρξε φόβος για την σωματική ακεραιότητα όσων επεχείρησαν την περισυλλογή χωρίς ωστόσο να προβεί σε πληρέστερη ενημέρωση όπως και για το αν τα 3 ζώα ήταν στειρωμένα και έφεραν τσιπάκι. 
Μετά τη συνέντευξη ακολούθησε συνάντηση του Δημάρχου  με εκπροσώπους φιλοζωικών οργανισμών της πόλης και πανελλήνιων, αφενός για την ενημέρωσή τους σχετικά με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην περισυλλογή αδέσποτων ζώων στην πόλη και αφετέρου για την έναρξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας του Δήμου Λεβαδέων με τις φιλοζωικές οργανώσεις για την προστασία των πολιτών από τα αδέσποτα, αλλά και την καλύτερη δυνατή φροντίδα και προστασία των αδέσποτων ζώων.
Ωστόσο οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων αφού εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την συγκεκριμένη ενέργεια της δημοτικής αρχής υποστήριξαν μετά την συνάντηση πως «ο Δήμαρχος ανέφερε ότι σταματάει άμεσα η περισυλλογή των αδέσποτων και ανακαλείται η συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία» ενώ «διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι συλλέχθηκαν μόνο 3 ζώα, τα οποία θα επιστρέψουν άμεσα στην πόλη».
Τέλος απο την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Δημήτρης Καραμάνης σημείωσε: “Με χαρά πληροφορήθηκαμε από τη συνέντευξη τύπου του κ. Ταγκαλέγκα ότι η δημοτική αρχή αναστέλλει τις καθ' όλα λανθασμένες ενέργειες της για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων και ότι το θέμα θα συζητηθεί στο φυσικό του χώρο, το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου το σύνολο των δημοτικών συμβούλων μαζί με τους πολίτες που ενδιαφέρονται, θα αναζητήσουμε μια αποτελεσματική λύση για το σημαντικό αυτό πρόβλημα”.
Τι λέει ο Δήμος
“Ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την απόφασή του να προβεί στην περισυλλογή αδέσποτων ζώων από την πόλη της Λιβαδειάς”, αναφέρει το δ.Τ. του Δήμου Λεβαδέων
Και συνεχίζει: Καταρχάς, ο Δήμαρχος Λεβαδέων αναφέρθηκε εν συντομία στο χρονικό των συμβάντων σχετικά με τα αδέσποτα ζώα στην πόλη της Λιβαδειάς, τονίζοντας ότι υπήρξαν τηλεφωνικές καταγγελίες δημοτών στον ίδιο ότι εθεάθη όχημα, ο οδηγός του οποίου απελευθέρωνε σκυλιά, γεγονός το οποίο οδήγησε τον Δήμαρχο Λεβαδέων να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων.  Επίσης, επεσήμανε ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε πλήθος καταγγελιών  δημοτών στον ίδιο για την ένταση του φαινομένου των αδέσποτων ζώων στην πόλη, έγγραφο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λεβαδέων, αλλά και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας ότι η αύξηση των αδέσποτων σκυλιών στην Λιβαδειά εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των δημοτών.  Επομένως, ήταν άμεσης προτεραιότητας ανάγκη, η λήψη απόφασης που συνέβαλε στη δημιουργία αίσθησης ασφάλειας στου δημότες, λέγοντας ότι άμεσα θα συγκληθεί Δημοτικό Συμβούλιο για μια σε βάθος συζήτηση για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου, ενώ δήλωσε ότι η απόφασή του αυτή θα κριθεί από τα αρμόδια όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τους πολίτες.
Υπογράμμισε δε, ότι είναι αποφασισμένος να δώσει μια οριστική και ολιστική λύση στο πρόβλημα με τη δημιουργία Υπηρεσίας στο Δήμο Λεβαδέων που θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα των αδέσποτων ζώων, τη δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου και Δημοτικού Καταφυγίου για την περίθαλψη των άρρωστων αδέσποτων ζώων. 
Αναφερόμενος, στην απόφασή του για την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων, ελήφθη σε μια προσπάθεια ήπιας εκτόνωσης του φαινομένου και εξήγησε ότι βασική του προτεραιότητα είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, η προστασία των πολιτών, αλλά και των ίδιων των ζώων.  Επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των σκυλιών που περισυνελέγησαν ήταν 3, τα οποία οδηγήθηκαν σε καταφύγιο φιλοξενίας, θα εξετασθούν από κτηνίατρο του Δημοσίου, θα στειρωθούν, θα εμβολιαστούν θα τσιπαριριστούν εάν δεν είναι και θα επιστραφούν άμεσα στην πόλη της Λιβαδειάς.
Τέλος, ανέφερε ότι σε συνεργασία και με άλλους Δημάρχους της χώρας που βρίσκεται σε επικοινωνία θα καταθέσουν πρόταση στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος των αδέσποτων στην χώρα. 
Σε οτι αφορά την συνάντηση με τους φιλοζωικούς οργανισμούς ο Δήμο Λεβαδέων σηείωσε:
“Ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με εκπροσώπους φιλοζωικών οργανισμών της πόλης και πανελλήνιων φιλοζωικών οργανισμών, αφενός για την ενημέρωσή τους σχετικά με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην περισυλλογή αδέσποτων ζώων στην πόλη και αφετέρου για την έναρξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας του Δήμου Λεβαδέων με τις φιλοζωικές οργανώσεις για την προστασία των πολιτών από τα αδέσποτα, αλλά και την καλύτερη δυνατή φροντίδα και προστασία των αδέσποτων ζώων. 
Ο Δήμαρχος Λεβαδέων αφού ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φιλοζωικών οργανισμών ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πολλές καταγγελίες για την αύξηση των αδέσποτων ζώων στην πόλη, την εισήγηση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λεβαδέων, αλλά και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας για την άμεση λήψη δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, εξήγησε ότι βασική του προτεραιότητα είναι η οριστική λύση του προβλήματος, σημειώνοντας ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία Υπηρεσίας στο Δήμο Λεβαδέων που θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα των αδέσποτων ζώων, την προσπάθεια για τη δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου και Δημοτικού Καταφυγίου για την περίθαλψη των άρρωστων αδέσποτων ζώων και ζήτησε τη βοήθεια των φιλοζωικών οργανώσεων της πόλης. 
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανισμών δήλωσαν αντίθετοι με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, καταλαβαίνοντας όμως τα ειλικρινή αισθήματα όπως και την πίεση που ασκήθηκε στον Δήμαρχο από τους πολίτες, προσθέτοντας ότι δεν έχουν καμία διάθεση αντιπαράθεσης με τον Δήμο Λεβαδέων και ότι είναι πρόθυμοι να έχουν μια καλή συνεργασία για την προστασία των αδέσποτων ζώων.  Επίσης, εξήγησαν στον Δήμαρχο ότι παραμένουν ανήσυχοι σχετικά με τον αριθμό των ζώων που περισυνελέγησαν.  Ο Δήμαρχος Λεβαδέων τους διαβεβαίωσε ότι περισυνελέγησαν 3 σκυλιά, τα οποία αφού εξεταστούν από κτηνίατρο του Δημοσίου θα επιστραφούν στην Λιβαδειά, ενώ οι εκπρόσωποι ζήτησαν να είναι παρόντες στην απελευθέρωσή τους.
Κλείνοντας δεσμεύτηκαν ότι η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Λεβαδέων και των φιλοζωικών οργανώσεων θα συνεχιστεί ώστε να βρεθεί μια ολιστική λύση στο πρόβλημα”. 

Τι λένε οι φιλοζωικές οργανώσεις
“Σταματάει η περισυλλογή των αδέσποτων στη Λιβαδειά - ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψουν άμεσα τα ζώα”, τονίζουν οι Εθελοντές Φιλόζωοι Λιβαδειάς.
Και προσθέτουν: “Με αφορμή την περισυλλογή τυχαίων αδέσποτων που ξεκίνησε αιφνιδιαστικά ο Δήμος Λιβαδειάς την περασμένη Παρασκευή, έγινε συνάντηση σήμερα του Συλλόγου μας και άλλων Φιλοζωικών οργανώσεων με τον Δήμαρχο Λεβαδέων και τον Γ.Γ. του Δήμου.
Στην συνάντηση ο Δήμαρχος ανέφερε ότι σταματάει άμεσα η περισυλλογή των αδέσποτων και ανακαλείται η συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία. Διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι συλλέχθηκαν μόνο 3 ζώα, τα οποία θα επιστρέψουν άμεσα στην πόλη. Από την πλευρά μας, αφού εκφράσαμε την διαμαρτυρία μας αλλά και την άποψη ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τρόπο αποτελεσματικό και σχεδιασμένο, εκφράσαμε τις προτάσεις μας, τις οποίες και θα καταθέσουμε γραπτά στον Δήμο. Οι φωτογραφίες των 3 ζώων αμέσως μόλις επιστρέψουν θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο.
Όπως είχαμε από την πρώτη στιγμή εντοπίσει, η απόφαση περισυλλογής τυχαίων ζώων και η φιλοξενία τους σε ιδιωτικό ενδιαίτημα για λίγες ημέρες (αφού το ποσό που είχε διατεθεί επαρκούσε για ελάχιστες μέρες και για λίγα ζώα) είναι άσκοπη, αναποτελεσματική και δεν εντάσσεται σε κανένα πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων. 
Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογος έχει προωθήσει προς υιοθεσία πάνω από 100 αδέσποτα, στα 3 χρόνια λειτουργίας του και έχει φροντίσει να στειρωθούν, εμβολιαστούν, αποπαρασιτωθούν και θεραπευτούν πολύ περισσότερα, προσφέροντας αφιλοκερδώς και με μεγάλο κόπο και κόστος, κοινωνικό έργο στην πόλη. Είμαστε παρόντες και παρούσες για κάθε συνεργασία που θα αποσκοπεί στην μείωση των αδέσποτων και στην ευζωία των ζώων, μέχρι κανένα ζώο να μη βρίσκεται στο δρόμο.
Ευχαριστούμε ολόκληρη τη Φιλοζωική κοινότητα της χώρας που στάθηκε στο πλευρό μας και ιδιαίτερα την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής- Σαρωνικού για την συνδρομή, τη βοήθεια και την παρουσία τους”.