...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

29.10.19

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της 28 Οκτωβρίου στη Βοιωτία

Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκε στη Βοιωτία η Εθνική Επέτειος του ΟΧΙ, η οποία μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις Ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά με συνέπεια την είσοδο της χώρας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στη Λιβαδειά οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Δευτέρα με την παρέλαση των μαθητών που έλαβαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Νωρίτερα εψάλη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Λιβαδειάς, έγινε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.

Το παρών έδωσαν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και οι φορείς της Βοιωτίας ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε o βουλευτής Βοιωτίας Ανδρέας Κουτσούμπας .
“Τιμάμε σήμερα αυτούς που αγωνίστηκαν για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι, για μία ελεύθερη Ελλάδα. Παρελαύνοντας τα παιδιά μας δείχνουμε ότι τιμάμε και ότι θα προσπαθήσουμε και θα προσπαθούμε συνέχεια να φανούμε αντάξιοι των θυσιών το
υς. Έχουμε μία ηθική υποχρέωση απέναντι τους να δείχνουμε καθημερινά με τη στάση μας και τη συμπεριφορά μας, πολίτες και πολιτικοί, όλος ο λαός, ότι μπορούμε να πάμε την Ελλάδα πιο πέρα και θα το κάνουμε μαζί με τη νέα γενιά”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.
“28η Οκτωβρίου 1940. Μια επέτειος, ένας θρύλος, μια μνήμη.  Το «ΟΧΙ» είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων.  Τα γεγονότα γνωστά, χιλιοειπωμένα… όμως η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μια ζωντανή δύναμη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους.  Η διατήρηση της εθνικής μνήμης για μικρούς σε μέγεθος λαούς σαν το δικό μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ιδιαίτερα στην  εποχή μας, κατά την οποία η ειρήνη δεν αποτελεί δεδομένο αγαθό, για όλους τους λαούς του κόσμου είπε η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά και πρόσθεσε: “Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου  1940, είναι χρέος και καθήκον μας να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας   για την υπεράσπιση των υψηλών αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας  και ας  στείλουμε το μήνυμα ότι την Ελλάδα θα  την κρατήσουμε πάντα μεγάλη και ελεύθερη”.
Ο Δήμαρχος Λεβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας επεσήμανε σχετικά: “Εβδομήντα εννέα χρόνια μετά, το έπος του 1940, το ελληνικό ΟΧΙ ,σηματωρός και όραμα στην πορεία μας ως Έθνος, ως Ελληνισμός, δείχνει και θα δείχνει πάντα το δρόμο.
Το δρόμο της αντίστασης σε όποια δύναμη προβάλλει απειλητική στα ιερά και τα όσια, που με αιματηρές θυσίες διαφυλάξαμε ως ένα μικρό έθνος σε μια γωνιά της γης.
Οι επέτειοι δεν είναι μόνο μέρες μνήμης. Είναι μέρες συμμετοχής και σκέψης.
Μέρες που μας καλούν να τιμήσουμε τους ηρωικά πεσόντες, τους αμέτρητους ανθρώπους που θυσίασαν τα νιάτα τους σε ένα παράτολμο κι απότοκο αγώνα για να αναχαιτίσουν τον φασισμό που είχε κυριεύσει την Ευρώπη.
Είναι όμως και μέρες που μας καλούν να αναλογιστούμε πως ό,τι αγαπούμε το υπερασπιζόμαστε και το διαφυλάσσουμε  να το παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές. Και δεν υπάρχει πατρίδα ούτε τόπος, αν δεν υπάρχει ελευθερία”.
Τέλος ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βοιωτίας Γιώργος Λιανός δήλωσε: “Πάνω στο μεγάλο ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά το οποίο αποτέλεσε και θεμέλιο λίθο για το έπος του 1940 υπάρχει ένα μεγάλο ναι, αυτό της σημερινής Ελλάδας για ευημερία ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη”.

Στη Θήβα ανήμερα της 28ης τελέστηκε η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου,  χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεώργιου
Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου και κατάθεση στεφάνων, παρουσία αρχών και πλήθους κόσμου.
Παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνι: εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας κ. Κώστας Μπακομήτρος, οι Βουλευτές Βοιωτίας κα Γιώτα Πούλου και κ. Γιώργος Μουλκιώτης, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Γιώργος Αναστασίου, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς και Διοικητής του ΚΕΠΒ Θήβας Ταξίαρχος κ. Αλέξανδρος- Γεώργιος Γκούσιος, εκ μέρους της Δνσης Αστυνομίας Βοιωτίας ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Αναστάσιος Βρούβας, ο Διοικητής της Π.Υ. Θηβών  Αντιπύραρχος κ. Γεώργιος Οικονόμου,  εκπρόσωποι Φορέων, Συλλόγων  και  Σχολείων.  
Αμέσως μετά, παρέλασαν με υπερηφάνεια οι μαθητές των Σχολείων της Θήβας, μέλη Συλλόγων καθώς και τμήματα του Στρατού και της Αεροπορίας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας. 
O Δήμαρχος Θηβαίων κ. Γιώργος Αναστασίου, με το πέρας της παρέλασης, δήλωσε : “Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί ορόσημο στην πορεία του Έθνους και βρίσκεται πολύ ψηλά στο βάθρο της συλλογικής ιστορικής μνήμης. Αυτό γιατί οι Έλληνες το '40 κάτω από αντίξοες συνθήκες και με ελάχιστα εφόδια ύψωσαν το ανάστημά τους και αντιστάθηκαν σθεναρά στον φασισμό και στον ναζισμό, για να έχουμε τα σημερινά αποτελέσματα, για να είμαστε  μία χώρα ελεύθερη και δημοκρατική και γι' αυτό έχουν το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας. Οφείλουμε να σταθούμε απέναντι στην ιστορία και τα διδάγματα του παρελθόντος και να τα μεταλαμπαδέψουμε στις νεότερες γενιές. Εύχομαι χρόνια πολλά και υγεία σε όλους του Έλληνες”. 
Την προηγούμενη μέρα παραμονή της Εθνικής Επετείου, πραγματοποιήθηκε, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, η καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση για την “28η Οκτωβρίου 1940”  του Δήμου  Θηβαίων και του Συνδέσμου Αποστράτων και Εφέδρων Αξιωματικών Θήβας “Ο Ιερός Λόχος”, με θέμα “Μνήμες του '40”, με ομιλητή τον Αντιναύαρχο Π.Ν. εα. κ. Δημήτριο Λισμάνη, παρουσία του Δημάρχου Θηβαίων.  Την εκδήλωση πλαισίωσε το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας.