...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

10.9.19

Ανοίγει ο δρόμος για την τελική δικαίωση των θυμάτων της Σφαγής του Διστόμου με την Απόφαση του Αρειου Πάγου της Ιταλίας


Σχετική εικόνα

Απόφαση – σταθμός του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, ανοίγει το δρόμο, για να εισπράξουν τις πολεμικές επανορθώσεις από τις θηριωδίες των ναζί, οι οικογένειες θυμάτων του Διστόμου με τις εισπράξεις από τα εισιτήρια των Ιταλικών σιδηροδρόμων, στα οποία έχουν συμμετοχή και οι Γερμανοί.

‘Έτσι δικαιώνεται άλλη μια φορά ο ιστορικός αγώνας που ξεκίνησε ο αείμνηστος δικηγόρος και τότε νομάρχης Βοιωτίας Γιάννης Σταμούλης, ο οποίος το 1997 προσέφυγε δικαστικά  και πέτυχε την υπ' αριθ. 137/1997 αμετάκλητη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς το οποίο ζητούσε αποζημίωση ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ για τα θύματα του Διστόμου.
«Η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας ανοίγει τον δρόμο για την τελική δικαίωση των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου», σχολίασε ο Δήμαρχο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς ο οποίος είναι εκ των πρωτεργατών στην προσπάθεια δικαίωσης της Μαρτυρικής κομώπολης.
«Η ρηξικέλευθη νομική ιδέα του αειμνήστου δικηγόρου Γ. Σταμούλη, σημειώνει το dikastiko.gr, που ευδοκίμησε ενώπιον των ελληνικών και των ιταλικών δικαστηρίων και ταξίδεψε σε όλο το νομικό κόσμο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πρόοδο του Ανθρωπιστικού Δικαίου θα αποδώσει σύντομα καρπούς και εμπράκτως». 
Η δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη, που συνεχίζει τις προσπάθειες του πατέρα της σημείωσε σχετικά: ««Η δικαστική διεκδίκηση και οι δικονομικές επιτυχίες διατηρούν το δίκαιο αίτημα του λαού μας για δικαιοσύνη και αποζημίωση, στην πρώτη γραμμή της ελληνικής και της διεθνούς επικαιρότητας  και παράγουν ανελλιπώς πολιτική επί του θέματος!».
Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά στις εξελίξεις, μετά από την σπουδαία απόφαση του ιταλικού συνταγματικού δικαστηρίου, του 2014, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή του κανόνα της ετεροδικίας πλήττει το «δικαίωμα στον φυσικό δικαστή» και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου δικαστήρια καλούνται να κρίνουν για θέματα εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, η άποψη που, χρόνια τώρα, προσπαθεί να περάσει η Γερμανία -ότι δηλ. μόνον γερμανικά δικαστήρια μπορούν να δικάσουν αυτές τις υποθέσεις- βρίσκεται αδυνατισμένη. 
Στο πλαίσιο αυτό το ιταλικό δικαστήριο, στις 4 Σεπτεμβρίου, έκρινε, σε ανώτατο επίπεδο, οριστικά και αμετάκλητα, ότι ορθώς το Δίστομο διεκδικεί να εισπράξει το ποσό των 25.000.000 ευρώ και με την υπ΄ αριθμόν 21995/2019 απόφαση του, απέρριψε την προσφυγή της εταιρίας γερμανικών σιδηροδρόμων, που ζητούσε να μην κατασχεθούν οι εισπράξεις από τα εισιτήρια των Ιταλικών σιδηροδρόμων.
«Η δική μου επιχειρηματολογία είναι ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν πρέπει να θεωρούνται υποδεέστερα από τις κοινές αρχές του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο δικηγόρος Γιόαχιμ Λάου, ο οποίος είχε καταθέσει τις σχετικές αγωγές στο ιταλικό συνταγματικό δικαστήριο.