...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

10.10.19

Με τον Αναπληρωτή Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Λεβαδέων Γ. Ταγκαλέγκας


Αποτέλεσμα εικόνας για Με τον Αναπληρωτή Αντιπρόσωπο  της Ύπατης Αρμοστείας συναντήθηκε  ο Δήμαρχος Λεβαδέων Γ. Ταγκαλέγκας

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον κ. Jason Hepps Αναπληρωτή Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR) και την Μαργαρίτα Σαλτερή από το Τμήμα Προγραμμάτων του διεθνούς οργανισμού.
Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λεβαδέων, Γεώργιος Ζιώγας και μέλη της ομάδας έργου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Λεβαδέων (ΚΕΔΗΛ), που υλοποιούν το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων ESTIA στη Λιβαδειά.
Ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας αναφέρθηκε στο επιτυχημένο πρόγραμμα φιλοξενίας των προσφύγων στη Λιβαδειά, το οποίο έχει συμβάλλει θετικά τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στους ίδιους τους ωφελούμενους, κάτι που διαπίστωσε και ο ίδιος από την επίσκεψη σε οικογένεια προσφύγων που του μετέφεραν το αίσθημα ασφάλειας που νιώθουν ζώντας στην πόλη της Λιβαδειάς.

Ο κ. Hepps σημείωσε ότι το 2020 θα αποτελέσει μια μεταβατική χρονιά για το πρόγραμμα, καθώς η διαχείριση του προγράμματος φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων θα μεταφερθεί σταδιακά στο αρμόδιο Υπουργείο και ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα συμβάλλει σε αυτό καθώς και στην κατάθεση προτάσεων για την διαμόρφωση και υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού για την ένταξη των προσφύγων.
Τέλος, αναφέρθηκε στην αύξηση των προσφυγικών ροών στη χώρα μας κατά τους τελευταίους μήνες, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος για τη διοικητική και οικονομική διαχείριση του προγράμματος στη Λιβαδειά.
Ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ.  Ταγκαλέγκας σημείωσε ότι οι Έλληνες είναι ένας φιλόξενος και όχι ξενοφοβικός λαός και ότι ο ίδιος θα είναι προστάτης των φιλοξενούμενων προσφύγων στη Λιβαδειά με βασικό όμως γνώμονα ότι και αυτοί θα τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Τόνισε επίσης, ότι η  υλοποίηση κοινών δράσεων (προσφύγων και δημοτών) είναι σημαντική για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και για την εδραίωση μιας φιλικής συνύπαρξης.
Τόνισε ότι το πρόγραμμα της φιλοξενίας των προσφύγων στην Λιβαδειά θα συνεχιστεί σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία σημειώνοντας ότι το προσφυγικό είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα όπου θα πρέπει να υπάρξουν ρεαλιστικές λύσεις για την πλήρη ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε διαβούλευση με Δημάρχους που υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα στις πόλεις τους, καθώς και με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τη διεκδίκηση προγραμμάτων εργασιακής απασχόλησης των προσφύγων που θα συμβάλλουν στην πλήρη ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. 
Επίσης, στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι βρίσκεται σε μια προσπάθεια συνεργασίας με τον ΟΑΕΔ για την υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης των προσφύγων στο Δήμο Λεβαδέων, διαμέσου των οποίων θα επιτευχθεί η ένταξή τους και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. 
Τέλος, ζήτησε τη στήριξη των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών για την ανάπτυξη προγραμμάτων όλων όσοι επιθυμούν να διαμείνουν μόνιμα στη χώρα.

Περισσότερα ΕΔΩ