...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

15.10.19

Γ. Αναστασίου: Η Θήβα δεν αντέχει τη φιλοξενία νέων μεταναστών


Σχετική εικόνα

Με αφορμή την συνάντηση εργασίας των Δημάρχων με τον Περιφεριάρχη Φάνη Σπανό και την Αντιπεριφερειάρχη Φανή Παπαθωμά ο κ. Αναστασίου προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την περίπτωση φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή.
“Την όλη στρατηγική  έχει αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, έκανε έρευνα και στην περιοχή της Θήβας, αλλά και γενικότερα στη Βοιωτία, σχετικά με τη δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Από τις πληροφορίες που έχουμε και είναι βάσιμες, οι ξενοδόχοι της Θήβας δεν δέχθηκαν να φιλοξενήσουν μετανάστες. Αυτή την πληροφορία έχουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτή η πληροφορία μας μεταφέρθηκε και από τον Περιφερειάρχη, ο οποίος βέβαια δεν είναι αρμόδιος, την αρμοδιότητα έχει το Υπουργείο”, σημείωσε ο κ. Ανστασίου.
Και πρόσθεσε:
“Στην ουσία δεν υπάρχει κάτι επίσημο σχετικά με το αν θα έρθει συγκεκριμένος αριθμός μεταναστών, άμεσα και που θα τους φιλοξενήσουν.  Ακούγονται πολλά. Σήμερα το πρωί δέχτηκα και ένα τηλεφώνημα από μια αξιόπιστη πηγή, κατά τα δικά μου δεδομένα, ότι επίκειται επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΣ στο στρατόπεδο της Θήβας. Πραγματικά, επειδή θορυβήθηκα, θέλησα να ακούσω ο ίδιος από τον Διοικητή του Στρατοπέδου τι συμβαίνει και επισκέφθηκα το ΚΕΠΒ, όπου μάλιστα γίνεται και κατάταξη αυτές τις ημέρες. Εκεί έλαβα τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο το στρατόπεδο της Θήβας, όπως λειτουργεί, να γίνει προαναχωρησιακό κέντρο μεταναστών όπως θέλουν  να τα λένε τώρα, γιατί αυτό συμβαίνει.  Άρα λέμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από το Υπουργείο αυτή τη στιγμή να χρησιμοποιηθεί το στρατόπεδο της Θήβας για μετανάστες. Αυτή τη στιγμή δέχεται κόσμο, έχει 800 στρατιώτες ήδη μέσα σαν σειρά και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι συγκεκριμένος και ξεκάθαρος για το στρατόπεδο το δικό μας. Είναι εθιμοτυπική η επίσκεψη του Αρχηγού του ΓΕΣ, όπως με διαβεβαίωσε ο κ. Ταξίαρχος. Στα πλαίσια της λήξης της άσκησης “Παρμενίων” επισκέπτεται και κάποια στρατόπεδα στο εσωτερικό της χώρας, πέρα της νησιωτικής Ελλάδας, αν έχει χρόνο, θα έρθει και στης Θήβας, γιατί θα πάει πρώτα στη Λαμία”.
Παράλληλα τόνισε ότι σε έναν σχεδιασμό θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κάποια ζητήματα. “Θα πρέπει να ληφθεί, λοιπόν, πολύ σοβαρά υπόψη, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι η Θήβα έχει αναλάβει ένα μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στη φιλοξενία των προσφύγων με την υφιστάμενη και λειτουργούσα δομή, όπου φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή γύρω στα 800 άτομα και υπάρχει μία σωστή λειτουργία”, υπογράμμισε.
Και συμπλήρωσε: “Δεν υπάρχει η δυνατότητα για τη Θήβα να φιλοξενήσει επιπλέον μετανάστες, σύμφωνα με την ισχύουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει, με τον παράνομο καταυλισμό των ΡΟΜΑ και με τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στα χωράφια της περιοχής, που είναι αρκετές χιλιάδες και δεν είναι μόνο οι νόμιμοι και καταγεγραμμένοι αλλά και οι παράτυποι.
Καταλήγοντας επεσήμανε: “Ήδη υπάρχουν προβλήματα με την ασφάλεια, γιατί η ασφάλεια τουλάχιστον του Θηβαίου πολίτη έχει τρωθεί όλα αυτά τα χρόνια, με τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί  και υπάρχει μία διάχυτη υπόνοια ότι η Θήβα δεν θα πρέπει να γίνει ανεξέλεγκτος τόπος συγκέντρωσης ψυχών. Θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όλα αυτά τα ζητήματα από το Υπουργείο πριν οποιαδήποτε απόφαση. Εμείς έχουμε δείξει ως Θήβα την ανθρωπιστική μας διάθεση και τον ανθρωπισμό μας γενικότερα και φιλοξενούμε ήδη 800 ανθρώπους και τα παιδιά τους πηγαίνουν ήδη στα σχολεία κανονικά, θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας καλύτερος σχεδιασμός ούτως ώστε αυτοί οι άνθρωποι που θα μεταφερθούν στο εσωτερικό της χώρας να φιλοξενηθούν σε τόπους όπου θα υπάρχει δυνατότητα. Η Θήβα νομίζω ότι πλέον δεν αντέχει άλλο”.