...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

29.10.19

Οι ιερείς της Μητρόπολης Θηβών & Λεβαδείας δεν θα κηδεύουν όσους αποτεφρώνονταιΠραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 21η Οκτωβρίου 2019 υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου στο Κέντρο Επιμορφώσεως και Επικοινωνίας (Συνεδριακό Κέντρο) της Μητρόπολης στην Ευαγγελίστρια Αλιάρτου η τακτική ετήσια Γενική Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Τοπικής Εκκλησίας της Βοιωτίας, η οποία έχει σκοπό τον ουσιαστικό προβληματισμό των συνέδρων πάνω σε επίκαιρα θέματα πού απασχολούν  την ποιμαντική διακονία τους, την υπεύθυνη καθοδήγηση των κληρικών υπό τον Επίσκοπο, την ανταλλαγή απόψεων, τη λήψη κοινών αποφάσεων, το συντονισμό της εκκλησιαστικής διακονίας και τη σύσφιξη των συναδελφικών δεσμών.


Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεώργιος κήρυξε και ευλόγησε την έναρξη του συνεδρίου και ευχαρίστησε τούς κληρικούς για την πρόθυμη ανταπόκριση στην πρόσκλησή του, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι οι συνάξεις αυτού του είδους πρέπει να έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα, ώστε να αποβαίνουν ωφέλιμες και αποτελεσματικές.
Επεσήμανε εισαγωγικά, προϊδεάζοντας για τον κεντρικό άξονα του φετινού προβληματισμού, ότι σήμερα οι κληρικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρόκληση της γενικευμένης εκκοσμίκευσης, η οποία επιδιώκει την πλήρη αποϊεροποίηση και τον εξοβελισμό των παραδοσιακών ελληνορθόδοξων αξιών από την ιδιωτική και δημόσια ζωή μας. Η κατάσταση αυτή όπως σημειώθηκε θέτει ως ποιμένουσα την Εκκλησία μπροστά σε μείζονες ευθύνες και απαιτήσεις.
Ακολούθησαν οι δύο κεντρικές εισηγήσεις της ημερίδα από τον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ. Χρυσόστομο Κουλουριώτη, καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων και Ιεροκήρυκος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αθηνών με θέμα: «Η εκκοσμίκευση ως ύφαλος της εκκλησιαστικής ζωής» και από τον ελλογιμώτατο κ. Μιχαήλ Τρίτο, καθηγητή του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας τοῦ Α.Π.Θ. με θέμα: «Ο ιερεύς ενώπιων των προκλήσεων της απιστίας».
Οι βαρυσήμαντες εισηγήσεις των δύο εκλεκτών ομιλητών έδωσαν στο σώμα την αφορμή για βαθύτερο προβληματισμό και διεξήχθη γόνιμος διάλογος, όπου εκφράστηκαν πολλές και διάφορες απόψεις. Ο Σεβασμιώτατος συνόψισε και συνέθεσε τις απόψεις συμπερασματικά και έδωσε γενικές ποιμαντικές οδηγίες. Αναφέρθηκε επίσης σε ποικίλα διοικητικά θέματα χαράσσοντας τις κατευθυντήριες γραμμές και το γενικό πλαίσιο αντιμετώπισής τους.

Στη σύναξη επίσης έγινε αναφορά στο καινοφανές για την Ελλάδα πρόβλημα της καύσης και αποτέφρωσης των νεκρών αντί για την παραδοσιακή ταφή και στην έναρξη πρόσφατα λειτουργίας αποτεφρωτηρίου στη Ριτσώνα. Αναφέρθηκε ότι κάτι τέτοιο είναι χριστιανικά απαράδεκτο και αντίκειται στην Αγία Γραφή, την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων και στη μακραίωνη παράδοση και πράξη της Εκκλησίας.
Οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία σχετικό ψήφισμα καταδίκης της αντιχριστιανικής πρακτικής και δήλωσαν ότι δεν θα δεχτούν να τελέσουν νεκρώσιμη ακολουθία (εκκλησιαστική κηδεία) για άτομο πού συνειδητά επέλεξε την αποτέφρωση για το νεκρό σώμα του.
Αποφασίστηκε επίσης να δημιουργηθεί επιτροπή κληρικών πού θα μελετήσει υπεύθυνα το ζήτημα, θα συντάξει ενημερωτικό φυλλάδιο και θα ενημερώσει το σώμα των κληρικών σε επόμενη σύναξη.